Dopiero od 2016 roku na etykietach będą musiały się znajdować informacje o wartości odżywczej tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Obecnie wiele producentów już podaje te informacje - jest to jednak na razie dobrowolne.
Szczególnie ważna dla konsumentów jest informacja o wartości energetycznej, gdyż pozwala na racjonalne, zgodne z zasadami prawidłowego żywienia, pokrywanie potrzeb energetycznych człowieka.
W świetle rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. producenci mają obowiązek podać na etykiecie rzetelne informacje ogólne i o wartości odżywczej. Do informacji ogólnych należą:
. nazwa produktu spożywczego,
. wykaz składników,
. składniki lub substancje pomocnicze użyte w wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie,
. substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji,
. ilość określonych składników użytych w produkcji wyrobu,
. masę netto żywności,
. datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
. wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia,
. nazwę lub firmę i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym.
W omawianym rozporządzeniu UE określono również referencyjne wartości spożycia dla wartości energetycznej i wybranych składników odżywczych (także witamin i składników mineralnych), czyli zalecane ilości spożycia poszczególnych składników spożywczych. Dla osób dorosłych (dieta 2000 kcal) wartości kształtują się tak jak poniżej:
Wartość energetyczna: 8400kJ/2000kcal
Tłuszcz: 70 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 20 g
Węglowodany: 260 g
Cukry: 90 g
Białko: 50 g
Sól: 6 g
Producenci powinni umieszczać informacje dotyczące wartości odżywczej w czytelnym formacie (zwykle w formie tabeli, wielkość czcionki min. 1,2 mm), w ustalonej kolejności z zachowaniem wyraźnej kolorystyki (odpowiedni, wyraźny kontrast tła i napisów).
Prawidłowe żywienie pojmuje się jako dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, a także odpowiednie rozłożenie posiłków w ciągu oraz właściwy dobór produktów w posiłkach. Oprócz tego istotną sprawą jest utrzymywanie sprawności fizycznej.
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie rekomenduje przestrzeganie następujących reguł przy przygotowywaniu diety:
1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
2. Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapomnij o codziennej aktywności fizycznej
3. Produkty zbożowe powinny być dla ciebie głównym źródłem energii (kalorii).
4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić kefirem, jogurtem, a także częściowo serem.
5. Mięso spożywaj z umiarem.
6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.
8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
9. Ograniczaj spożycie soli.
10. Pij wystarczającą ilość wody.
11. Nie pij alkoholu.
Podsumowując: świadome wybory konsumpcyjne, urozmaicona dieta i aktywność fizyczna to klucz do zachowania równowagi zdrowotnej.
Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza
Masz problem natury psychologicznej, coś Cię niepokoi, zapytaj psychologa