Miód faceliowy jest nazywany szlachetnym albo królewskim. Czym zasłużył sobie na te tytuły?

Miód faceliowy nie jest tak popularny jak znane wszystkim miody lipowe, akacjowe, ale zyskuje coraz więcej zwolenników. Miód powstaje z rośliny zwanej facelią błękitną, ma bardzo delikatny i lekko kwaskowy posmak. Miód faceliowy jest określany również jako szlachetny albo królewski. Czym zasłużył sobie na te tytuły?

Miód faceliowy powstaje z nektaru facelii, nazwa pochodzi od barwy jej kwiatów – niebieskiej i fioletowej. Wielu z nas nie kojarzy nazwy rośliny, natomiast z pewnością widzieliśmy facelię na łąkach. To piękna roślina o drobnych kwiatach niebieskich lub lekko fioletowej barwie i bardzo przyjemnym zapachu. Facelia błękitna jest rośliną jednoroczną, pochodzi  z Ameryki Północnej, w Europie uprawia się ją od około 200 lat. Jest to roślina bardzo wydajna, 1 hektar facelii błękitnej może dostarczać aż do 1000 kg miodu.

Miód faceliowy - smak i barwa, skład

Miód faceliowy od innych miodów wyróżnia się smakiem jak i kolorem. Ponieważ powstaje z kwiatów niebiesko-fioletowych ma charakterystyczną barwę. W formie płynnej jest jasny, o barwie herbacianej  z możliwymi zielonkawymi refleksami. Wraz z krystalizacją miód staje się niemal biały, a jego konsystencja robi się kremowa. Pamiętajmy, że krystalizacja to proces zupełnie naturalny. Miód faceliowy krystalizuje się od kilku tygodni do kilku miesięcy po zbiorze. Jest to miód krystalizujący dość łatwo. Częściej można go kupić w stanie skrystalizowanym i kremowym, niż płynnym. Miód faceliowy łatwo się rozsmarowuje.

Miód ma delikatny kwiatowy aromat, delikatnie słodki smak z lekko wyczuwalną kwaskowatością. Dzięki temu miód faceliowy nie jest ani za słodki, ani też zbyt kwaśny. To sprawia, że trafia w gusta smakowe osób, które nie przepadają za przesadnymi słodkościami. To zdecydowanie świetna alternatywa dla miodów wielokwiatowych i lipowych.

Miód faceliowy podobnie jak wszystkie miody zawiera przede wszystkim węglowodany, które są źródłem łatwo przyswajalnej energii. Węglowodany zawarte w miodzie to glukoza i fruktoza. Poza węglowodanami miody zawierają także:

Miód faceliowy na co pomaga

Miód faceliowy podobnie jak inne miody ma wiele cennych właściwości leczniczych i profilaktycznych. Na co pomaga miód:

  • wspomaga leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego (nadciśnienia, miażdżycy)
  • wspomaga leczenie układu oddechowego np. astmy,
  • wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego: np. wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym
  • zapobiega przeziębieniom, grypie lub wpływ na zmniejszenie czasu ich trwania,
  • wspiera regeneracja organizmu po ciężkim wysiłku lub po wyczerpującej pracy - zarówno fizycznej, jak i intelektualnej,

Warto dodać, że miód faceliowy redukuje toksyczne działanie używek, takich jak alkohol, nikotyna, herbata, kawa. 

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Miód faceliowy - jak stosować

Aby uzyskać najlepszy efekt leczniczy zaleca się przygotowywanie tzw. napoju z miodu. Należy rozpuścić 1 łyżkę miodu w połowie szklanki wody o temperaturze pokojowej. Taki napój należy pozostawić na około 12 godzin i po tym czasie wypić, najlepiej przed posiłkiem. Należy pamiętać, że miód nie powinien być podgrzewany ani rozpuszczany w wysokiej temperaturze. Przy temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza zostają zniszczone enzymy, białka i część witamin. Najlepiej zatem dodawać miód do schłodzonej herbaty albo do wody. Miód z facelii można dodawać także owsianek, wypieków, sosów. Miód z powodzeniem może zastąpić cukier.

Czy miód jest dobry dla dzieci? Nie żadnych przeciwwskazań w podawaniu miodu dzieciom. Warto jednak pamiętać o 

  • jak każdy miód, miód faceliowy może wywoływać uczulenie, dlatego po raz pierwszy podajmy dziecku bardzo niewielką dawkę
  • dzieci i dorośli chorujący na cukrzycę nie powinni stosować miodu faceliowego jak i każdego innego
  • miód powinien pochodzić od zaufanego dostawcy.

Kobietom w ciąży nie zaleca się miodu faceliowego, dotyczy to wszystkich miodów. Miód jako substancja naturalna niesie ryzyko zakażenia bakteryjnego.

Więcej o: