Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zatrucie grzybami może mieć różne objawy w zależności od rodzaju i ilości toksyny, która dostała się do organizmu. Każdego roku w Polsce hospitalizowanych jest z tego powodu kilkaset osób, a część przypadków okazuje się śmiertelna. Wyjaśniamy, jaka reakcja organizmu powinna nas zaniepokoić.
Wśród najczęściej pojawiających się objawów zatrucia grzybami można wymienić: nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunkę, nadmierną potliwość, duszności, podwyższoną temperaturę, zaburzenia widzenia, pobudzenie psychoruchowe, suchość w ustach, czy rozszerzone źrenice.
Reakcje te można zaobserwować od 30 minut do nawet 24 godzin po jedzeniu, w zależności od przyjętej toksyny. Uznaje się, że im później pojawiają się objawy zatrucia po zjedzeniu grzybów, tym są one gorsze w skutkach.
Szczególnie narażone na zatrucie grzybami są dzieci, u których przebieg jest znacznie cięższy niż u dorosłych, ponieważ mają one jeszcze niewykształcony układ odpornościowy oraz metaboliczny. Dlatego nie powinno się podawać dzieciom grzybów leśnych, póki nie skończą 10-12 lat.
Najbardziej trującym grzybem w Polsce jest muchomor sromotnikowy, który często mylony jest z jadalną czubajką kanią, gąską zielonką i gołąbkiem zielonawym. Objawy zatrucia występują przeważnie dopiero po 9-12 godzinach od chwili spożycia i charakteryzują się kolkowatymi bólami brzucha, wymiotami i trwałą biegunką.
W przypadku podejrzenia zatrucia grzybami najważniejszy jest czas, dlatego należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem nawet jeśli objawy nie są jednoznaczne. Ważne jest również sprowokowanie wymiotów, które nie tylko pozwoli na usunięcie z żołądka resztek grzybów, ale również na pobranie próbek do badania.