Hyzop lekarski dobry nie tylko na grypę i przeziębienie. Jakie ma właściwości, kiedy warto po niego sięgnąć?

Hyzop lekarski to niewielki krzew, który przywędrował do Europy z Afryki wykorzystywany jest przede wszystkim w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Dodany do jedzenia wspomaga układ pokarmowy. Jakie właściwości ma hyzop lekarski i kiedy warto po niego sięgnąć?

Hyzop lekarski nazywany także józefkiem lub józefką to niewielkie krzew pochodzący z Afryki, ale występujący także w Polsce. Osiąga wysokość 20-30 centymetrów. Charakteryzuje się sztywną łodygą i spiczastymi liśćmi. Ma drobne niebiesko-fioletowe kwiaty. W smaku przypomina miętę.

Hyzop lekarski - jakie ma właściwości kiedy warto po niego sięgnąć?

Do celów zdrowotnych używa się zarówno liści, kwiatów, jak i łodygi krzewu. Medycyna naturalna bardzo ceni sobie jego bogactwo olejków eterycznych oraz antyoksydantów. Związki te są szczególnie cenne w łagodzeniu problemów z górnymi drogami oddechowymi. Hyzop lekarski działa wykrztuśnie, tym samym pomaga pozbyć się zalegającej w płucach i oskrzelach wydzieliny. Tym samym polecany jest przy problemach z gardłem (najlepsze efekty daje płukanie gardła naparem z krzewu) oraz w leczeniu anginy, grypy lub przeziębienia.

Aby przygotować płyn do płukania gardła należy niewielką ilość suszu zalać gorącą wodą i zostawić pod przykryciem na ok. 10-15 minut. Przecedzonym płynem dobrze jest płukać gardło trzy razy na dzień. Na bazie hyzopu można także przygotować emulsję do nacierania klatki piersiowej, które przyspieszy leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Wystarczy połączyć ze sobą dziesięć kropli olejku z hyzopu (w takiej postaci można spotkać go najczęściej) z 200 ml oleju roślinnego (słonecznikowego lub migdałowego). 

Picie naparu z hyzopu pomaga wyregulować ciśnienie krwi. Takiej terapii także nie można stosować na własną rękę. Takie naturalne leczenie prowadzone niewłaściwie może przynieść efekt odwrotny od zamierzonego, dlatego, każdy chory na nadciśnienie powinien poradzić się lekarza, zanim rozpocznie taką terapię.

Preparaty na bazie krzewu wspomagają pracę układu pokarmowego. Przyjmowane regularnie, pod kontrolą lekarza, mogą przyczynić się poprawy perystaltyki jelit. Sprawniejsze ruchy robaczkowe rozwiązują nie tylko problem zaparć, ale także poprawiają metabolizm. Zawarte w hyzopie związki utrzymują uczucie sytości na dłużej, tym polecane są osobom, które chcą pozbyć się dodatkowych kilogramów.

Hyzop lekarski doskonale sprawdza się w leczeniu chorób pasożytniczych. Ponieważ korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit łagodzi biegunki i pomaga odbudować cenną dla nas mikrobiotę. Krzew łagodzi ból stawów, dlatego też polecany jest osobom z chorobą reumatyczną czy artretyzmem. Łagodzi również dolegliwości towarzyszące kontuzjom czy urazom kości i stawów. 

Zioło wykazuje działanie przeciwgrzybicze i może stanowić uzupełnienie leczenia grzybicy stóp. Przyspiesza gojenie się ran.

Olej z tego krzewu doskonale odpręża, dlatego bardziej zestresowane osoby oraz te, które mają kłopoty z pozbyciem się napięcie mogą profilaktycznie dodawać go do kąpieli. W połączeniu z gorącą wodzą doskonale relaksuje, a przede wszystkim pomaga ciału odzyskać równowagę. Dodatkowo łagodzi nerwobóle.

Zobacz wideo

Hyzop lekarski - jako przyprawa

Warto pamiętać, że hyzop lekarski znalazł zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej. Ze względu na charakterystyczny, delikatnie miętowy smak doskonale sprawdza się w roli przyprawy. Z powodzeniem można go dodawać do zup, sosów, dan warzywnych (także sałatek) czy marynat.

Można także przygotowywać na ich bazie napary czy herbaty. Doskonale łączy się i smakuje z melisą.

Hyzop lekarski - kiedy może być niebezpieczny?

Trzeba sobie zdawać sprawę, że zioła, tak samo jak leki trzeba stosować rozsądnie i najlepiej po konsultacji z lekarzem. Tylko on może ocenić, czy hyzop będzie dla danego pacjenta bezpieczny, i jeśli tak, to w jakiej dawce może być stosowany. Dotyczy to każdego, nie tylko osób, które na stałe przyjmują leki. W połączeniu z tymi ostatnimi może zmienić ich działanie. Groźny będzie także nadmiar hyzopu w codziennym menu.

Hyzop najczęściej dostępny jest w postaci olejku (choć w sklepach zielarskich można dostać także susz, którego można samodzielnie przygotować olejek). Bezpieczna dawka to taka, która nie przekracza 15-20 kropli. Jego zbyt duże ilości powodują drgawki (tym samym może być niebezpieczny dla osób chorujących na padaczkę) oraz krwawienia z dróg rodnych. Dlatego też zabronione jest długotrwałe stosowanie wysokich dawek hyzopu przez kobiety w ciąży - ziele może spowodować poronienie.

Więcej o: