zdrowa dieta
-
Jabłka - ulubione owoce Polaków. 10 powodów, dla których warto je jeść
Ponad 70 procent drzew w polskich sadach to jabłonie. W naszej diecie ich owoce wygrywają zdecydowanie z kolejnymi w rankingach bananami, pomarańczami i mandarynkami. Czy przywiązanie Polaków do jabłek ma sens? O tak!
-
Polacy odżywiają się coraz gorzej, stąd epidemia cukrzycy i nowotwory? O raporcie GUS, którego nie było
Dosłownie kilka liczb dotyczących diety Polaków niespodziewanie poruszyło opinią publiczną. Specjaliści biją na alarm niemal we wszystkich mediach, powołując się na "wstrząsający raport GUS". Rzecz w tym, że nie ma żadnego raportu.
-
Produkty pełnoziarniste: rodzaje. Dlaczego warto włączyć je do diety?
Produkty pełnoziarniste to te, które powstają z całego ziarna zbóż, a więc zawierają okrywę nasienną, inaczej otręby, zarodki oraz bielmo ziarna. Dzięki temu zachowują większość cennych składników roślin, w tym witaminy, sole mineralne i błonnik.
-
Łosoś: wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść ryby?
Łosoś, smaczna i tłusta ryba morska, bardzo popularna w naszym kraju, należy do cennych źródeł kwasów omega-3, pełnowartościowego białka, witamin i soli mineralnych. Wartości odżywcze łososia zależą od gatunku i miejsca, w którym żyje. Najwięcej...
-
Wyjątkowo przykry zapach potu? Poszukaj przyczyny
Świeży pot zdrowego człowieka jest bezwonny. Brzydki zapach ciała nie oznacza jednak od razu choroby. Niewłaściwa dieta, przyjmowane leki, toksyny - to tylko niektóre powody problemów. Sprawdź, skąd się biorą i pozbądź się ich także w gorące dni.
-
Jak styl życia może chronić przed chorobami serca
Jak uniknąć choroby wieńcowej? Amerykańcy naukowcy dają odpowiedź: należy dbać o niski poziom cholesterolu LDL, niskie ciśnienie krwi, niski poziom glukozy, mieć prawidłową masę ciała, nie palić papierosów oraz być aktywnym fizycznie. I mają...
-
Liczba chorych na demencję wciąż rośnie. WHO podaje, co robić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania
Demencja należy do tych schorzeń mózgu, których nie umiemy leczyć. Jednocześnie liczba chorych na świecie rośnie w ogromnym tempie. WHO opracowała szereg wytycznych, dotyczących stylu życia i nawyków żywieniowych, których stosowanie może zapobiec...
-
Białe mięso - jaki to rodzaj mięsa? Czym różni się od mięsa czerwonego?
W ostatnich latach lansowana jest moda na spożywanie białego mięsa. W mediach możemy przeczytać, że jest ono zdrowsze od czerwonego, teorię tę potwierdza również większość dietetyków. Czy to prawda? Co zaliczamy do białego mięsa i jak najlepiej je...
-
Makaron sojowy - wartości odżywcze, sposoby przyrządzania
Makaron sojowy, obok makaronu ryżowego, to bardzo popularny składnik kuchni azjatyckiej. Jest on smaczny i łatwy w przygotowaniu, w związku z czym zyskuje coraz więcej miłośników. Z czego powstaje makaron sojowy i jak można go przyrządzić? Jakie...
-
Owoce morza mają cenne właściwości odżywcze. A czy każdy może je jeść?
Owoce morza, z włoskiego nazywane też frutti di mare, to jadalne skorupiaki i mięczaki morskie. Uwielbiane przez kuchnię śródziemnomorską, uważane są za niezwykle wartościowe i smaczne jedzenie, pełne cennych składników odżywczych. Co takiego mają...
-
Jedzenie, które działa jak lek
-
Karpacz odprawił dziecko z kwitkiem, Poznań pomógł. 7-letnia Pola wreszcie ma leki
-
Co motywuje kobiety do pracy w branży motoryzacyjnej? [Podcast]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Odchudzanie znowu nie działa? 9 prostych i tanich badań pomoże znaleźć przyczynę
-
Pij ten napój przed snem. Wątroba ci za to podziękuje
- Post przerywany, czyli dieta IF. W czym pomoże ta metoda?
- Cukrzyca ciążowa - jakie są objawy? Zwróć szczególnie uwagę na te trzy
- Jak schudnąć z twarzy? Proste sposoby na pozbycie się nadmiaru tłuszczu
- Wyciskanie pryszczy może być niebezpieczne. Wszystko przez trójkąt śmierci
- Światowy Dzień Zespołu Downa. Skąd wziął się pomysł kolorowych skarpetek?