układ pokarmowy
-
Wody lecznicze - jakie mają właściwości, kto powinien je pić?
Wody lecznicze, które występują między innymi w uzdrowiskach, ale które można znaleźć również na sklepowych półkach i w aptekach, są pełne cennych składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Należy jednak pamiętać, że takie wody...
-
Kolonoskopia - jak przebiega i jak się do niej przygotować?
Kolonoskopia to jedno z badań pozwalających na wczesne wykrycie raka jelita grubego. Jak, krok po kroku, wygląda badanie i jak należy się do niego przygotować? Kto i kiedy powinien wykonać to badanie.
-
Badanie na krew utajoną w kale - na czym polega, kiedy się je przeprowadza?
Badanie na krew utajoną w kale to jedno z podstawowych badań, które pozwala wykryć wiele chorób układu pokarmowego, a nawet chorobę nowotworową jelita grubego. Na czym polega badanie kału i jak się je przeprowadza? Jakie są wskazania do...
-
Popularne leki na zgagę wycofane z obrotu
Leki na zgagę, które zawierają substancję czynną ranitydynę, zostały prewencyjnie wycofane z obrotu przez Główny Inspektorat Farmaceutyczny. Jest podejrzenie, że mogą być zanieczyszczone.
-
Odbytnica - budowa, najczęstsze choroby
Odbytnica, zwana również jelitem prostym albo prostnicą, to końcowy fragment jelita grubego, przez który wydalany jest stolec. Narząd ten jest narażony na wystąpienie wielu schorzeń, w tym raka jelita grubego. Jak zbudowana jest odbytnica? Jakie...
-
Dieta trzustkowa - kto powinien ją stosować, na czym polega?
Dieta trzustkowa jest zalecana wszystkim pacjentom, którzy cierpią na przewlekłe choroby tego narządu, a także ostre zapalenie trzustki. Na czym polega dieta trzustkowa? Jakie produkty są zalecane, a jakich należy bezwzględnie unikać?
-
Co ci leży na wątrobie? Sprawdź, jeśli ci życie miłe
Wątrobę masz tylko jedną, a ona niechętnie o sobie przypomina. Sporo o niej mówimy, a niewiele wiemy. Jak jest z tobą? To nie jest trudny quiz.
-
Kalina - jak rośnie, jak ją hodować?
Kalina to ozdobny krzew chętnie sadzony w przydomowych ogrodach. Rozróżnia się aż 175 gatunków tej rośliny, z czego w Polsce najliczniej występują jedynie dwa z nich, które można spotkać jako rośliny dziko rosnące. Poza tym, wiele gatunków jest...
-
Kapary: właściwości, zastosowanie, przepisy
Kapary to warzywo, które coraz częściej gości na stołach Polaków. Początkowo jedliśmy go głównie jako dodatek do pizzy czy do sałatek w restauracjach specjalizujących się w kuchni śródziemnomorskiej. Obecnie śmiało eksperymentujemy z nimi we...
-
Grzybica przewodu pokarmowego: objawy, leczenie
Grzybica przewodu pokarmowego to zakażenie jamy ustnej, przełyku, żołądka i jelit grzybami z gatunku Candida albicans. Grzyby atakują nasz układ pokarmowy, gdy jesteśmy osłabieni, a także po antybiotykoterapii, czy w wyniku zaburzenia flory...
-
Dlaczego warto pić ocet jabłkowy na czczo? Pomoże we wstydliwym problemie
-
Gorzka czekolada a cukrzyca. Jakie słodycze można jeść przy cukrzycy?
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Kawa a ryzyko cukrzycy typu II - dobre wiadomości
-
Te trzy produkty pomogą w walce z suchym kaszlem. Wypróbuj domowe sposoby
- Czy można pić wodę przed badaniem krzywej cukrowej?
- Jak odróżnić infekcję od alergii? Katar nie jest jedynym wyznacznikiem
- Jak umiera organizm? "Człowiek przypomina rybę wyjętą z wody"
- Leszek Czerniak z towarzystwa, którego nikt nie zna, czyli suplementowe naciąganie
- Ile trzeba schudnąć, by było to widać na twarzy? Odpowiedź może zaskoczyć