- Wielu naukowców publikuje prace na temat roli diety i składników odżywczych w ochronie przed COVID-19. Jednak bardzo niewielu badaczy zwróciło uwagę na ważną rolę witaminy B6 - pisze autorka pracy Thanutchaporn Kumrungsee, profesor Uniwersytetu w Hiroszimie. - Oprócz mycia rąk i stosowania się do zasad dystansu fizycznego, żywność i odżywianie się to jedna z pierwszych linii obrony przed zakażeniem się SARS-CoV-2.
- Jedzenie jest naszym pierwszym lekarstwem, a kuchnia naszą pierwszą apteką - podkreśla badaczka.
Japońscy badacze piszą o dowodach na to, że witamina B6 chroni przed przewlekłymi chorobami, takimi jak choroby układu krążenia i cukrzyca poprzez hamowanie stanów zapalnych, łagodzenie stresu oksydacyjnego i stresu karbonylowego (stres karbonylowy może mieć związek z rozwojem cukrzycowych powikłań naczyniowych). - W przypadku COVID-19 za ciężki przebieg choroby mogą odpowiadać zarówno burza cytokin, jak i zakrzepica (zaburzenia w krzepliwości krwi) - przypominają naukowcy.
- Witamina B6 jest znaną substancją przeciwzakrzepową i przeciwzapalną. Niedobór tej witaminy wiąże się z obniżeniem funkcji odpornościowej i większą podatnością na infekcje - wyjaśnia prof. Kumrungsee. - Witamina B6 więc ma ścisły związek z układem odpornościowym. Jej poziom zawsze spada u osób z przewlekłymi stanami zapalnymi towarzyszącymi otyłości, cukrzycy, chorobom serca.
Hipoteza, mówiąca, że witamina B6 być może jest w stanie przeciwdziałać "burzy cytokin", wymaga jeszcze sprawdzenia w badaniach klinicznych. Naukowcy mają nadzieję nadal prowadzić badania nad rolą żywienia w chorobach płuc, takich jak zapalenie płuc i rak płuc.
"Burza cytokinowa" to nadmierna reakcja systemu immunologicznego na infekcję. Zwykle po zakażeniu organizm zaczyna produkować pewne ilości niewielkich cząstek (cytokin), których zadaniem, jest m.in. regulowanie reakcji zapalnej organizmu. - Zdarza się, że układ odpornościowy traci kontrolę nad ich wytwarzaniem i "zalewa" organizm chorego ogromną ilością cząsteczek. Te, niszcząc wirusa, uszkadzają jednocześnie komórki płuc i innych organów wewnętrznych, powodując ogromne szkody w ciele.
"Burza cytokinowa" prowadzi do zapalenia śródbłonka naczyń włosowatych, infiltracji neutrofili (to granulocyty obojętnochłonne, które należą do jednej z grup białych ciałek krwi), podwyższonego stresu oksydacyjnego. Towarzyszą temu powikłania sercowo-naczyniowe i inne. To jeden z mechanizmów, którym tłumaczy się wysoką śmiertelność COVID-19.
Witamina B6 bierze udział w różnych reakcjach enzymatycznych w organizmie jako koenzym. Istnieje sześć form witaminy B6, z czego najbardziej aktywną jest fosforan-5’-pirydoksalu (PLP). Witamina B6 (pirydoksyna) jest to rozpuszczalny w wodzie związek powszechnie występujący w wielu produktach spożywczych. Źródłem witaminy B6 są głównie ryby, banany, żywność pełnoziarnista (zwłaszcza niepalona kasza gryczana), otręby pszenne, orzechy laskowe i włoskie, ziemniaki,banany, a także suplementy diety. Tę witaminę można też przedawkować, a objawy nadmiaru suplementu to podrażnienie układu nerwowego, mrowienie kończyn, utrata koordynacji ruchowej, a także zaburzenia procesów termicznych organizmu.
Artykuł na ten temat został opublikowany w czasopiśmie "Frontiers in Nutrition".
Źródła: MedicalXPress.com, Frontiers in Nutrition