Uchyłkowe zapalenie jelit, czyli jak niewłaściwa dieta wpływa na stan naszych jelit

Uchyłkowe zapalenie jelit to schorzenie, którego ryzyko wystąpienia wzrasta wraz z wiekiem. Jak mu zapobiegać? Czy wystarczy zdrowa dieta, aby zapobiec stanom zapalnym uchyłków jelit?

Uchyłkowe zapalenie jelit. Co to jest za schorzenie?

Uchyłkowe zapalenie jelit jest chorobą dotykającą częściej osób po 40. roku życia. Co ważne, ryzyko jej pojawienia rośnie proporcjonalnie z wiekiem pacjenta. Co to jest dokładnie uchyłkowe zapalenie jelit? Jest to choroba cywilizacyjna, która stanowi konsekwencję niewłaściwych nawyków żywieniowych. Długoletnie stosowanie diety ubogoresztkowej prowadzi do zwiększenia ciśnienia w jelitach, a co za tym idzie do "wypychania" błony śluzowej jelita grubego na zewnątrz (najczęściej w odcinku zwanym esicą), która tworzy w ten sposób tzw. uchyłki.

Uchyłkowe zapalenie jelit. Objawy towarzyszące chorobie

W większości przypadków uchyłkowość jelit nie daje wyraźnie odczuwalnych symptomów. Zaledwie u 15 proc. pacjentów mogą pojawić się objawy uchyłkowego zapalenia jelit, które będą niekorzystnie wpływały na codzienne funkcjonowanie. Należą do nich:

Zobacz wideo Czy bakterie jelitowe wpływają na nasze zachowanie [NaZdrowie]

Uchyłkowe zapalenie jelit. Przyczyny występowania

Główną przyczyną uchyłkowego zapalenia jelit, jak już wyżej wspomniano, jest niewłaściwa dieta, a konkretnie zbyt niska podaż błonnika wraz z pożywieniem. Powszechnie wiadomo, że błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jest on odpowiedzialny za usprawnienie pracy jelit i ułatwienie wypróżniania. Dlatego też jeśli przez lata w naszej diecie jest go zbyt mało, wówczas mogą powstawać poważne problemy, w tym również uchyłkowe zapalenie jelit. 

Dieta pozbawiona błonnika wpływa na wydłużenie pasażu jelitowego, czyli czasu potrzebnego na przemieszczenie się treści przez jelita, a także zmniejszenie objętości mas kałowych. To wszystko razem prowadzi do wzrostu ciśnienia w jelitach, co sprzyja powstawaniu uchyłków.

Warto także wspomnieć, że do schorzenia można mieć predyspozycje genetyczne, a na zwiększenie ryzyka jego wystąpienia duży wpływ ma także stres. 

Uchyłkowe zapalenie jelit: leczenie w przypadku wystąpienia choroby

W przypadku stwierdzenia uchyłkowego zapalenia jelit leczenie należy podjąć natychmiast. Jest to konieczne, gdyż nieleczony stan zapalny może doprowadzić do groźnych powikłań, w tym m.in. perforacji ściany jelita grubego czy zapalenia otrzewnej. Oba te stany wymagają natychmiastowej interwencji chirurgicznej, a co za tym idzie są bardzo niebezpieczne dla życia i zdrowia pacjenta. 

Uchyłkowe zapalenie jelit. Jaki lekarz zajmuje się diagnozą?

Jaki lekarz diagnozuje uchyłkowe zapalenie jelit? Z problemami dotyczącymi przewodu pokarmowego należy każdorazowo zgłosić się w pierwszej kolejności do lekarza pierwszego kontaktu, który z kolei skieruje nas do specjalisty z tej dziedziny, czyli gastrologa. 

Uchyłkowe zapalenie jelit: jakie badania należy wykonać?

Uchyłki jelita często wykrywane są przypadkowo, przy wykonywaniu rutynowej kolonoskopii. Dzieje się tak dlatego, że u większości osób nie dają one żadnych objawów. Dopiero pojawienie się stanu zapalnego może wywołać symptomy, które spowodują, że lekarz zacznie szukać przyczyn ich powstawania i zlokalizuje uchyłkowość jelit. 

Jakie badania przy uchyłkowym zapaleniu jelit może zalecić lekarz prowadzący? Otóż oprócz wspomnianej już kolonoskopii, konieczna może okazać się tomografia komputerowa jamy brzusznej i miednicy mniejszej. Zdarza się także, że do potwierdzenia występowania stanu zapalnego wystarczające jest wykonanie ultrasonografii jamy brzusznej.

Zobacz też: Mikroskopowe zapalenie jelit: objawy, leczenie

Więcej o: