jelito grube
-
Polipy jelita grubego
-
Naturalnie jogurt!
Pij także kefir, maślankę, zsiadłe mleko. Mają dobroczynny wpływ na organizm. Skąd bierze się ich moc? Zawdzięczają ją obecności bakterii kwasu mlekowego, czyli tzw. probiotyków.
-
Tycie skraca życie
Nawet o dziesięć lat. Na długość życia źle wpływa też jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa i wędlin - ostrzegają naukowcy. I zalecają, byśmy jedli więcej drobiu, który dla odmiany ma zbawienny wpływ na zdrowie
-
Wapń - zapotrzebowanie, źródła i niedobory
Prawidłowe stężenie wapnia redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów, raka jelita grubego oraz kamieni nerkowych.
-
Fitochinon - K
Fitochinon - K, czyli witamina K to grupa związków chemicznych wytwarzanych przez bakterie znajdujące się w jelicie grubym. Do ich podstawowych zadań należy regulacja krzepliwości krwi.
-
Aloes na wszystko?
Aloes w kosmetykach to składnik stary jak świat. Ostatnio pojawiły się wyciągi z aloesu w formie syropów. Mają wzmacniać organizm, poprawiać wygląd skóry, wspomagać leczenie wielu chorób. Tylko czy działają?
-
Kolonoskopia - na czym polega badania, jak się przygotować
Kolonoskopia to jedno z częściej wykonywanych badań oceniających funkcjonowanie dolnego odcinka pokarmowego. Pozwala ono wcześnie rozpoznać zmiany chorobowe w obrębie jelita grubego.
-
Wlew doodbytniczy
Wlew doodbytniczy, czyli wlew kontrastowy jelita grubego to jedno z badań radiologicznych. Wykonywane jest zazwyczaj u pacjentów z podejrzeniem choroby jelita grubego.