Mięta jest rośliną wieloletnią, której uprawa nie jest zbyt skomplikowana. Posadzona w ogrodzie bardzo szybko się rozrasta. Można też z powodzeniem hodować ją w doniczce na parapecie, czy w skrzynce na balkonie. Istnieje ponad czterdzieści różnych gatunków mięty, które różnią się od siebie wielkością, kształtem liści i aromatem.
Najbardziej znaną i najczęściej uprawianą w celach leczniczych odmianą, jest mięta pieprzowa. Z jej liści pozyskuje się aromatyczny olejek miętowy. Popularnymi rodzajami są również:
Już od wieków wiadomo, że na problemy trawienne najlepsza jest mięta. Właściwości lecznicze tej rośliny są bardzo szerokie. Działa rozkurczająco, łagodzi wzdęcia, zaparcia, reguluje pracę jelit, zwiększa ilość soku żołądkowego i wydzielanie żółci. Napar z mięty ma też działanie antywirusowe i antybakteryjne.
Mięta na biegunkę podawana jest w postaci naparu, który pomoże złagodzić bóle brzucha. Dobrze sprawdza się u osób cierpiących na zespół jelita wrażliwego. Często stosowana jest też mięta na zgagę, ponieważ daje szybkie efekty. Inhalacje z olejku miętowego mogą być pomocne w łagodzeniu nieżytu górnych dróg oddechowych czy zapalenia zatok.
Niepożądane działania mięty najczęściej dotyczą stosowania olejku miętowego, który ze względu na wysokie stężenie może wywoływać podrażnienia. Spożywanie naparu z mięty nie niesie ze sobą groźnych skutków, choć picie go w nadmiarze może skutkować działaniem przeczyszczającym i zamiast pozytywnie oddziaływać na układ pokarmowy, doprowadzić do jego podrażnienia.
Choć zioło to ma wiele zalet, mięta w ciąży nie jest szczególnie wskazana i powinna być stosowana bardzo ostrożnie. Trzeba również uważać z podawaniem naparu z mięty małym dzieciom, alergikom oraz osobom chorującym na cukrzycę. Czystego olejku miętowego nie stosujemy bezpośrednio na skórę, ponieważ może wywoływać podrażnienia.
Jako dopełnienie smaku letnich napojów, takich jak koktajle, lemoniada, czy zwykła woda z cytryną, doskonale sprawdzi się właśnie mięta. Właściwości orzeźwiające czynią z niej idealny dodatek do dań, napojów i deserów podawanych na upały. Dobrze sprawdzi się także do mięs, sosów i wszelkich potraw, które potrzebują wzbogacenia o wyraziste przyprawy.
Ze względu na mocny, mentolowy smak tej rośliny, niektórzy zastanawiają się czy mięta szkodzi na wątrobę. Jest wręcz przeciwnie, stosowana w umiarze mięta poprawia pracę zarówno wątroby, jak i całego układu trawiennego. Warto więc dodawać szczyptę suszonej mięty lub kilka drobno posiekanych, świeżych listków do codziennych dań. Można także przygotować domowy syrop z mięty wspomagający trawienie.
Zobacz też: Pyłek kwiatowy: skład, właściwości, zastosowanie