Jak powinna wyglda dieta przy refluksie odka? Co je, a czego unika

Dieta przy refluksie odka jest istotnym elementem leczenia schorzenia, ktre objawia si tak nieprzyjemnymi doznaniami, jak powracanie treci odkowej do przeyku, pieczenie i zgaga. Dlatego te to, co jemy i jak jemy, moe pomc w zwalczeniu choroby, albo - niestety - zaostrzy objawy. Lekarz najczciej ustala z chorym waciw dla jego schorzenia diet, ale oglne zalecenia wydaj si niezmienne: zrzucenie nadwagi, pozbycie si naogw, w tym palenia papierosw, unikanie alkoholu. Dieta powinna by lekkostrawna, podawana w maych porcjach, najlepiej z jak najmniejsz iloci soli. Przeczytaj, jakich produktw powiniene unika, a jakie wczy do diety, jeeli dolega ci refluks.

Zmieniamy nawyki ywieniowe

W przypadku tej choroby mona miao powiedzie, e jedzenie jest lekarstwem. Poniewa u jej rde le niewaciwe nawyki ywieniowe musimy szybko je zmieni.

Lekarze zalecaj przede wszystkim obnienie wagi ciaa, zlikwidowanie nadwagi. Mona si do tego przymierzy powoli zmniejszajc ilo, a waciwie wielko posikw. Postarajmy si, aby porcje byy mniejsze, a posiek przebiega w wolniejszym tempie. Popiech przy jedzeniu nie suy odkowi.

Bezwzgldnie musimy rzuci palenie papierosw. Nikotyna pogarsza ju i tak nie najlepszy stan przewodu pokarmowego, przyczynia si do nasilenia objaww refluksu.

Wany jest ruch, nawet niedaleki codzienny spacer dziaa cuda. Unikajmy jednak skonw i podnoszenia cikich przedmiotw. Trzeba take pamita o zachowaniu waciwej pozycji ciaa w czasie snu. Zaleca si noszenie luniej odziey, aby dodatkowo nie uciska odka, a do snu podoy pod gow du poduszk.

Najwaniejsze to unikanie, w miar moliwoci, stresu, zdenerwowania i popiechu.

Ile posikw naley je, aby schudn

Dieta w refluksie odkowo-przeykowym

Powinna to by dieta lekkostrawna, bez produktw nasilajcych objawy choroby, jak na przykad nadmierne wydzielanie sokw odkowych. Posiki trzeba podzieli na mniejsze porcje i najlepiej spoywa je czciej, 5-6 razy dziennie o staej godzinie. Je trzeba w spokojnej atmosferze, maymi ksami. Nie poykajmy nadmiernie szybko posikw, poniewa dodatkowo obciymy nasz nadwerony ju i tak przewd pokarmowy. 

Objawy refluksu szczeglnie mocno daj si we znaki 1-2 godziny po posiku. Przed snem zatem lepiej przez 3-4 godziny ju nic nie je. Waciwe rozplanowanie godzin posikw bdzie teraz kluczowe.

Lekarze czasem, gdy choroba si nasila, proponuj aby posiki miay form papki. Poniewa nie musimy jej dugo przeuwa nasz odek nie zacznie produkowa nadmiernych iloci sokw odkowych.

Aby ograniczy nieco objawy refluksu dobrze jest napi si mleka albo wody. Mleko mona dodawa te do herbaty, kawy i sokw, poniewa zneutralizuje kwan tre odkow, zmniejszajc te uczucie pieczenia w gardle. Wskazane jest picie wody mineralnej zawierajcej wap.

Aby zwiza nadmiern ilo kwasu solnego w odku jedzmy potrawy zawierajce biako: mleko (ale nie wicej ni litr dziennie), biae sery, jajka, ryby, chude miso.

Tuszcze w naszym poywieniu take peni funkcj wizania kwasu solnego w odku. Jedmy zatem umiarkowane iloci masa i zdrowych tuszczy rolinnych.

Potrawy najlepiej przyrzdza gotowane tradycyjnie lub na parze, albo duszone bez wczeniejszego smaenia na tuszczu. Dopiero gotowe potrawy wzbogacamy tuszczem. Zupy zagszczamy mlekiem i mk lub lekk mietank. Najlepiej sprawdzaj si przecierane zupy. Nie jedzmy rzeczy smaonych lub pieczonych, unikajmy cikich ciast.

Te potrawy powinnimy je

  • jasne pieczywo, pieczywo typu graham
  • drobne kasze (kasza manna), ry i drobny makaron
  • mleko, mleko zsiade, jogurty naturalne i owocowe, mietana (do 18 proc.)
  • twarogi chude i ptuste, niewielk ilo serkw homogenizowanych
  • jajka na mikko lub w formie jajecznicy na parze
  • warzywa, najlepiej mode i soczyste, takie jak marchew, kabaczki, dynia, szpinak, cukinia, buraki i szparagi
  • niewielkie iloci brokuw, kalafiora, zielonego groszku, zielonej saaty, selera
  • dojrzae i soczyste owoce bez skrki i pestek (najlepiej jako przeciery lub gotowane)
  • chude gatunki mis: woowina, cielcina, kurczak, indyk bez skry, niewielkie iloci chudej wieprzowiny (gotowane, duszone lub pieczone w folii)
  • spord ryb mona je: leszcza, sandacza, okonia, a z morskich dorsza, sol i morszczuka
  • chude wdliny drobiowe, woowe i wieprzowe
  • ziemniaki gotowane (pod postaci puree, bez masa)
  • agodne sosy, zaprawiane jogurtem lub chudym mlekiem
  • zupy mleczne, zupa ziemniaczana, warzywna, krupniki
  • niewielkie iloci masa, margaryny z olejw rolinnych
  • cukier i sodycze, z wyjtkiem czekolady i chawy oraz mid
  • kompoty owocowe, kisiel, musy, galaretki, budynie, sorbety
  • ciasta drodowe i biszkoptowe
  • pijemy herbatki zioowe (ale nie mitowe), owocowe, sab herbat, wod mineraln niegazowan, rozcieczone np. mlekiem soki warzywne i owocowe (poza cytrusowymi)

Wrd polecanych diet znalaza si tzw. biaa dieta, czyli oparta na mleku, wodzie, ziemniakach, siemieniu lnianym, chudym drobiu i chudych rybach z dodatkiem czerstwego pieczywa pszennego.

Jakich potraw unika przy refluksie?

Nie jemy:

  • czekolady i wyrobw czekoladowych
  • cikostrawnych potraw, wzdymajcych ani ostro przyprawionych
  • pomidorw i nie pijemy soku z pomidora
  • kwanych potraw
  • cebuli, czosnku, ostrych przypraw
  • potraw marynowanych i wdzonych
  • konserwowanych mis i ryb

Nie korzystamy z gotowych zupek i kostek bulionowych i staramy si omija glutaminian sodu, eliminujemy z diety cikie, zawiesiste sosy i wywary z koci, misa lub grzybw. Pijemy wod niegazowan. Unikamy alkoholu, mity, owocw cytrusowych i kofeiny.

Uwaga - nadmiar soli bardzo szkodzi przy refluksie.