Więcej podobnych tematów Gazeta.pl
Jest kilkanaście gatunków mięty i jeszcze więcej podrodzajów są to m.in: mięta pieprzowa (łac. Mentha piperita), mięta polej (łac. Mentha pulegium), mięta imbirowa (łac. Mentha gracilis), mięta nadwodna (łac. Mentha aquatica). Mięta pieprzowa jest jedną z najbardziej popularnych.
Mięta zawiera aktywne składniki: mentol, garbniki, terpeny, kwasy organiczne, flawonoidy. Jest źródłem witamin A, C, B1 i B9 (kwas foliowy) oraz minerałów takich jak żelazo, potas, cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, selen.
Roślina osiąga wysokość 30-100 cm, kwitnie od czerwca do września. Ma czterokanciastą łodygę, podłużne liście. Fioletowe kwiaty występujące na szczycie rośliny tworzą kłosy.
Mięta pomaga na problemy z podrażnionym układem trawiennym. Od dawna stosuje się ją podczas wzdęć, nudności, wymiotów. Często okazuje się niezawodna jako środek łagodzący po obfitym posiłku. Dzięki mięcie pieprzowej zwiększa się ilość soku żołądkowego, w efekcie czego proces trawienia i przyswajania pokarmów przebiega sprawniej. W przypadku kłopotów trawienno-żołądkowych najlepiej sprawdza się napar z liści mięty. Taki napar warto stosować również zapobiegawczo po obfitych i ciężkostrawnych daniach.
Mięta charakteryzuje się również - udowodnionymi - właściwościami antybakteryjnymi i antywirusowymi. Jest cennym środkiem wspomagającym walkę m.in z Salmonellą, E. coli i gronkowcem złocistym.
Po miętę warto sięgać także w przypadku bólów brzuchu, kolek, bólów głowy. Mięta jest składnikiem preparatów łagodzących stres i napięcie nerwowe. Filiżanka miętowego naparu wypijana przed snem może pomóc w spokojnym śnie.
Olejek wytwarza się z liści, kwiatów i pędów mięty pieprzowej. Olejek ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyseptyczne, łagodzi dolegliwości reumatyczne. Olejek zastosowany w inhalacjach wspomaga w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, doskonale sprawdza się w ułatwianiu oddychania, łagodzi katar, działa jako środek wykrztuśny.
Olejek miętowy świetnie sprawdza się również w masażu. Masaż olejkiem poprawia samopoczucie, działa odświeżająco i pobudzająco. Sprzyja zwiększaniu odporności organizmu.
Wyciąg z mięty jest stosowany w wielu kosmetykach: w pastach, niciach dentystycznych i płynach do płukania jamy ustnej. Jest jednym ze składników kremów i balsamów łagodzących.
Walory mięty są bardzo cenione w kuchni, używa się jej do sałatek, napojów i deserów. Mięta jest cennym składnikiem zielonych koktajli, świeżo wyciskanych soków. Bardzo dobrze komponuje się z cytryną. Jest doskonałą przyprawą do potraw rybnych. Warto spróbować herbaty parzonej na liściach świeżej mięty, nawet ta hodowana w doniczce dostarczy niesamowitego smaku i aromatu.
Mięta jest dość łatwa w uprawie, wystarczy jej średnie nasłonecznienie, dobrze znosi nawet zimowe przymrozki. Jest rośliną wieloletnią, szybko się rozrasta.
Może się zdarzyć, że użycie olejku z mięty pieprzowej w zbyt dużym natężeniu wywoła podrażnienie. Nadużycie kropli żołądkowych, które są na bazie mięty może wywołać mdłości, wymioty, biegunkę, a nawet zaburzenia równowagi. Napary miętowe rzadko wywołują skutki uboczne, ale picie ich w nadmiarze może działać przeczyszczająco. Kobiety w ciąży powinny umiarkowanie stosować miętę. Połączenie mięty z innymi lekami lub nadmierne spożycie może powodować bóle brzucha, senność i zaburzenia równowagi. Po zauważeniu tych objawów należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.