odżywianie
-
KARCZOCHY - dla dobra układu pokarmowego. Znasz ich właściwości?
Karczochy to niskokaloryczne warzywa, a przy tym zioła, o cennych właściwościach leczniczych. Wspierają pracę układu pokarmowego, dbając o kondycję wątroby i dróg żółciowych, pomagają obniżać poziom cholesterolu i oczyszczają organizm.
-
BROKUŁY - wartości odżywcze i właściwości. Wiesz, dlaczego warto je jeść?
Choć nie każdy za nimi przepada, większość z nas wie, że są bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć je do diety i jak je jeść, by jak najlepiej wykorzystać ich właściwości?
-
Typy brzuchów: jaki masz ty i co za to odpowiada?
Na kształt brzucha wpływają nie tylko indywidualne różnice anatomiczne, ale też sposób odżywiania i styl życia. Za jego wygląd mogą odpowiadać błędy, które sama popełniasz czy choroby. Jak to jest w twoim przypadku?
-
7 czynników, które zwiększają apetyt. Ile z nich dotyczy ciebie?
Wilczy głód, uczucie, że mogłabyś zjeść całą swoją lodówkę - najlepiej łącznie z obudową, nachodzące nagle zachcianki. Jeśli wiesz o czym mowa, pewnie nie raz zastanawiałaś się, gdzie popełniłaś błąd, dlaczego z racjonalnego człowieka nagle...
-
Odchudzająca dieta norweska - utrata kilogramów, ale być może także zdrowia
Łudząco podobna do diety kopenhaskiej i jak ona szkodliwa. Rzeczywiście "działa", bo odwadnia i pozbawia masy mięśniowej. Ponoć mieli ją opracować dietetycy z Oslo, ale, podobnie jak wcześniej duńscy koledzy podejrzewani o autorstwo diety...
-
Batat - więcej niż słodki ziemniak?
Ma o połowę więcej składników odżywczych niż ziemniak, obniża ciśnienie i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości żelaza wspiera procesy krwiotwórcze, za sprawą potasu kontroluje gospodarkę elektrolitową organizmu. Mimo zalet i...
-
Rukiew wodna - bogactwo witamin dla wzmocnienia i oczyszczenia organizmu
Drobne listki rukwi to skarbnica witamin i minerałów. Badacze donoszą ponadto, że ich jedzenie może nam pomóc ograniczyć widoczność zmarszczek, a także zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju niektórych nowotworów.
-
Trawa pszeniczna - bogactwo oczyszczającego chlorofilu
Trawa pszeniczna to wcale nie najnowszy wymysł specjalistów od zdrowego żywienia. Jej właściwości cenili już starożytni, przede wszystkim z Egiptu i Mezopotamii. Zielony sok z młodych listków nie wygląda może szczególnie apetycznie, ale za to...
-
Dieta makrobiotyczna - odżywianie zgodne z naturą?
Jest trudna, restrykcyjna, ale podobno bardzo skuteczna. Mimo że dieta makrobiotyczna więcej zakazuje niż dopuszcza, nie brakuje śmiałków, którzy z jej pomocą chcą odzyskać nie tylko sylwetkę, ale i wewnętrzną równowagę. Na czym polega i czy warto...
-
Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków
W peruwiańskiej medycynie ludowej macę od lat stosuje się jako pokarm, który dostarczy energii, poprawi koncentrację oraz wspomoże libido. Dziś i my możemy włączyć ją do swojej diety. Warto?
-
Słodycze, które można jeść przy cukrzycy. Czy należy do nich gorzka czekolada?
-
Co zjeść na kolację przed badaniem krzywej cukrowej? Wyeliminuj te produkty
-
3 pyszne ciasta na oleju - idealne na WielkanocMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jak obniżyć cukier? Zbierz świeże pędy ten rośliny. Najlepsze są wczesną wiosną
-
Cukrzyca typu II. Ten jeden napój, który pijemy rano, zmniejsza ryzyko jej wystąpienia
- "Muszelka" i wagina to nie to samo. Inaczej się je myje
- Leczenie zębów to duży wydatek. "Wolę wyrwać bolącego zęba"
- "Choroba dyrektorów" lubi wiosnę. Jak rozpoznać jej objawy?
- Został uderzony dwa lata temu. Znowu go prześladują. Kuratorium: Przeszkadza innym
- Test obciążenia glukozą - jak wygląda badania krzywej cukrowej?