zdrowa dieta
-
Siarka. Pierwiastek, którego właściwości warto znać
Siarka to pierwiastek, który jest obecny w naszym organizmie. Zawierają ją takie elementy jak białka czy witaminy. Siarka odgrywa ważną rolę w wielu procesach. Co warto o niej wiedzieć? Przedstawiamy najważniejsze informacje.
-
Produkty bogate w potas - które zawierają najwięcej tego pierwiastka?
Produkty bogate w potas są niezbędne w zdrowej, zbilansowanej diecie. Potas to jeden z tych pierwiastków, których nie może zabraknąć w produktach spożywczych. Jego odpowiedni poziom warunkuje właściwe funkcjonowanie wszystkich komórek ciała i...
-
Dieta 1500 kilokalorii - czy jest skuteczna? Zasady, jadłospis
Dieta 1500 kalorii jedna z diet oto sposób na dość szybką utratę wagi. Pomimo znacznego ograniczenia ilości spożywanych dziennie kalorii, zwolennicy tej diety przekonują, nie powoduje ciągłego odczuwania głodu ani złego samopoczucia. Kto może...
-
Mózgi ludzi, którzy stosują zdrową dietę, mają większą objętość
Zdrowe nawyki żywieniowe, jeśli hołdujemy im przez całe życie, a już szczególnie w wieku średnim, mogą nas uchronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi na starość - przekonują naukowcy. Zauważyli, że u osób w wieku 40-65 lat, jakość diety powiąza...
-
Witamina B12. Na co pomaga? Jakie produkty zawierają jej najwięcej?
Na co pomaga witamina B12? Jakie są jej podstawowe funkcje? Z jakimi pokarmami dostarczamy najwięcej witaminy B12? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz poniżej.
-
Soczewica - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne soczewicy
Soczewica dzięki sporej zawartości wartościowego białka może być alternatywą dla mięsa. Ale to nie jedyne zalety tego warzywa strączkowego. Dlaczego warto wprowadzić ją do codziennej diety i która, z dostępnych na rynku soczewic, jest najzdrowsza ...
-
Witamina B2 (ryboflawina): właściwości, rola. Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B2
Witamina B2 (inaczej ryboflawina) należy do witamin z grupy B. To bardzo ważny związek chemiczny, który wspiera pracę układu odpornościowego i nerwowego. Ma duży wpływ na zdrowie naszych oczu. Co jeszcze trzeba wiedzieć o witaminie.
-
Mięso z kurczaka jest pożywne, bardzo tanie i uchodzi za zdrowe. A co, jeśli wcale takie nie jest?
Chłopcom od kurzych piersi rośnie biust, a u dziewczynek pojawiają się wąsy? A może jednak drób jest znakomitą, tanią odpowiedzią na rakotwórcze mięso czerwone? Kura z wolnego wybiegu to rzeczywiście zupełnie inna kura? Dlaczego brak jednoznacznyc...
-
Dieta pudełkowa - na czym polega, jakie są jej zalety i wady?
W ostatnich czasach jesteśmy coraz bardziej zapracowani i mamy coraz mniej czasu na regularne jedzenie, a także przyrządzanie posiłków. Jednocześnie coraz bardziej zalezy nam na zdrowym stylu życia. Z pomocą przychodzą diety pudełkowe. Wystarczy...
-
Owoc kaki: jak go jeść? Właściwości zdrowotne
Hurma, zwana także persymoną lub owocem kaki, przypomina pomidora, ma słodki, intensywny smak. Badania wykazują, że regularne spożywanie kaki w przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby serca, białaczkę, redukuje poziom złego...
-
Zastąp kawę tym napojem. Będziesz tryskać energią przez cały dzień
-
Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
-
Kosmetyki, które dbają o ciało i zmysły. Kwintesencja self-careMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Krępujące, choć robią to wszyscy. Dowiedz się, dlaczego puszczamy bąki
-
Odszkodowania za powikłania po szczepieniu na COVID-19
- Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie
- Co najlepiej pić przy bólu gardła? Pomoże napar, który przygotujesz w kilka minut
- Kiedyś robiły go babcie. Dziś ten rosół jest eliksirem zdrowia i młodośći
- W QUIZIE medycznym pytamy o choroby. Jak z Waszą wiedzą na ten temat?
- Tak zachowuje się osoba z "cichą depresją". Nie ignoruj tych symptomów