miód
-
Pierzga: pokarm pszczół i źródło zdrowia dla ludzi
Pierzga, choć stanowi podstawowy pokarm pszczół, to jest chętnie stosowana przez człowieka, z uwagi na swoje liczne, prozdrowotne właściwości. Stanowi cenne źródło witamin, składników mineralnych i aminokwasów, toteż wykazuje korzystne działanie n...
-
Nawłoć pospolita: właściwości zdrowotne, zastosowanie
Nawłoć pospolita wykazuje działanie moczopędne, łagodnie uspokaja, ponadto obniża ciśnienie krwi i uszczelnia naczynka włosowate oraz działa odtruwająco. Jest rośliną miododajną i uzyskany z niej miód nawłociowy ma również właściwości lecznicze....
-
Miód lipowy: właściwości zdrowotne. Jak wybierać miód lipowy?
Miód lipowy należy do miodów nektarowych. Charakteryzuje się piękną miodową barwą, intensywnym pięknym zapachem oraz aksamitnym smakiem. Należy do tych gatunków miodu, który w naszym kraju jest najchętniej spożywany. Wykazuje właściwości lecznicze...
-
Miód spadziowy: właściwości zdrowotne i lecznicze
Miód spadziowy to ceniony i rzadki rodzaj miodu, produkowany przez pszczoły ze spadzi drzew iglastych oraz liściastych. Niełatwo go zdobyć, ponieważ pojawienie się spadzi jest nieprzewidywalne. Nigdy nie wiadomo, gdzie i kiedy znajdą ją pszczoły....
-
Miód gryczany - właściwości, zastosowanie
Miód gryczany to jeden z miodów, które mają najbardziej pozytywny wpływ na ludzki organizm. Jest on rozpoznawalny dzięki ciemnej barwie oraz charakterystycznemu, ostremu smakowi. Ma on w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych, a poza t...
-
Miód jest lepszy od cukru przetworzonego? [NaZdrowie]
Słodzić miodem czy cukrem? Wybór wydaje się oczywiste, chociaż jeśli porównać wartość kaloryczną produktów, różnica nie jest imponująca. Miód ma jednak sporo innych zalet, a cukier nie tylko tuczy.
-
Maść propolisowa - jakie ma właściwości i kiedy warto po nią sięgnąć?
Maść propolisowa jest znana i wykorzystywana w medycynie naturalnej od bardzo dawna. Skutecznie walczy z odleżynami, dodatkowo wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jakie jeszcze ma właściwości i kiedy warto po nią sięgnąć?
-
Co zamiast cukru: czym zastąpić cukier
Cukry są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ dostarczają mu najwięcej energii. O ile te naturalne są dla nas dobre, o tyle te poddane rafinacji tracą pozytywne właściwości i jedynie nam szkodzą. Co w takim razie...
-
Posyp ranę... cukrem, a szybciej się zagoi. To nie mit, tylko metoda praktykowana na całym świecie
Czy zwykły cukier stanie się alternatywą dla leczenia ran, na które antybiotyki nie działają? Naukowcy już nad tym pracują. Okazuje się bowiem, że białe kryształki sacharozy przyspieszają gojenie i ograniczają namnażanie bakterii w skaleczeniach.
-
Propolis - kiedy warto stosować?
Propolis, czyli kit pszczeli służy tym owadom do budowy i uszczelniania gniazd. Jednak jego możliwości są znacznie większe. Z prozdrowotnych właściwości propolisu korzystali już starożytni, którzy używali go przede wszystkim do leczenia chorób skó...
-
Wysoki poziom cukru o poranku? Uwaga na problemy hormonalne
-
Co pić rano, aby mieć płaski brzuch? Ten jeden składnik może nam pomóc
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jak obniżyć poziom cukru we krwi? Ta jedna zmiana w życiu jest kluczowa
-
Choroby trzustki. Objawy, których nie wolno lekceważyć
- Onkologia dziecięca. Badania kliniczne to nie eksperymenty
- Walka z oponką na brzuchu. Co pić przed snem, aby szybciej spalić tłuszcz z brzucha
- Dieta w cukrzycy typu 2. Tych produktów unikaj albo poważnie ogranicz
- Plaga nieodwołanych wizyt. Takie zachowanie wydłuża kolejki do specjalistów
- Jakie badania alergiczne wykonać, by potwierdzić występowanie uczulenia?