Olej arganowy - smakuje i pielgnuje

Modny olej arganowy to produkt niemal uniwersalny. Doskonale nadaje si zarwno do spoycia, jak i pielgnacji skry oraz wosw. Na co nam pomoe?

Docz do Zdrowia na Facebooku!

Oleju arganowego, zwanego rwnie "zotem Maroka", nie bez powodu nie znajdziemy wrd produktw najtaszych. Powstaje on bowiem z owocw arganii elaznych - drzew, ktre rosn i owocuj wycznie w jednym miejscu na wiecie, tj. poudniowo-zachodniej czci Maroka.

Owoce drzew arganowych wielkoci przypominaj oliwki. W ich wntrzu znajduj si orzechy zawierajce nasiona, z ktrych wanie pozyskiwany jest olej o zocistej barwie. Do celw kosmetycznych toczy si go metod "na zimno", co pozwala na uzyskanie najwartociowszego oleju. Z kolei ten, przeznaczony do zastosowa kulinarnych i charakteryzujcy si orzechowym aromatem, powstaje z ziaren praonych.

Bogactwo witamin E i F - odmadzaj skr i agodz podranienia

Olej arganowy znany jest przede wszystkim ze swego zbawiennego wpywu na skr, wosy i paznokcie. Dziaanie to zawdzicza m.in. wysokiej (dwukrotnie wyszej ni w oliwie) zawartoci witaminy E, zwanej rwnie "witamin modoci", ktra opnia procesy starzenia i wspomaga odnow organizmu. Warto go stosowa zwaszcza na skr such i mao elastyczn, gdy zapobiega jej przesuszaniu, a dodatkowo wygadza i poprawia jdrno.

Ponadto w okoo 80% skada si on z nienasyconych kwasw tuszczowych omega-6 i omega-9 - gwnie oleinowego i linolowego. Ten ostatni, nalecy do grupy Niezbdnych Nienasyconych Kwasw Tuszczowych (NNKT, zwanych rwnie witamin F), to przyjaciel wszystkich tych, ktrzy dbaj o urod. Jego niedobr moe bowiem prowadzi do: przedwczesnego starzenia si skry, amliwoci i wypadania wosw oraz rozdwajania ich kocwek, a take rozwarstwiania si pytki paznokciowej.

Ze wzgldu na waciwoci przeciwzapalne oraz zdolno do przyspieszania gojenia si ran, olej arganowy czsto poleca si szczeglnie do pielgnacji skry wraliwej i skonnej do podranie. Bywa pomocny w agodzeniu rnorodnych dolegliwoci, w tym m.in. odparze czy te problemw skrnych pojawiajcych si w przebiegu takich schorze jak np. uszczyca. Nierzadko moemy go znale rwnie w skadzie preparatw przeznaczonych do opalania. Ze wzgldu na waciwoci regulujce wydzielanie tzw. sebum (czyli oju) moe nam ponadto pomc pozby si trdziku.

Czytaj rwnie:

Dieta dla skry - odyw skr od rodka!

Celuj w zmarszczki - proste sposoby, aby skra duej zachowaa modo

Zdrowa opalenizna? To moliwe!

Jak go stosowa?

Olej arganowy moemy stosowa niczym krem do ciaa, ale rwnie odywk. Zadba o stan naszych wosw, a przede wszystkim - wzmocni je, odywi i nada blasku. W tym celu naley go wmasowa we wosy i skr gowy, a po upywie okoo p godziny zmy szamponem. Ponadto bdzie doskonaym zamiennikiem kremu do rk, jeli mamy problem z nadmiernie przesuszajc si skr doni oraz kondycj paznokci (sabe, amice si). Mona go take stosowa jako balsam na przesuszone usta.

Olej ten potrafi jednak wspomaga organizm rwnie od wewntrz. Dostarczanie sobie witaminy F jest bowiem wane dla naszego ukadu krwiononego. Dziki zdolnoci do obniania we krwi poziomu trjglicerydw oraz tzw. "zego" cholesterolu (frakcja LDL), a podwyszania stenia "dobrego" cholesterolu (frakcja HDL), wspomaga ona prac ukadu krenia i chroni nas przed dotykajcymi go schorzeniami, m.in. miadyc. W licznych badaniach wykazano ponadto jego zdolno do poprawy odpornoci organizmu na infekcje, a take dziaanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Zwykle - w celach leczniczych - zaleca si spoywanie oleju w iloci okoo 1 yeczki 3 razy dziennie przez 3-4 tygodnie.

Oprcz licznych walorw prozdrowotnych, olej arganowy jest rwnie po prostu smacznym dodatkiem, np. do saatek, a take grillowanych warzyw, ryb czy misa. Aby nie straci swoich waciwoci nie naley go podgrzewa. Najlepiej tu przed podaniem lekko skropi nim potraw, aby nada jej pysznego, orzechowego aromatu.

Dieta na pikne wosy

Fakty i mity o wosach, a take ich braku