Jedną z substancji produkowanych przez pszczoły jest pierzga. Co to jest tak dokładnie? Przede wszystkim to pokarm pszczół, który powstaje przez połączenie pyłku kwiatowego, miodu, mleczka pszczelego oraz pszczelich enzymów. Pszczoły zbieraczki transportują pyłek kwiatowy w formie okrągłych grudek do ula, gdzie pszczoły ulowe mieszają go z miodem i własną śliną, a stworzoną masę ubijają w komórkach plastra. Następnie mieszanka ta ulega fermentacji mlekowej, jest zatem odporna na procesy gnilne czy rozwój pleśni. Zakonserwowany w ten sposób pyłek kwiatowy jest dużo łatwiej przyswajalny niż świeży, nic więc dziwnego, że stanowi idealny pokarm dla osobników mających od 3 do 6 tygodni, karmiących larwy i tworzących mleczko pszczele. Pszczelarze często przechowują pierzgę w magazynach, jako rezerwę pokarmową dla owadów w okresie wczesnej wiosny. Musi być przetrzymywana w odpowiednich warunkach, by nie zalęgły się w niej szkodniki.
Nie tylko dla pszczół cenna jest pierzga. Właściwości prozdrowotne pierzgi dla człowieka wynikają z bogactwa składników odżywczych, jakie zawiera. Znalazła ona szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Ma działanie wzmacniające i regenerujące organizm, wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, wspomaga pracę układu nerwowego. Wzmacnia naczynia krwionośne, działa bakteriobójczo, ceniona jest za działanie profilaktyczne i wspomagające w przeziębieniach. Pierzga polecana jest po zabiegach operacyjnych i przebytym zawale, jest świetnym sposobem na uzupełnienie niedoborów witamin i składników mineralnych. Stosuje się ją pomocniczo w leczeniu choroby wrzodowej czy wirusowego zapalenia wątroby. Pierzga stymuluje gruczoły dokrewne i pomaga w niwelowaniu skutków ubocznych antybiotykoterapii. Wykorzystywana jest do produkcji suplementów diety, popularna jest także w kosmetyce. Wspomaga proces odnowy komórek skóry, stymuluje produkcję ceramidów w skórze, wzmacnia skórę właściwą i nawadnia jej głębsze warstwy.
Skoro ma tak szerokie właściwości prozdrowotne, co zawiera pierzga? W jej składzie znajdują się:
Z uwagi na bogactwo składników prozdrowotnych, jakie zawiera pierzga, na co pomaga ten cenny produkt pszczeli? Jest chętnie stosowana w apiterapii, tj. leczeniu miodem i innymi produktami pszczelimi. Znajduje zastosowanie jako składnik suplementów diety, wykorzystywana jest w kosmetologii, przede wszystkim jednak jest szeroko stosowana w medycynie naturalnej. Zalecana jest:
Nie ulega wątpliwości, jak zbawienny wpływ na nasze zdrowie może mieć pierzga. Gdzie kupić ten eliksir zdrowia? Można ją nabyć w dobrych sklepach pszczelarskich, albo u zaufanego pszczelarza, w niektórych sklepach zielarskich bądź w sklepach ze zdrową żywnością. W aptekach można ją otrzymać w postaci granulatu. Należy się liczyć z dość wysoką ceną zakupu – pierzga nie jest najtańszym produktem pszczelim, gdyż do uzyskania kilograma tego specyfiku potrzebne może być nawet 30 ramek. Można ją jednak kupić w mniejszych słoiczkach, dzięki czemu jednorazowy wydatek nie będzie zbyt duży.
Przez kogo nie powinna być spożywana pierzga? Przeciwwskazania do stosowania pierzgi to przede wszystkim uczulenie na produkty pszczele (mogłaby wywołać silną reakcję alergiczną). Ostrożność powinny zachować też osoby będące na diecie, jak również diabetycy. Pierzga bogata jest bowiem w cukry proste, a ponadto ma dość wysoki indeks glikemiczny.
Czy pierzga ma skutki uboczne? Okazuje się, że jest to produkt całkowicie bezpieczny, który nie wywołuje żadnych skutków ubocznych u osób zdrowych. Nie powinna być stosowana przez osoby uczulone na produkty pszczele z uwagi na ryzyko reakcji alergicznej. Warto również wiedzieć, że pierzgi nie da się przedawkować, ale zaleca się przyjmowanie nie więcej niż 30 gramów pierzgi dziennie.
Zobacz też: Witaminy z grupy B - co warto wiedzieć o tych witaminach i czym grozi ich niedobór w organizmie?