minerały
-
BROKUŁY - wartości odżywcze i właściwości. Wiesz, dlaczego warto je jeść?
Choć nie każdy za nimi przepada, większość z nas wie, że są bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć je do diety i jak je jeść, by jak najlepiej wykorzystać ich właściwości?
-
Rukiew wodna - bogactwo witamin dla wzmocnienia i oczyszczenia organizmu
Drobne listki rukwi to skarbnica witamin i minerałów. Badacze donoszą ponadto, że ich jedzenie może nam pomóc ograniczyć widoczność zmarszczek, a także zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju niektórych nowotworów.
-
Trawa pszeniczna - bogactwo oczyszczającego chlorofilu
Trawa pszeniczna to wcale nie najnowszy wymysł specjalistów od zdrowego żywienia. Jej właściwości cenili już starożytni, przede wszystkim z Egiptu i Mezopotamii. Zielony sok z młodych listków nie wygląda może szczególnie apetycznie, ale za to...
-
Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków
W peruwiańskiej medycynie ludowej macę od lat stosuje się jako pokarm, który dostarczy energii, poprawi koncentrację oraz wspomoże libido. Dziś i my możemy włączyć ją do swojej diety. Warto?
-
Nasiona konopi - skarbnica białka, nie tylko dla wegetarian
Myśląc o konopiach, rzadko rozważamy ich wartość odżywczą. Tymczasem zarówno konopne nasiona, jak i tłoczony z nich olej, mają wiele cennych dla zdrowia i urody właściwości.
-
Lakownica lśniąca (Ganoderma lucidum, grzyby Reishi): działanie i zastosowanie
Grzyb lakownica lśniąca (ganoderma lucidum) znany był już od starożytności w Chinach. Został sklasyfikowany w wielu publikacjach medycznych na pierwszym miejscu spośród 120 roślin, które mają istotne znaczenie dla organizmu człowieka.
-
Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru
Kasza gryczana, w przeciwieństwie do innych kasz nie jest pozyskiwana ze zboża, a z nasion gryki (zaliczanej do zbóż rzekomych czy pseudozbóż) - rośliny z rodziny rdestowatych. Co ciekawe, do jej krewniaków należą np. rabarbar czy szczaw. Pomimo...
-
Sezam - dla dobra układu nerwowego i krwionośnego
Drobny sezam, choć dosyć kaloryczny, to doskonałe źródło witamin z grupy B, dbających o prawidłową pracę naszego układu nerwowego, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają walczyć ze złym cholesterolem. Co jeszcze w nim...
-
Mleka roślinne - dobry zamiennik mleka krowiego?
Choć krowie mleko przypominają jedynie z wyglądu, roślinnym mlekom nie brak zalet. Sprawdzą się jako zamiennik produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko w diecie alergików i wegetarian.
-
Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać
Bez niego nie moglibyśmy funkcjonować. Potrzebny jest zarówno układowi nerwowemu, jak i mięśniom, w tym - przede wszystkim - sercu. Choć niedobór i nadmiar są równie groźne dla naszego zdrowia, czasami trudno je rozpoznać.
-
Kraken zakaża coraz więcej osób. Lada moment nowe szczepienia
-
Kiedyś robiły go babcie. Dziś ten rosół jest eliksirem zdrowia i młodośći
-
Niezawodność, która odmieni twój dzień. Ten model odkrywa nowe horyzonty picia kawyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Rak jelita grubego - najważniejsze objawy. Badania, które mogą ratować życie
-
Wypij ten napój zaraz po przebudzeniu. Działa lepiej niż kawa
- Polacy wciąż jedzą ich za mało. A mogą ochronić nas przed zawałem
- Czy codzienna kąpiel nam nie służy? Opinie dermatologów
- Żywność pochodzenia roślinnego a ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2 - nowe badania
- Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie