jogurt
-
Jogurt, kefir i mleko, czyli zdrowie z kulturą
Fermentowane mleczne napoje odkryto przypadkiem. Mleko, które Beduini przed wiekami wozili przez pustynię, do celu podróży docierało kwaśne, ale za to orzeźwiające w smaku. Okazało się, że jest nawet zdrowsze niż świeże.
-
Naturalnie jogurt!
Pij także kefir, maślankę, zsiadłe mleko. Mają dobroczynny wpływ na organizm. Skąd bierze się ich moc? Zawdzięczają ją obecności bakterii kwasu mlekowego, czyli tzw. probiotyków.
-
Żegnaj, tłuszczu, witaj, zdrowie!
Powinniśmy przede wszystkim unikać tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Pamiętajmy, że oliwa z oliwek, olej z pestek winogron i słonecznika są znacznie zdrowsze od innych tłuszczów.
-
Jedzmy ser, biały ser
Dla wielu z nas jest podstawą śniadania. Nic dziwnego, białe sery i twarożki są smaczne i lekkostrawne. Ponieważ w sklepach pojawia się coraz więcej rodzajów tych produktów, warto wiedzieć, czym się od siebie różnią.
-
Im mniej tłuszczu tym zdrowiej
Chcecie, aby gotowane przez Was potrawy były mniej tuczące? Wystarczy poznać pewne techniki gotowania i opanować sztuczki kulinarne. Dzięki nim wszystkie dania będą mniej kaloryczne, a jednocześnie nie stracą smaku.
-
Pielęgnacja skóry po opalaniu
Tuż po zejściu z plaży skóra potrzebuje opieki. Dlatego na urlopie warto mieć pod ręką kosmetyki, które złagodzą skutki bezczynnego wylegiwania się na plaży.
-
Ekoinwazja
Sklep bez chemii, konserwantów i gumy do żucia? Czy to możliwe? Możliwe i coraz bardziej popularne
-
Komu tu jeszcze przysolić?
Na 'Ostatniej wieczerzy' Leonarda da Vinci pod łokciem Judasza na stole widać przewróconą solniczkę. Wojnę soli w żywności już wypowiedzieli Brytyjczycy i Amerykanie. Teraz pora na nas
-
Lek na stres studenta
Co zrobić, gdy w dzień zasypiamy nad książkami, wieczorem nie możemy usnąć?
-
Hormon szczęścia w czekoladzie
Jaka powinna być dieta jesienna. Rozmowa z Małgorzatą Grudniewską, dietetyczką w Ośrodku Diagnostyki i Rehabilitacji Chorób Serca i Płuc, Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II
-
Był supergwiazdą medycyny. Pacjenci umierali po jego eksperymentalnych operacjach
-
Rośnie liczba chorych na raka. Czy to pokłosie pandemii COVID-19?
-
Polacy chcą korzystać z proekologicznych, wydajnych źródeł. Co wybierają?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jak rozpoznać objawy COVID 2023? Obecnie łatwo pomylić go z przeziębieniem
-
Bolało ją oko, a później straciła wzrok. Lekarze nie mogli jej zdiagnozować
- Testy na COVID-19 i inne infekcje wirusowe. Domowe testy do samokontroli
- Objawy raka widać w jamie ustnej. Kilka alarmujących zmian
- Nowy wariant COVID-19. U wielu powtarza się ten sam, dotkliwy objaw
- Nowa szczepionka na COVID-19. Czym różni się od szczepionek mRNA?
- Powiatowy konkurs na najdorodniejsze płody rolne