cebula
-
Allicyna - supermoc czosnku. Co to jest, jak powstaje i gdzie jej szukać?
Allicyna to związek chemiczny, który wytwarza się, gdy uszkadzamy - czyli na przykład kroimy - czosnek. To właśnie dzięki niej czosnek ma tak intensywny zapach i smak. Uważa się, że allicyna ma różne właściwości lecznicze. Jest jednak substancją...
-
Gazy, wzdęcia, nawet nieprzyjemne odbijania? Sprawdź, które produkty im sprzyjają
Zwykle wydaje się nam, że wiemy dokładnie, które produkty sprzyjają nadmiarowi gazów w niemal całym układzie pokarmowym. Gdyby jednak było to tak proste, trwale rozwiązywalibyśmy problem. Nie jest...
-
Nie tylko czosnek i cebula. Te całkiem zwyczajne produkty też sprawiają, że twój oddech staje się nieświeży
Nieświeży oddech to nie tylko kwestia braku higieny, ale też tego, co jemy. O ile wszyscy kojarzą głównych "winowajców", czyli cebulę i czosnek, to niektóre produkty o podobnym działaniu mogą być zaskoczeniem.
-
Sok z cebuli: na włosy, na twarz, przeciw infekcjom. Jak go zrobić?
Sok z cebuli to naturalny lek oraz kosmetyk, który możemy nakładać na przykład na włosy. Ma liczne właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Sok z cebuli da się bez problemu zrobić samodzielnie.
-
Te babcine metody na przeziębienie działają. Korzystajcie do woli
Maliny, czosnek, lipa, miód... Przyjemne, znane, ale uważane za niezbyt skuteczne, metody łagodzenia objawów przeziębienia. Tymczasem: nauka coraz częściej dowodzi, że to działa, a nawet ma na to niezbite dowody, pomijając efekt placebo
-
Cebula - szczególnie zdrowa na surowo. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze cebuli
Cebula, cebulka... Bez niej obejdzie się rzadko które danie. I bardzo dobrze! Cebula to nie tylko smak, lecz także (przede wszystkim!) bogactwo właściwości zdrowotnych.