Zgaga - objawy i przyczyny. Jak pozbyæ siê zgagi?

Zgaga odczuwana jest jako bolesne pieczenie za mostkiem, w tzw. do³ku podsercowym, czasami nawet w gardle. Pojawia siê po posi³ku lub w trakcie schylania siê, a zwi±zana jest z cofaniem siê kwa¶nej tre¶ci pokarmowej. Kwas solny podra¿nia b³onê wy¶cielaj±c± prze³yk i powoduje pieczenie. Za zgag± czasem kryj± siê powa¿ne choroby, dlatego nie nale¿y lekcewa¿yæ zgagi.

Zgaga - objawy

Najbardziej charakterystyczne objawy zgagi to:

  • uczucie pieczenia za mostkiem
  • ból w klatce piersiowej i w nadbrzuszu (tzw. do³ku)
  • uczucie palenia w prze³yku
  • kwa¶ne i czêste odbijanie siê
  • ucisk w brzuchu pojawiaj±cy siê po jedzeniu

Pieczenie w prze³yku pojawia siê oko³o 30-40 minut po spo¿yciu posi³ku. Mo¿e mu towarzyszyæ odbijanie siê, wzdêcia, chrypka oraz kaszel. Ponadto, je¿eli zaczynamy gwa³townie chudn±æ, mamy problemy z po³ykaniem, pojawiaj± siê wymioty pomieszane z krwi± musimy niezw³ocznie udaæ siê do lekarza, gdy¿ takie symptomy wskazuj± na powa¿n± chorobê, np. refluks lub raka prze³yku.

Je¿eli jednak cierpimy na zgagê od czasu do czasu, postarajmy siê zaobserwowaæ, po jakich pokarmach siê pojawia. Ka¿dy z nas bowiem inaczej reaguje na jedzenie i to, co u jednych podra¿nia ¿o³±dek, u innych jest dobrze przyjmowane.

Zobacz wideo

Zgaga - przyczyny

Zgaga mo¿e oznaczaæ, ¿e cierpimy na chorobê refluksow± prze³yku lub na przepuklinê rozworu prze³ykowego przepony. Bywa tak¿e objawem choroby wrzodowej ¿o³±dka i dwunastnicy. Kolejna przyczyna zgagi to nieprawid³owo¶ci w pracy prze³yku, zwê¿enie lub nadmierny skurcz dolnego zwieracza. Nadtrawiony pokarm zalega w prze³yku i to powoduje szereg dolegliwo¶ci. Uczucie pieczenia w mostku mo¿na tak¿e pomyliæ z zawa³em i chorob± niedokrwienn± serca, gdzie równie¿ pojawia siê uczucie pieczenia za mostkiem.

Zwyk³a zgaga natomiast pojawia po obfitym, t³ustym posi³ku, czasem w wyniku zbyt pó¼no zjedzonej kolacji, z któr± ¿o³±dek nie mo¿e siê uporaæ. Najczê¶ciej wystêpuje po zjedzeniu okre¶lonych pokarmów lub po wypiciu niektórych napojów, chocia¿ jest to sprawa ca³kowicie indywidualna.

Zgagê mog± wywo³aæ:

  • kawa, herbata
  • napoje gazowane, w tym coca-cola i napoje s³odzone
  • czekolada
  • orzeszki
  • owoce cytrusowe
  • ostre przyprawy
  • t³uste dania
  • alkohol
  • niektóre leki, np. antybiotyki i kwas acetylosalicylowy (aspiryna)

Do powstania zgagi przyczyniaj± siê w du¿ym stopniu: palenie papierosów, zbyt obfite posi³ki oraz oty³o¶æ.

Na zgagê skar¿± siê tak¿e kobiety w ci±¿y. Na pocz±tku ci±¿y za pieczenie w prze³yku odpowiadaj± zmiany hormonalne. Nadprodukcja progesteronu powoduje rozlu¼nienie miê¶ni przewodu pokarmowego, w tym dolnego zwieracza prze³yku. Pó¼niej zgagê powoduje ucisk powiêkszaj±cej siê macicy na ¶ciany ¿o³±dka, co wypycha tre¶æ ¿o³±dkow± wy¿ej.

Jak pozbyæ siê zgagi?

Przy chorobie refluksowej nale¿y szybko podj±æ leczenie, udaj±c siê do lekarza gastrologa. Zbyt d³ugie zwlekanie mo¿e bowiem doprowadziæ do powik³añ, np. do owrzodzenia prze³yku, a nawet do choroby nowotworowej.

Leczenie zwyk³ej zgagi polega na podawaniu leków zmniejszaj±cych wydzielanie kwasu ¿o³±dkowego. Mniej skuteczne jest za¿ywanie leków neutralizuj±cych kwas solny, czy te¿ ¶rodków o odczynie zasadowym. Bez recepty na zgagê dostaniemy w aptece tzw. alkalia: mleczko lub tabletki do ssania. Oparte na zwi±zkach wapnia i aluminium leki maj± za zadanie neutralizowaæ produkowany przez ¿o³±dek kwas solny. Inny rodzaj leku hamuje produkcjê kwasu solnego.

Lekarze s± jednak przekonani, ¿e najskuteczniejszym sposobem na pozbycie siê zgagi jest odchudzenie siê oraz zaprzestanie palenia papierosów.

Wa¿na jest zmiana nawyków ¿ywieniowych, lekkostrawna dieta, zrezygnowanie ze s³odkich gazowanych napojów, nadmiernych ilo¶ci kawy czy herbaty oraz alkoholu.

Domowe sposoby na zgagê

  • zmiana diety na lekkostrawn±, mniej sma¿onych i t³ustych potraw
  • regularne posi³ki, ale w mniejszych porcjach
  • nie powinno siê ¿uæ gumy, bo wzmaga wydzielanie kwasów ¿o³±dkowych
  • picie naparu z siemienia lnianego (zmielone siemiê lniane zalaæ gor±c± wod± i odstawiæ na noc lub ugotowaæ ziarna albo zalaæ wrz±tkiem)
  • cynamon (³y¿eczkê cynamonu zalaæ wrz±tkiem i po 10 minutach zaparzania odcedziæ - pic powsta³y napar)
  • herbatki zio³owe: z rumianku, kopru w³oskiego, kwiatu lipy, dziurawca, prawo¶lazu lekarskiego, k³±cza imbiru
  • sok z aloesu

Czytaj wiêcej:

Domowe sposoby na ZGAGÊ - naprawdê dzia³aj±?