Hipoglikemia reaktywna: przyczyny, objawy i leczenie

Hipoglikemia reaktywna to stan, w którym po jedzeniu stężenie cukru gwałtownie spada. U osób niechorujących na cukrzycę, poziom glukozy we krwi nie jest wartością stałą. Zależnie od diety i stylu życia, może notować znaczne dobowe wahania. W prawidłowych warunkach, najniższe stężenie glukozy występuje rano, przed posiłkiem. Po posiłku, poziom wzrasta, ale przy h ipoglikemii reaktywnej dzieje się inaczej.

Hipoglikemia reaktywna - co to takiego?

Hipoglikemia reaktywna to pojęcie pojawiające się w odniesieniu do osób mających problemy z poziomem cukru we krwi. Fizjologicznie, poziom cukru wzrasta po zjedzonym posiłku, osiągając górne granice normy. Później, ulega obniżeniu, ale nie spada poniżej dolnego wyznacznika normy. W przebiegu hipoglikemii reaktywnej, czyli niedocukrzenia, poziom glukozy we krwi spada do wartości poniżej normy (określanej na 55-70 mg/dl) w ciągu kilku godzin po spożyciu posiłku. Stąd właśnie wzięła się inna nazwa tej dolegliwości - hipoglikemia poposiłkowa. 

Z całą pewnością nie jest to stan, który można ignorować. W wielu przypadkach, powtarzające się epizody hipoglikemii reaktywnej poprzedzają insulinooporność i w znacznym stopniu zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.  

Poziom, jaki przyjmuje cukier we krwi, musi być regularnie kontrolowany. Oznaczanie glikemii pełni podstawową rolę zarówno w diagnozowaniu, jak i czuwaniu nad ewentualnym rozwojem cukrzycy.Bierzesz leki na cukrzycę? Badacze: Jesteś zagrożony hipoglikemią polekową

Hipoglikemia reaktywna. Przyczyny występowania

Kto w największym stopniu jest narażony na niedocukrzenie? Przyczyn występowania tego stanu należy upatrywać przede wszystkim w prowadzonym trybie życia. Nieregularne posiłki, spożywanie śniadania w godzinach popołudniowych, regularna ekspozycja na stres, bierność fizyczna - to wszystko może doprowadzić do wystąpienia objawów hipoglikemii reaktywnej. 

Inne czynniki, sprzyjające występowaniu hipoglikemii poposiłkowej, to:

Zdarza się, że niedocukrzenie jest przypadłością idiopatyczną, czyli o nieustalonym podłożu.

Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Hipoglikemia reaktywna: objawy towarzyszące schorzeniu

Jakie symptomy wskazują na niedocukrzenie? Osoba, u której pojawił się ten stan, odczuwa dolegliwości typowe dla niskiego poziomu glukozy we krwi. Objawy, o których mowa, to:

  • wzmożona drażliwość i nerwowość,
  • osłabienie,
  • uczucie zmęczenia,
  • zawroty głowy,
  • wzmożona potliwość,
  • drżenie rąk,
  • napadowe uczucie głodu po posiłkach.

Hipoglikemia reaktywna - leczenie

Jak leczona jest hipoglikemia reaktywna? Metformina - lek obniżający poziom cukru we krwi stosowany w terapii cukrzycy typu 2 - jest jednym z medykamentów, które miały pomóc w zwalczaniu tego stanu. Niestety, badania nie potwierdziły skuteczności terapii i obecnie nie ma zarejestrowanego leku, który pozwalałby na leczenie tej dolegliwości.

Chorzy muszą przede wszystkim zmienić dotychczasowy tryb życia. Specjaliści zalecają wprowadzenie aktywności sportowej. Wynika to z faktu, że wysiłek pomaga w stabilizacji poziomu glukozy we krwi. Szczególne znaczenie mają ćwiczenia wykonywane rano, jeszcze przed śniadaniem.

Masz okazję skontrolować poziom cukru? Nie wahaj się. Nie słuchaj, że to badanie nie ma sensu. Wielu osobom pomogło wykryć chorobę we wczesnym stadiumStres i białko wywołują cukrzycę? Diabetolog rozprawia się z mitami

Hipoglikemia reaktywna - co jeść?

Jeszcze większe znaczenie mają zmiany w jadłospisie. Osoby, u których występują objawy hipoglikemii poposiłkowej, powinny unikać pokarmów i napojów obfitujących w węglowodany proste - jasnego pieczywa i makaronów, potraw mącznych (które zawierają białą mąkę), wypieków cukierniczych, cukru i miodu. Na czarnej liście znajdują się też produkty zawierające syrop kukurydziany i glukozowo-fruktozowy oraz dania smażone na głębokim tłuszczu.

Zamiast tego, do diety należy wprowadzić węglowodany złożone (m.in. ciemne pieczywo i makarony) i produkty o niskim indeksie glikemicznym. W posiłkach nie powinno zabraknąć błonnika pokarmowego, który obniża wyrzut insuliny do krwi. Dania należy przygotowywać z wykorzystaniem procesu gotowania (także na parze), duszenia i pieczenia.

Kolejna rzecz to zmiana nawyków żywieniowych. Śniadanie należy spożywać o poranku. Dzienny jadłospis powinien składać się z 4-5 posiłków z maksymalnym odstępem czasowym wynoszącym 4 godz. W ten sposób uda się zapobiec gwałtownemu spadkowi glukozy we krwi. 

Zobacz też: Cukier w normie? Sprawdź, dlaczego warto badać poziom cukru we krwi

Więcej o: