Wspiera trawienie, łagodzi ból, uspokaja. Sprawdź co jeszcze cennego kryje mięta

Mięta od wieków znana jest z wielu właściwości leczniczych i smakowych. Miętę stosuje się w rozmaitych zaburzeniach trawiennych, łagodzi wymioty i nudności. To oczywiście nie wszystkie walory lecznicze, tego zioła. Na co jeszcze pomaga mięta? Jakie zastosowanie ma w kuchni?

Więcej podobnych tematów Gazeta.pl

Jest kilkanaście gatunków mięty i jeszcze więcej podrodzajów są to m.in: mięta pieprzowa (łac. Mentha piperita), mięta polej (łac. Mentha pulegium), mięta imbirowa (łac. Mentha gracilis), mięta nadwodna (łac. Mentha aquatica). Mięta pieprzowa jest jedną z najbardziej popularnych.

Mięta zawiera aktywne składniki: mentol, garbniki, terpeny, kwasy organiczne, flawonoidy. Jest źródłem witamin A, C, B1 i B9 (kwas foliowy) oraz minerałów takich jak żelazo, potas, cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, selen.

Roślina osiąga wysokość 30-100 cm, kwitnie od czerwca do września. Ma czterokanciastą łodygę, podłużne liście. Fioletowe kwiaty występujące na szczycie rośliny tworzą kłosy.

Mięta - właściwości zdrowotne

Mięta pomaga na problemy z podrażnionym układem trawiennym. Od dawna stosuje się ją podczas wzdęć, nudności, wymiotów. Często okazuje się niezawodna jako środek łagodzący po obfitym posiłku. Dzięki mięcie pieprzowej zwiększa się ilość soku żołądkowego, w efekcie czego proces trawienia i przyswajania pokarmów przebiega sprawniej. W przypadku  kłopotów trawienno-żołądkowych najlepiej sprawdza się napar z liści mięty. Taki napar warto stosować również zapobiegawczo po obfitych i ciężkostrawnych daniach.

Mięta charakteryzuje się również - udowodnionymi - właściwościami antybakteryjnymi i  antywirusowymi. Jest cennym środkiem wspomagającym walkę m.in z Salmonellą, E. coli i gronkowcem złocistym.

Po miętę warto sięgać także w przypadku bólów brzuchu, kolek, bólów głowy. Mięta jest składnikiem preparatów łagodzących stres i napięcie nerwowe. Filiżanka miętowego naparu wypijana przed snem może pomóc w spokojnym śnie.

Miętowy olejek - na co pomaga

Olejek wytwarza się z liści, kwiatów i pędów mięty pieprzowej. Olejek ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyseptyczne, łagodzi dolegliwości reumatyczne. Olejek zastosowany w inhalacjach wspomaga w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, doskonale sprawdza się w ułatwianiu oddychania, łagodzi katar, działa jako środek wykrztuśny.

Olejek miętowy świetnie sprawdza się również w masażu. Masaż olejkiem poprawia samopoczucie, działa odświeżająco i pobudzająco. Sprzyja zwiększaniu odporności organizmu.

Wyciąg z mięty jest stosowany w wielu kosmetykach: w pastach, niciach dentystycznych i płynach do płukania jamy ustnej. Jest jednym ze składników kremów i balsamów łagodzących.

Zobacz wideo Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!

Mięta - zastosowanie w kuchni

Walory mięty są bardzo cenione w kuchni, używa się jej do sałatek, napojów i deserów. Mięta jest cennym składnikiem zielonych koktajli, świeżo wyciskanych soków. Bardzo dobrze komponuje się z cytryną. Jest doskonałą przyprawą do potraw rybnych. Warto spróbować herbaty parzonej na liściach świeżej mięty, nawet ta hodowana w doniczce dostarczy niesamowitego smaku i aromatu. 

Mięta jest dość łatwa w uprawie, wystarczy jej średnie nasłonecznienie, dobrze znosi nawet zimowe przymrozki. Jest rośliną wieloletnią, szybko się rozrasta.

Mięta - czy wywołuje skutki uboczne

Może się zdarzyć, że użycie olejku z mięty pieprzowej w zbyt dużym natężeniu wywoła podrażnienie. Nadużycie kropli żołądkowych, które są na bazie mięty może wywołać mdłości, wymioty, biegunkę, a nawet zaburzenia równowagi. Napary miętowe rzadko wywołują skutki uboczne, ale picie ich w nadmiarze może działać przeczyszczająco. Kobiety w ciąży powinny umiarkowanie stosować miętę. Połączenie mięty z innymi lekami lub nadmierne spożycie może powodować bóle brzucha, senność i zaburzenia równowagi. Po zauważeniu tych objawów należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.

Więcej o: