wartość energetyczna

Więcej o:

wartość energetyczna

  • Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

    , węglowodany, alkohol - co, ile cię kosztuje kalorii? Wartość energetyczna żywności zależy przede wszystkim od zawartości w niej tłuszczu, ponieważ 1 g tego składnika dostarcza 9 kcal, natomiast 1g białka oraz 1 g węglowodanów wnoszą po 4 kcal, czyli o ponad połowę mniej, a 1 g błonnika pokarmowego - 2 kcal

  • Awokado - 220 zdrowych kilokalorii

    Szukasz odpowiedniej diety? Sprawdź te książki >> Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Ten owoc o mocno zielonym kolorze, nazywany bywa także smaczliwką. Pochodzi z Ameryki Środkowej, a dokładnie z Meksyku. Stanowi doskonały dodatek do sałatek, można go także przygotowywać na ciepło. Mimo że nie wyróżnia

  • Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

    Dopiero od 2016 roku na etykietach będą musiały się znajdować informacje o wartości odżywczej tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów

  • 7 produktów, które warto jeść po treningu

    są świetnym źródłem potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także dobroczynnie wpływa na pracę stawów. Wartości odżywcze w 100 g (mały banan): Wartość energetyczna - 89 kcal Białko - 1,1 g Tłuszcz - 0,3 g Węglowodany - 22,9 g Banany są też dobrym źródłem magnezu oraz kwasu foliowego, które chronią

  • Ile kalorii ma jabłko? Dlaczego warto jeść jabłka

    są do owoców niskokalorycznych, gdyż jeden średniej wielkości owoc (około 150 gramów) to wartość energetyczna wynosząca od 50 do 80 kcal. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że jabłka zawierają duże ilości cukrów prostych, które dostarczone do organizmu przed snem mogą przyczyniać się do rozrostu tkanki

  • Dieta Cambridge

    trwającej od 1 do 3 tygodni nie przekracza 600 kilokalorii. W kolejnych etapach wartość energetyczna posiłków sięga nawet 1500 kilokalorii i stopniowo zostaje wzbogacona o nabiał oraz niektóre warzywa i owoce. Tak przygotowane produkty zamawia się w specjalnych ośrodkach a każdy ze zgłaszających

  • Produkty niskokaloryczne: co jest jest, jak je przyrządzać

    masy ciała i lepsze samopoczucie. Do najmniej kalorycznych warzyw zaliczyć można (wartość energetyczna w 100 gramach): pomidor malinowy, 19 kcal, ogórek, 16 kcal, bakłażan, 22 kcal, cukinia, 16 kcal, rzodkiewka, 14 kcal, brokuły, 30 kcal, kalafior, 20 kcal, kapusta biała, 25 kcal, roszponka, 21 kcal

  • Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?

    symbolu E wraz z odpowiednim numerem indentyfikacyjnym oraz podanie funkcji technologicznej, którą dana substancja pełni w środku spożywczym. Substancje słodzące - co powinieneś o nich wiedzieć? Duże znaczenie w produkcji żywności "light", czy żywności o obniżonej wartości energetycznej lub bez cukru