- Duszone dania mięsne gotuj dzień przed podaniem. Zyskają na smaku, bo będą miały czas się "przegryźć". Ponadto, jeśli wstawisz garnek na noc do lodówki, tłuszcz utworzy na powierzchni potrawy zwartą skorupę, którą bardzo łatwo ściągniesz przed podgrzaniem.
- Robiąc sosy do sałatek, używaj jogurtu naturalnego zamiast majonezu. Zainwestuj też w dobry ocet balsamiczny, który doskonale wzbogaca smak sałatek.
- Przygotowując piure ziemniaczane, używaj wyłącznie odtłuszczonego mleka , zrezygnuj zaś z masła. Do smaku dodaj musztardy i świeżo posiekanych ziół.
- Do makaronu, ryżu itp. przyrządzaj sosy raczej na bazie pomidorów niż śmietany czy sera.
- Nie lej oleju do potrawy prosto z butelki. Tzw. spryskanie sałaty olejem łatwo może skończyć się "utopieniem" jej w tłuszczu, zwłaszcza jeśli butelka nie ma aplikatora.
- Kup sobie dobrą patelnię (wok, stalową z grubym dnem lub teflonową). Na takiej można przygotować potrawę niemal bez tłuszczu. Steki najlepiej smaż na specjalnej patelni do grillowania - przed położeniem plastrów mięsa na patelni, posmaruj je pędzelkiem umoczonym w oleju.
- Staraj się zrezygnować z kotletów panierowanych, smażonych w głębszym tłuszczu. Lepiej wrzucaj małe kawałki mięsa (z dodatkiem warzyw) na niewielką ilość bardzo rozgrzanego oleju i krótko smaż, mieszając. Mięso przygotowane w ten sposób jest kruche i nie nasiąka tłuszczem.
- Zamiast szklić cebulę na oleju przed dodaniem jej do zupy lub innej potrawy, podgotuj ją w niewielkiej ilości bulionu z kostki rosołowej.
- Sprawdzaj wartość odżywczą produktu podaną na opakowaniu. W 100 g nie powinno się znajdować więcej niż 5 g tłuszczu.
- Wybieraj twarożki i jogurty naturalne o małej zawartości tłuszczu. Możesz lekko je do- sładzać miodem, syropem owocowym, a także wzbogacać świeżymi owocami. Pamiętaj, że gotowe jogurty smakowe, nawet niskotłuszczowe, zawierają sporo cukru, a więc są dość kaloryczne.
- Kupując ryby w puszce (np. tuńczyka, makrelę, sardynki), wybieraj te w zalewie naturalnej lub w pomidorach, a nie w oleju .
Tłuszcze stanowią źródło energii, witamin oraz kwasów tłuszczowych, jednak nie powinniśmy jadać ich więcej niż 70 g dziennie - najlepiej tzw. tłuszczów nienasyconych.
- Tłuszcze jednonienasycone Najbogatsze źródła: oliwa z oliwek, olej z pestek winogron i z orzeszków ziemnych, oliwki, awokado.
Jak działają? Pozwalają obniżyć poziom "złego" cholesterolu i zmniejszyć ryzyko miażdżycy.
- Tłuszcze wielonienasycone Najbogatsze źródła: makrela , łosoś , tuńczyk , pstrąg, orzechy włoskie, olej słonecznikowy, pestki słonecznika.
Jak działają? Pomagają utrzymać właściwe ciśnienia krwi i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów.
- Tłuszcze nasycone
Najbogatsze źródła: masło, smalec, produkty przetworzone, fast foody, słodycze, tłuste mięso.
Jak działają? Podnoszą poziom "złego" cholesterolu we krwi.
Za wysoki cholesterol - jaka dieta?
Sól: biała królowa na polskich stolach
O wadze po zakończeniu diety decydują hormony
Wspomagacze metabolizmu składniki, które rozpędzą przemianę materii