Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!
Bądź na bieżąco ze Zdrowiem. Dodaj wtyczkę Gazeta.pl do Chrome
Zgaga najczęściej bywa spowodowana przejedzeniem lub towarzyszy chorobie refluksowej. Obecnie z powodzeniem leczy się ją środkami farmakologicznymi. Co jednak, gdy ich nie mamy? Czy domowe sposoby na zgagę są równie skuteczne?
Domowe sposoby stosowane na różnorodne dolegliwości, to przede wszystkim ziołowe herbatki. Kiedy dokucza zgaga, należy je jednak dobierać ze szczególną ostrożnością. Często te zioła, które wydają się znakomitym remedium na problemy żołądkowe, mogą pogorszyć nasz stan.
Należy do nich przede wszystkim popularna mięta. Może zaszkodzić zwłaszcza osobom cierpiącym na chorobę refluksową. Wszystko przez to, że mięta osłabia działanie dolnego zwieracza przełyku, mięśnia znajdującego się pomiędzy przełykiem a żołądkiem. To powoduje z kolei, że kwasy z żołądka mogą cofać się do przełyku, powodując zgagę.
Co zatem warto pić? Spośród popularnych ziół, najlepiej wybrać te, które mają właściwości osłaniające i powlekające na błony śluzowe, m.in. lipę i prawoślaz lekarski. Skuteczne mogą się okazać także: rumianek, owoc kopru włoskiego oraz kłącze imbiru.
Ulgę w trakcie pieczenia powinien również przynieść kleik, przygotowany z siemienia lnianego. Łyżkę nasion zalewa się szklanką wody i gotuje przez około 15 minut, następnie studzi, odcedza i pije - najlepiej 2-3 razy dziennie. Aby przyspieszyć i ułatwić sobie przygotowanie kleiku, można również zastosować len mielony - 1 łyżeczkę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, lekko studzimy i pijemy. Pomocne mogą się okazać także nasiona babki jajowatej, które działają podobnie do nasion lnu. W celu złagodzenia nadkwaśności czy zgagi polecany bywa też sok z aloesu.
Czytaj również:
Herbatki ziołowe na najczęstsze dolegliwości
Zioła: domowy sposób na dolegliwości jelitowe
Aloes - lekarstwo i kosmetyk prosto z domowego parapetu
Oprócz ziołowych herbatek, leczymy zgagę także innymi, naturalnymi metodami. Czy słyszeliście, że uciążliwe pieczenie w przełyku przejdzie po wypiciu szklanki mleka, wody z sokiem z cytryny lub sodą oczyszczoną, albo zjedzeniu kilku migdałów? To jedne z najpopularniejszych domowych sposobów na zgagę. Działają?
Choć wiele osób twierdzi, że w ich przypadku migdały albo mleko pomagają na zgagę, trudno znaleźć badania, które jednoznacznie potwierdzałyby skuteczność tych domowych metod. Często wręcz się je odradza. Wielu badaczy oraz lekarzy ostrzega na przykład, że cytrusy to jeden z pokarmów, które raczej zgagę wywołają, zwłaszcza u osób cierpiących na refluks. Nie poleca się również sody oczyszczonej, która może przyczynić się do zaostrzenia dolegliwości, a u osób o wrażliwych jelitach - wywołać wzdęcia. Zarówno migdały jak i mleko u niektórych osób nasilają zgagę.
Zmień nawyki!
By zmniejszyć uciążliwość objawów, warto również przestrzegać pewnych zasad. Przede wszystkim osoby, którym często dokucza zgaga, powinny jeść regularnie i stosunkowo często. Najlepiej, by posiłki były niewielkie i możliwie lekkie. Powinno się unikać pokarmów tłustych (w tym nadmiaru żółtych serów), smażonych, a także pikantnych. Po posiłku warto chwilę odpocząć, jednak nie należy się kłaść. Jeśli regularnie ćwiczymy, nie powinniśmy jeść na mniej więcej godzinę przed treningiem i około pół godziny po nim.
Z menu warto wykluczyć produkty, które przyczyniają się do zaostrzenia dolegliwości. Należą do nich zwłaszcza te, które powodują rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku. Oprócz mięty i cytrusów zalicza się do nich również pomidory i czekoladę. Zwykle zaleca się również rezygnację ze słodyczy, gazowanych napojów, soków owocowych (zwłaszcza jabłkowego i grejpfrutowego), herbaty, mleka, a także żucia gumy (wzmaga wydzielanie kwasu żołądkowego) oraz palenia papierosów.
Osoby, którym często dokucza zgaga, mogą także prowadzić dzienniczek pokarmowy. Trzeba zapisywać w nim co jedliśmy danego dnia oraz notować czy i kiedy dokuczała nam zgaga, czy była silna, jak długo trwała. Dzięki takim notatkom łatwiej ustalić co w naszym przypadku pogarsza dolegliwości.
Ważna jest również odpowiednia higiena snu. Często w pozycji leżącej zgaga się nasila. Przede wszystkim przed położeniem się do łóżka nie można się przejadać. Kolację najlepiej zjeść na mniej więcej 3 godziny przed snem. Warto także spać na nieco uniesionej poduszce (czytaj również: Sposoby na lepszy sen. 12 rad).
Domowe sposoby na zgagę najlepiej stosować tylko wtedy, kiedy zgaga pojawia się u ciebie jedynie od czasu do czasu. Jeśli uciążliwe pieczenie w przełyku dokucza ci przez dłuższy czas, np. przez 2-3 tygodnie, warto wybrać się do lekarza, najlepiej gastroenterologa (skierowanie powinien wypisać lekarz pierwszego kontaktu). Na podstawie odpowiednich badań - przede wszystkim gastroskopii - specjalista powinien ustalić przyczynę dolegliwości i zalecić odpowiedni sposób leczenia. Nieleczona zgaga może przyczynić się do rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy (czytaj również: 6 powszechnych schorzeń, które mogą doprowadzić do bardzo groźnych konsekwencji).
Oprócz pieczenia w przełyku zgaga objawia się na wiele sposobów. Może to być chrypka, kaszel, chrząkanie, ból gardła czy też pieczenie języka (czytaj także: Pieczenie języka - dokuczliwa dolegliwość). Nietrudno więc pomylić ją z przeziębieniem czy innymi chorobami. Pieczenie, czy też ból w okolicy mostka, nie zawsze jednak oznacza zgagę. Równie dobrze może to być zwiastun schorzeń kardiologicznych, w tym zawału serca. Zawsze, gdy masz wątpliwości - zadzwoń na pogotowie (lub do zaufanego lekarza). Osoba, która odbierze telefon powinna pomóc ci ustalić, co może być przyczyną dolegliwości, a także określić, czy należy wezwać pomoc (więcej na ten temat: BÓL W KLATCE PIERSIOWEJ nie musi oznaczać zawału).
Uciążliwa zgaga może być również objawem innych chorób, w tym raka przełyku czy też tzw. przełyku Barretta. Powinieneś niezwłocznie udać się do lekarza, jeśli oprócz zgagi, dokucza ci również: częste odbijanie się, nie masz apetytu, w ostatnim czasie bardzo schudłeś, masz trudności w przełykaniu oraz wtedy, gdy twoje stolce są smoliście czarne lub pojawia się w nich krew.