Cukrzyca ciążowa to schorzenie dotykające kobiet, które zazwyczaj w okresie przed ciążą nie miały problemu ze zwiększonym poziomem glukozy we krwi. Jakie są jej przyczyny?
Cukrzyca w ciąży może dotykać nawet 10 proc. wszystkich ciężarnych. To bardzo duży odsetek, biorąc pod uwagę, że większość z tych kobiet wcześniej nigdy nie miała kłopotów z poziomem cukru. Przyczyn pojawienia się cukrzycy ciążowej upatruje się w zaburzeniach gospodarki hormonalnej, które towarzyszą ciężarnym przez cały okres ciąży. Moment, w którym się ją diagnozuje, zazwyczaj przypada między 24 a 28 tygodniem ciąży. Od tej chwili konieczne jest stałe monitorowanie glikemii i wprowadzenie odpowiednich leków i diety, aby zapobiec poważnym wadom, do których może doprowadzić cukrzyca u nienarodzonego dziecka, ale także u matki.
Ryzyko pojawienie się cukrzycy ciążowej wiązane jest z wiekiem pacjentki. Im starsza jest kobieta, tym większa szansa na to, że zapadnie na cukrzycę. Mówi się także, że wraz z kolejnymi ciążami rośnie możliwość pojawienia się kłopotów z poziomem glikemii. Panie, które przed zajściem w ciążę zmagały się z nadciśnieniem tętniczym, leczyły się na zespół policystycznych jajników lub miały problem z otyłością, również są bardziej narażone na wystąpienie cukrzycy ciążowej.
Dieta cukrzycowa w ciąży jest jednym ze sposobów radzenia sobie z wysokim poziomem glikemii. Co ważne, u części pacjentek wystarczy jej restrykcyjne przestrzeganie, aby ujarzmić poziom cukru we krwi. W trudniejszych przypadkach konieczna może okazać się jednak farmakoterapia.
Dieta cukrzycowa w ciąży powinna składać się z produktów bogatych w błonnik i węglowodany złożone, które przez długi czas uwalniają się we krwi, a co za tym idzie, nie dochodzi do skokowego wzrostu glukozy. Panie na takiej diecie zmuszone są unikać tłuszczów i węglowodanów prostych zawartych m.in. w białym pieczywie, słodyczach czy owocach i miodzie.
Widoczne staje się więc, że dieta cukrzycowa w ciąży nie różni się zbytnio od diety osób chorujących na cukrzycę typu 1 lub 2. Co do zasady chodzi w niej o to, aby organizmowi dostarczać posiłki regularnie, co 3-4 godziny. Powinny być one mniejsze, ale częstsze. Dzięki temu unikniemy nagłych wzrostów i spadków glikemii.
Sugeruje się, że dzienny limit kalorii przy diecie cukrzycowej w ciąży nie powinien przekraczać 2200 kcal.
Cukrzyca ciążowa dietę determinuje dość restrykcyjną. Wiele osób kojarzy, że w tym stanie należy unikać spożywania cukrów, czyli węglowodanów. Sprawa nie jest jednak aż tak prosta. Cukrzycy odrzucić powinni węglowodany proste, które wywołują bardzo duży wzrost glikemii natychmiast po spożyciu. Nie można jednak całkowicie wyeliminować węglowodanów z diety, gdyż są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu zarówno matki jak i dziecka. Trzeba jednak zwracać uwagę, aby w menu znalazły się te "dobre węglowodany", czyli złożone. Produktami bogatymi w cukry złożone są:
Cukrzyca ciążowa wykrywana jest zazwyczaj już na zaawansowanym etapie ciąży. Dlatego też jeśli masz powody do tego, aby obawiać się jej lepiej zacząć kontrolować cukier w ciąży już na samym jej początku. Wtedy dość szybko wychwycone mogą zostać zmiany, a im prędzej wdrożone będą środki zaradcze, tym większa szansa na uniknięcie ewentualnych konsekwencji związanych z cukrzycą. Do najczęstszych skutków występowania cukrzycy ciążowej zalicza się makrosomię płodu, czyli stan, w którym dziecko jest większe niż powinno. Wysoki cukier w ciąży może przełożyć się także na zwiększenie ryzyka otyłości u dziecka lub wystąpienia u niego cukrzycy.
Zobacz też: Wyprzedzić poważne problemy krążeniowe. FMSF - nowa, obiecująca metoda diagnostyczna