Kolendra to popularna roślina z gatunku selerowatych, która swoim wyglądem przypomina natkę pietruszki. Tak naprawdę jedyna różnica w wyglądzie tych dwóch roślin dotyczy wielkości liści - te kolendry są minimalnie większe. Jednak wszystkie podobieństwa zacierają się w momencie porównywania obu smaków, które są całkowicie odmienne. Jak smakuje kolendra? Otóż jej cechą charakterystyczną jest łagodny, ciepły, anyżowy i lekko cytrusowy smak, który doskonale komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i bardziej ostrymi oraz pikantnymi. Pewną ciekawostką jest to, iż smak kolendry może różnić się w zależności od kraju, w którym jest uprawiana. Kolendra gruzińska jest zazwyczaj ostra, ta z Syrii bardziej łagodna, a ta pochodząca z Etiopii charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem. A wspólne wszystkim odmianom jest to, iż obróbka termiczna zmniejsza ich intensywność i właściwości kulinarne. To właśnie charakterystyczny smak i aromat decyduje o tym, jak bardzo popularna w kuchni jest kolendra. Zastosowanie tej rośliny jest bardzo różnorodne - od mięs, drobiu i ryb, poprzez zupy, warzywa, potrawy z ryżu i nasion strączkowych, aż po lody, sałatki owocowe, pierniki i ciasta korzenne. Świetnie sprawdzi się w kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy arabskiej. Każda z tych potraw dzięki kolendrze zostanie urozmaicona i wzbogacona.
Kolendra to nie tylko doskonały dodatek do bardzo zróżnicowanych potraw. Cechą charakterystyczną tej rośliny są także prozdrowotne właściwości, które wynikają z wartości odżywczych tej rośliny. Jest ona bogata w naturalne przeciwutleniacze, flawonoidy, fitosterole, związki kumarynowe, składniki mineralne (między innymi cynk, magnez, żelazo, wapń i potas) oraz szereg witamin - takich jak A, C, B i K. To właśnie z bogactwa tych wszystkich składników wynikają zdrowotne właściwości kolendry, wśród których warto wymienić:
Oprócz działań wewnętrznych kolendra sprawdzi się także jako środek zewnętrzny na różne dolegliwości. Właściwości lecznicze kolendry warto wykorzystać w przypadku zrogowaceń skórnych, zakażeń bakteryjnych i grzybiczych oraz w oparzeniach i trudno gojących się ranach. Olejek pozyskiwany z kolendry to także częsty składnik płukanek do gardła i jamy ustnej oraz szerokiej gamy kosmetyków.
Kolendra - jak każde inne zioło - posiada pewne przeciwwskazania, które powinny być bezwzględnie przestrzegane. Roślina ta nie powinna być spożywana przez osoby uczulone na samą roślinę oraz składniki w niej zawarte. Dodatkowo nie jest polecana kolendra w ciąży, w czasie karmienia piersią oraz dzieciom poniżej 12 roku życia. Jednocześnie warto wiedzieć o tym, iż roślina ta ma właściwości fotouczulające, a spożywana w nadmiernej ilości może powodować bóle brzucha i głowy, nudności, senność oraz niedobory witaminy B1. Dlatego też należy zachować pewien umiar w jej spożywaniu.
Kolendra to roślina charakteryzująca się oryginalnym i ciekawym smakiem, która jednocześnie wykazuje szereg właściwości leczniczych. Dlatego też warto wprowadzić ją do posiłków, aby cieszyć się zdrowiem i niebanalnymi smakami przyrządzanych potraw.
Zobacz też: Jasnota purpurowa. Ziele przydatne przy problemach z niestrawnością