Jak powinna wygl±daæ dieta przy refluksie ¿o³±dka? Co je¶æ, a czego unikaæ
Zmieniamy nawyki ¿ywieniowe
W przypadku tej choroby mo¿na ¶mia³o powiedzieæ, ¿e jedzenie jest lekarstwem. Poniewa¿ u jej ¼róde³ le¿± niew³a¶ciwe nawyki ¿ywieniowe musimy szybko je zmieniæ.
Lekarze zalecaj± przede wszystkim obni¿enie wagi cia³a, zlikwidowanie nadwagi. Mo¿na siê do tego przymierzyæ powoli zmniejszaj±c ilo¶æ, a w³a¶ciwie wielko¶æ posi³ków. Postarajmy siê, aby porcje by³y mniejsze, a posi³ek przebiega³ w wolniejszym tempie. Po¶piech przy jedzeniu nie s³u¿y ¿o³±dkowi.
Bezwzglêdnie musimy rzuciæ palenie papierosów. Nikotyna pogarsza ju¿ i tak nie najlepszy stan przewodu pokarmowego, przyczynia siê do nasilenia objawów refluksu.
Wa¿ny jest ruch, nawet niedaleki codzienny spacer dzia³a cuda. Unikajmy jednak sk³onów i podnoszenia ciê¿kich przedmiotów. Trzeba tak¿e pamiêtaæ o zachowaniu w³a¶ciwej pozycji cia³a w czasie snu. Zaleca siê noszenie lu¼niej odzie¿y, aby dodatkowo nie uciskaæ ¿o³±dka, a do snu pod³o¿yæ pod g³owê du¿± poduszkê.
Najwa¿niejsze to unikanie, w miarê mo¿liwo¶ci, stresu, zdenerwowania i po¶piechu.
Dieta w refluksie ¿o³±dkowo-prze³ykowym
Powinna to byæ dieta lekkostrawna, bez produktów nasilaj±cych objawy choroby, jak na przyk³ad nadmierne wydzielanie soków ¿o³±dkowych. Posi³ki trzeba podzieliæ na mniejsze porcje i najlepiej spo¿ywaæ je czê¶ciej, 5-6 razy dziennie o sta³ej godzinie. Je¶æ trzeba w spokojnej atmosferze, ma³ymi kêsami. Nie po³ykajmy nadmiernie szybko posi³ków, poniewa¿ dodatkowo obci±¿ymy nasz nadwerê¿ony ju¿ i tak przewód pokarmowy.
Objawy refluksu szczególnie mocno daj± siê we znaki 1-2 godziny po posi³ku. Przed snem zatem lepiej przez 3-4 godziny ju¿ nic nie je¶æ. W³a¶ciwe rozplanowanie godzin posi³ków bêdzie teraz kluczowe.
Lekarze czasem, gdy choroba siê nasila, proponuj± aby posi³ki mia³y formê papki. Poniewa¿ nie musimy jej d³ugo prze¿uwaæ nasz ¿o³±dek nie zacznie produkowaæ nadmiernych ilo¶ci soków ¿o³±dkowych.
Aby ograniczyæ nieco objawy refluksu dobrze jest napiæ siê mleka albo wody. Mleko mo¿na dodawaæ te¿ do herbaty, kawy i soków, poniewa¿ zneutralizuje kwa¶n± tre¶æ ¿o³±dkow±, zmniejszaj±c te¿ uczucie pieczenia w gardle. Wskazane jest picie wody mineralnej zawieraj±cej wapñ.
Aby zwi±zaæ nadmiern± ilo¶æ kwasu solnego w ¿o³±dku jedzmy potrawy zawieraj±ce bia³ko: mleko (ale nie wiêcej ni¿ litr dziennie), bia³e sery, jajka, ryby, chude miêso.
T³uszcze w naszym po¿ywieniu tak¿e pe³ni± funkcjê wi±zania kwasu solnego w ¿o³±dku. Jed¼my zatem umiarkowane ilo¶ci mas³a i zdrowych t³uszczy ro¶linnych.
Potrawy najlepiej przyrz±dzaæ gotowane tradycyjnie lub na parze, albo duszone bez wcze¶niejszego sma¿enia na t³uszczu. Dopiero gotowe potrawy wzbogacamy t³uszczem. Zupy zagêszczamy mlekiem i m±k± lub lekk± ¶mietank±. Najlepiej sprawdzaj± siê przecierane zupy. Nie jedzmy rzeczy sma¿onych lub pieczonych, unikajmy ciê¿kich ciast.
Te potrawy powinni¶my je¶æ
- jasne pieczywo, pieczywo typu graham
- drobne kasze (kasza manna), ry¿ i drobny makaron
- mleko, mleko zsiad³e, jogurty naturalne i owocowe, ¶mietana (do 18 proc.)
- twarogi chude i pó³t³uste, niewielk± ilo¶æ serków homogenizowanych
- jajka na miêkko lub w formie jajecznicy na parze
- warzywa, najlepiej m³ode i soczyste, takie jak marchew, kabaczki, dynia, szpinak, cukinia, buraki i szparagi
- niewielkie ilo¶ci broku³ów, kalafiora, zielonego groszku, zielonej sa³aty, selera
- dojrza³e i soczyste owoce bez skórki i pestek (najlepiej jako przeciery lub gotowane)
- chude gatunki miês: wo³owina, cielêcina, kurczak, indyk bez skóry, niewielkie ilo¶ci chudej wieprzowiny (gotowane, duszone lub pieczone w folii)
- spo¶ród ryb mo¿na je¶æ: leszcza, sandacza, okonia, a z morskich dorsza, solê i morszczuka
- chude wêdliny drobiowe, wo³owe i wieprzowe
- ziemniaki gotowane (pod postaci± puree, bez mas³a)
- ³agodne sosy, zaprawiane jogurtem lub chudym mlekiem
- zupy mleczne, zupa ziemniaczana, warzywna, krupniki
- niewielkie ilo¶ci mas³a, margaryny z olejów ro¶linnych
- cukier i s³odycze, z wyj±tkiem czekolady i cha³wy oraz miód
- kompoty owocowe, kisiel, musy, galaretki, budynie, sorbety
- ciasta dro¿d¿owe i biszkoptowe
- pijemy herbatki zio³owe (ale nie miêtowe), owocowe, s³ab± herbatê, wodê mineraln± niegazowan±, rozcieñczone np. mlekiem soki warzywne i owocowe (poza cytrusowymi)
W¶ród polecanych diet znalaz³a siê tzw. bia³a dieta, czyli oparta na mleku, wodzie, ziemniakach, siemieniu lnianym, chudym drobiu i chudych rybach z dodatkiem czerstwego pieczywa pszennego.
Jakich potraw unikaæ przy refluksie?
Nie jemy:
- czekolady i wyrobów czekoladowych
- ciê¿kostrawnych potraw, wzdymaj±cych ani ostro przyprawionych
- pomidorów i nie pijemy soku z pomidora
- kwa¶nych potraw
- cebuli, czosnku, ostrych przypraw
- potraw marynowanych i wêdzonych
- konserwowanych miês i ryb
Nie korzystamy z gotowych zupek i kostek bulionowych i staramy siê omijaæ glutaminian sodu, eliminujemy z diety ciê¿kie, zawiesiste sosy i wywary z ko¶ci, miêsa lub grzybów. Pijemy wodê niegazowan±. Unikamy alkoholu, miêty, owoców cytrusowych i kofeiny.
Uwaga - nadmiar soli bardzo szkodzi przy refluksie.
-
Kiedy mam szansê siê zaszczepiæ? Coraz trudniej o optymizm (stan na 22.01.2021)
-
Pani Magda: Jestem po szczepieniu pierwsz± dawk±. Nie rozumiem do koñca, dlaczego za³apa³am siê do grupy zero
-
COVID-19: Dlaczego w pierwszej kolejno¶ci nale¿y szczepiæ starszych
-
COVID-19: Lek na zapalenie stawów tocilizumab - to by³y przedwczesne nadzieje
-
Norwegia: zgony starszych ludzi a szczepionka Pfizera. Co ju¿ wiadomo na ten temat
- Dzieci s± mniej podatne na COVID-19, ale zaka¿aj± czê¶ciej ni¿ doro¶li - potwierdzaj± du¿e badania
- Koronawirus wykryty w Afryce Po³udniowej. Mutacja, która niepokoi. Obawy co do skuteczno¶ci szczepionki
- 5G nie wywo³uje COVID-19, ale plotka rozprzestrzenia siê jak wirus
- Izrael: Pojedyncza dawka szczepionki na COVID-19 okaza³a siê mniej skuteczna ni¿ my¶leli¶my - twierdz± specjali¶ci
- Witamina E - wiêcej ni¿ witamina m³odo¶ci. W³a¶ciwo¶ci i skutki niedoboru witamy E