grzyby
-
Spożycie jednego ze 160 gatunków grzybów występujących w Europie grozi zgonem. Polaków zabija głównie muchomor zielonawy
Czy możliwa jest polska jesień bez śmiertelnych ofiar grzybobrania? W ostatnich latach zatruć jest niewiele, ale nie można tracić czujności. Jak zbierać grzyby, żeby było bezpiecznie? To proste.
-
Borowik szlachetny: bogactwo składników odżywczych
Borowik szlachetny to jeden z najbardziej pożądanych grzybów, jakie spotkać można w polskich lasach. Nic w tym dziwnego, gdyż jego smak i intensywnie grzybowy aromat umożliwia wykorzystanie go w wielu daniach. Borowik szlachetny charakteryzuje się...
-
Lisówka pomarańczowa - gdzie występuje, jak wygląda?
Lisówka pomarańczowa jest niejadalnym grzybem należącym do rodziny lisówkowatych. Wyglądem przypomina nieco popularną kurkę, jest pomarańczowa, a jej kapelusz ma pofałdowane brzegi. Gdzie można znaleźć lisówkę pomarańczową? Dlaczego lepiej jej nie...
-
Złotak wysmukły (borowik amerykański): jak wygląda, jakie ma właściwości
Złotak wysmukły (borowik amerykański) pojawił się w naszych lasach kilka lat temu. Z wyglądu podobny nieco do borowika szlachetnego i koźlaka, rozprzestrzenił się szeroko i można go znaleźć w sosnowych lasach w ogromnych ilościach. Jest jadalny,...
-
Olszówka grzyb - czy to gatunek trujący? Jak go rozpoznać? Zobacz ZDJĘCIA
Olszówka grzyb rośnie z reguły pod olszami, świerkami, brzozami i dębami. Ma charakterystyczny wygląd, który ułatwia rozpoznanie tego gatunku. Czy grzyb olszówka jest jadalny? Podpowiadamy.
-
Gąska grzyb - które z nich są jadalne, a które nie? [opis, rodzaje, systematyka]
Gąska grzyb: jak rozpoznać grzyby z tej rodziny? Które gatunki są bezpieczne? Gąska grzyb: przeczytaj krótki przewodnik po tej rodzinie grzybów.
-
Grzyby 2020. Zatrucie grzybami - objawy, pierwsza pomoc
Sezon 2020 na grzyby w pełni. Jak rozpoznać objawy zatrucia grzybami i jak postępować w takim przypadku? Poznaj zasady pierwszej pomocy przy zatruciu grzybami.
-
Grzyby leśne - wartości odżywcze, dlaczego warto jeść grzyby?
Grzyby są produktem spożywczym cenionym głównie ze względu na wyjątkowe walory smakowe i możliwość wykorzystania w wielu potrawach. Niestety, panuje błędne przekonanie, że grzyby nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych. A jak jest naprawd...
-
Cordyceps (maczużnik chiński) - czym jest, jakie ma właściwości?
Cordyceps, znany także pod nazwami aweto, yarchagumbu oraz maczużnik chiński, to grzyb, któremu przypisuje się prozdrowotne działanie. Jest zaliczany do grupy tak zwanych superfoods, czyli produktów o wyjątkowych wartościach odżywczych. Występuje...
-
Pieczarka zaroślowa (bulwiasta) - wygląd, występowanie, zastosowanie
Pieczarka zaroślowa to jadalny grzyb należący do rodziny pieczarkowatych. Wyglądem przypomina popularne pieczarki jadalne, ale może zostać pomylona z trującym muchomorem. Jest ceniona ze względu na charakterystyczny aromat, można ją wykorzystywać ...
-
Szklanka zdrowia, czyli dlaczego warto sięgać po sokiMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Zatrzymanie wody w organizmie. Jak pozbyć się obrzęków raz na zawsze?
-
Sezon ślubny w pełni. Jaką kreację wybrać, aby wyglądać zjawiskowo? Najnowsze trendyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Tych owoców cukrzycy powinni unikać. Mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie
-
Krępujące sytuacje podczas seksu. Tobie się nie zdarza? Widać rzadko go uprawiasz
- Hemoroidy - w aptece mnóstwo preparatów. Jak wybrać najlepszy?
- Jak mogę szybko obniżyć ciśnienie?
- Rumień wędrujący w boreliozie ma charakterystyczny wygląd? Bywa często mylony
- Niedobór tej witaminy objawia się przez problemy żołądkowe i osłabienie
- Jak pozbyć się kleszczy z ogrodu? Przygotuj ekologiczny oprysk