Tak naprawdę nie do końca wiadomo, dlaczego po większym posiłku ogarnia nas senność. Przypisuje się to wewnętrznemu zegarowi albo wahaniom poziomu niektórych białek komórkowych, hormonom, zmianom w przepływie krwi czy w wydzielaniu substancji chemicznych w mózgu. Ale powodem może też być stan zapalny organizmu.
Senność odczuwamy często po spożyciu większych porcji. Nie bez znaczenia jest też skład posiłku - dania bogate w tłuszcze, węglowodany i kalorie nasilają uczucie senności. Niektóre produkty spożywcze zawierają sporo tryptofanu (aminokwas, o którym wiadomo, że wspomaga sen) czy melatoniny (hormon pomagający regulować sen). Z pewnością też senność po jedzeniu można wiązać z wypitym alkoholem. Na wzmożone uczucie senności po jedzeniu może wpływać też czas posiłków, harmonogram pracy, ogólny stan zdrowia, ekspozycja na światło dzienne oraz skład ciała (nadwaga czy otyłość), bezsenność lub inne problemy ze snem.
Niestety tak. Uczucie senności po posiłku może być powiązane z pewnymi schorzeniami, takimi jak cukrzyca, niedokrwistość (anemia), niedoczynność tarczycy, niskie ciśnienie krwi (niedociśnienie), senność w ciągu dnia bywa także skutkiem ubocznym niektórych leków.
W przypadku cukrzycy możemy mieć do czynienia z podwyższonym poziomem cukru (glukozy) w organizmie, czyli z hiperglikemią, ponieważ ilość cukru we krwi wzrasta po posiłku. Hiperglikemia objawia się uczuciem zmęczenia. Z kolei za niski poziom glukozy we krwi, zwany hipoglikemią, może wywołać szereg objawów, w tym osłabienie i senność.
Cukrzyca typu 2 może objawiać się uczuciem zmęczenia, znużenia, ospałości. Warto wiedzieć, że częstym symptomem cukrzycy jest właśnie długo utrzymujące się, regularne zmęczenie, zwłaszcza poposiłkowe. Zmęczenie i senność są wynikiem braku równowagi pomiędzy poziomem glukozy we krwi a ilością lub skutecznością krążącej w organizmie insuliny.
Najczęstsze, wczesne objawy cukrzycy to: