Nadmiar witaminy C możliwy jest w zasadzie tylko wyłącznie w sytuacji, kiedy przyjmujemy środki zawierające ją w swoim składzie. Przyjmując kwas askorbinowy wyłącznie z pokarmami, nie ma zagrożenia jego przedawkowaniem. Niemniej jednak w okresie wzmożonych infekcji zewsząd atakują nas reklamy mówiące o tym, że przyjmując witaminę C, możemy wzmocnić swoją odporność. Sprawia to, że wiele osób zaczyna przyjmować duże dawki tej substancji, licząc, że w ten sposób uda im się uniknąć zachorowania. Nie jest to do końca prawdą. Według badań witamina C pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, ale nie jest w stanie zapobiec zachorowaniu czy skrócić czas jego trwania. Tymczasem nadmiar witaminy C może spowodować skutki uboczne bardzo dotkliwe dla organizmu.
Najlepszym sposobem na dostarczenie wystarczającej, bezpiecznej dawki witaminy C jest różnorodna dieta. Do produktów bogatych w witaminę C zaliczają się: dzika róża, acerola, czarna porzeczka, papryka, natka pietruszki, cytryna, pomarańcza, kiwi, ananas, grejpfrut, jeżyny, cebula, szpinak, kapusta, kalafior, truskawki, maliny, pomidory, ziemniaki, jabłka. Szacuje się, że organizm może wchłonąć około 70-80 proc. przyjętej witaminy C. Proces ten odbywa się głównie w jelicie cienkim i dwunastnicy. Zdarza się jednak, że przyswajalność jest zdecydowanie niższa, a odpowiedzialne za to może być m.in.: palenie papierosów, niektóre leki, problemy z trawieniem czy zaburzenia wchłaniania.
Witamina C zwana także kwasem askorbinowym jest związkiem niezwykle istotnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej podaż swoje główne źródło ma w prawidłowo skomponowanej diecie. Zdarza się jednak, że istnieje konieczność suplementowania kwasu askorbinowego, jednak każdorazowo powinno się to odbywać pod kontrolą lekarza, który wskaże jaką dawkę i jak długo powinno się przyjmować preparat witaminowy. Pamiętaj, skutki nadmiaru witaminy C mogę być dotkliwe dla organizmu.
Witamina C jest bardzo ważną substancją, która uczestniczy w wielu istotnych procesach w organizmie. Wśród jej głównych zadań znajdziemy m.in.:
Za duża ilość kwasu askorbinowego w moczu jest sygnałem do ograniczenia jego spożycia. Może to bowiem prowadzić do bardzo negatywnych skutków. W przypadku przyjmowania bardzo wysokich dawek witaminy C nasila się wydalanie szczawianów i kwasu moczowego. To z kolei może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych, które wywołują bardzo bolesne ataki. Chorzy najczęściej zmuszeni są przejść zabieg ich usunięcia.
Objawy nadmiaru witaminy C mogą być niejednoznaczne. Kwas askorbinowy nie jest toksyczny, a co za tym idzie organizm, który otrzymuje go w zbyt dużej dawce, sam ogranicza jego wchłanialność. Niemniej jednak oznaką obrony przed zbyt dużą podażą witaminy C mogą być: nudności, rozwolnienie, a nawet wysypka skórna.
Zobacz też: Naturalne składniki, które pobudzają odporność
*Racjonalna zdrowa dieta może w pełni zaspokoić wszelkie potrzeby człowieka. Gdy podejrzewasz ewentualne niedobory, najlepiej skonsultować się z lekarzem i potwierdzić je badaniami laboratoryjnymi. Jeśli już decydujesz się na suplementację, zaopatruj się w aptece i zapoznaj się z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj dawek i zalecanego czasu suplementacji (2-3 tygodnie).