Pyłek kwiatowy to inaczej pyłek pszczeli. Są to męskie komórki rozrodcze wyprodukowane przez kwiaty, zawierające mnóstwo składników odżywczych (aminokwasy egzogenne, lipidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wiele innych). Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły, które mieszają go z nektarem kwiatowym oraz enzymami ze śliny, a następnie transportują do uli i umieszczają w przygotowanych komórkach plastrów. Uformowany w maleńkie kuleczki pyłek kwiatowy pszczeli przeznaczony jest na pokarm dla społeczności ula. Jest gromadzony jako zapas pożywienia na czas braku kwitnienia kwiatów.
W ulu młode pszczoły dodają do pyłku miód, a następnie komórki zasklepiają woskiem. Z czasem w komórce zachodzi fermentacja beztlenowa, dzięki której powstaje kwas L-mlekowy, doskonale konserwujący pyłek kwiatowy. Jest on również substancją wykorzystywaną do produkcji mleczka pszczelego.
Pszczelarze zakładają na wejścia do uli specjalne pułapki, które pozwalają na odebranie pszczołom części ich "łupu", gdy powracają po całym dniu pracy. Zebrany pyłek kwiatowy jest suszony, a następnie używany do produkcji suplementów diety oraz kosmetyków.
Skład pyłku pszczelego kryje ogromne bogactwo składników odżywczych. Znajdziemy w nim:
Pyłek kwiatowy to bank witamin: B1, B2, B3, B8, B12, C, A, PP, E, D, K, H. Zawiera on dużo mikroelementów (żelazo, miedź, mangan, nikiel kobalt, cynk) oraz makroelementów (magnez, fosfor, sód, potas, wapń). Każdy z tych składników jest bardzo dobrze tolerowany przez organizm ludzki, dlatego cenne właściwości pyłku pszczelego są pożądane jako profilaktyka oraz wspomaganie leczenia wielu schorzeń.
Właściwości pyłku kwiatowego są nieocenione. Naturalny pyłek kwiatowy zastosowanie znajduje zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. Uczeni wykazali, że zażywanie pyłku kwiatowego ma bardzo korzystny wpływ na przewód pokarmowy. Reguluje on trawienie, łagodzi skutki zaparć, ma wpływ na ilość i skład flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Pyłek kwiatowy pszczeli ma także silne właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne.
Regularne spożywanie pyłku kwiatowego chroni wątrobę i ułatwia jej regenerację oraz obniża we krwi aktywność bilirubiny i innych enzymów wątrobowych. Dzięki możliwościom detoksykacyjnym, ułatwia pozbycie się z organizmu toksyn i innych ubocznych produktów trawiennych.
Pyłek kwiatowy pszczeli znajduje również zastosowanie w leczeniu alkoholizmu. Cechuje się działaniem uspokajającym, poprawia samopoczucie psychiczne oraz zmniejsza objawy głodu alkoholowego.
Pyłek kwiatowy ma dobroczynny wpływ na podnoszenie odporności organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga pracę serca i układu krwionośnego. Dowiedziono, że wyciągi z pyłku pszczelego wspomagają leczenie gruczołu krokowego. W początkowym stadium choroby znacznie ogranicza jej postęp oraz przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nawrotu.
Pyłek kwiatowy pszczeli zwiększa wydzielanie insuliny. U osób chorych na cukrzycę obniża on poziom cukru we krwi.
Pyłek kwiatowy znajduje zastosowanie głównie jako suplement diety. Można go spożywać bezpośrednio lub jako roztwór. Najlepiej stosować go w okresie obniżonego stanu odporności (jesień i zima), w momencie uczucia nadciągającej choroby lub na poprawę samopoczucia. Pyłek pszczeli można spożywać codziennie przez wiele miesięcy, ponieważ najlepsze rezultaty w poprawie zdrowia odnotowuje się dopiero po dłuższym czasie. Należy przy tym jednak stosować się do zaleceń producenta i nie przekraczać dziennych dawek preparatu.
Łyżeczkę pyłku kwiatowego należy wymieszać ze szklanką letniej wody i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie do roztworu można dodać łyżkę miodu i wypić go na czczo. Tak przygotowany roztwór mogą spożywać nawet dzieci od 3. roku życia.
Zobacz też: Zaburzenia odżywiania u dzieci. Gdzie udać się po pomoc?