COVID-19: Czy witamina B6 jest w stanie powstrzymywać burzę cytokinową

Japońscy naukowcy wskazują na rolę witaminy B6 w hamowaniu stanów zapalnych, co może mieć znaczenie w zapobieganiu COVID-19.

- Wielu naukowców publikuje prace na temat roli diety i składników odżywczych w ochronie przed COVID-19. Jednak bardzo niewielu badaczy zwróciło uwagę na ważną rolę witaminy B6 - pisze autorka pracy Thanutchaporn Kumrungsee, profesor Uniwersytetu w Hiroszimie. - Oprócz mycia rąk i stosowania się do zasad dystansu fizycznego, żywność i odżywianie się to jedna z pierwszych linii obrony przed zakażeniem się SARS-CoV-2.

- Jedzenie jest naszym pierwszym lekarstwem, a kuchnia naszą pierwszą apteką - podkreśla badaczka.

Japońscy badacze piszą o dowodach na to, że witamina B6 chroni przed przewlekłymi chorobami, takimi jak choroby układu krążenia i cukrzyca poprzez hamowanie stanów zapalnych, łagodzenie stresu oksydacyjnego i stresu karbonylowego (stres karbonylowy może mieć związek z rozwojem cukrzycowych powikłań naczyniowych). - W przypadku COVID-19 za ciężki przebieg choroby mogą odpowiadać zarówno burza cytokin, jak i zakrzepica (zaburzenia w krzepliwości krwi) - przypominają naukowcy.

- Witamina B6 jest znaną substancją przeciwzakrzepową i przeciwzapalną. Niedobór tej witaminy wiąże się z obniżeniem funkcji odpornościowej i większą podatnością na infekcje - wyjaśnia prof. Kumrungsee. - Witamina B6 więc ma ścisły związek z układem odpornościowym. Jej poziom zawsze spada u osób z przewlekłymi stanami zapalnymi towarzyszącymi otyłości, cukrzycy, chorobom serca.

Hipoteza, mówiąca, że witamina B6 być może jest w stanie przeciwdziałać "burzy cytokin", wymaga jeszcze sprawdzenia w badaniach klinicznych. Naukowcy mają nadzieję nadal prowadzić badania nad rolą żywienia w chorobach płuc, takich jak zapalenie płuc i rak płuc.

Co to takiego "burza cytokinowa"?

"Burza cytokinowa" to nadmierna reakcja systemu immunologicznego na infekcję. Zwykle po zakażeniu organizm zaczyna produkować pewne ilości niewielkich cząstek (cytokin), których zadaniem, jest m.in. regulowanie reakcji zapalnej organizmu. - Zdarza się, że układ odpornościowy traci kontrolę nad ich wytwarzaniem i "zalewa" organizm chorego ogromną ilością cząsteczek. Te, niszcząc wirusa, uszkadzają jednocześnie komórki płuc i innych organów wewnętrznych, powodując ogromne szkody w ciele.

"Burza cytokinowa" prowadzi do zapalenia śródbłonka naczyń włosowatych, infiltracji neutrofili (to granulocyty obojętnochłonne, które należą do jednej z grup białych ciałek krwi), podwyższonego stresu oksydacyjnego. Towarzyszą temu powikłania sercowo-naczyniowe i inne. To jeden z mechanizmów, którym tłumaczy się wysoką śmiertelność COVID-19.

Zobacz wideo "Kolejne pandemie to tylko i wyłącznie kwestia czasu"

Witamina B6 - gdzie ją znajdziemy?

Witamina B6 bierze udział w różnych reakcjach enzymatycznych w organizmie jako koenzym. Istnieje sześć form witaminy B6, z czego najbardziej aktywną jest fosforan-5’-pirydoksalu (PLP). Witamina B6 (pirydoksyna) jest to rozpuszczalny w wodzie związek powszechnie występujący w wielu produktach spożywczych. Źródłem witaminy B6 są głównie ryby, banany, żywność pełnoziarnista (zwłaszcza niepalona kasza gryczana), otręby pszenne, orzechy laskowe i włoskie, ziemniaki,banany, a także suplementy diety. Tę witaminę można też przedawkować, a objawy nadmiaru suplementu to podrażnienie układu nerwowego, mrowienie kończyn, utrata koordynacji ruchowej, a także zaburzenia procesów termicznych organizmu.

Artykuł na ten temat został opublikowany w czasopiśmie "Frontiers in Nutrition".

Źródła: MedicalXPress.com, Frontiers in Nutrition