Autofagocytoza to proces biologiczny, który prowadzi do rozpadu związków chemicznych na elementy składowe, czyli proste cząsteczki. Proces występuje u wszystkich organizmów, których komórki zawierają jądra komórkowe, czyli eukarionty. Przykłady takich organizmów to: drożdże, bakterie, gady, płazy,ssaki. Autofagia zachodzi w zdrowych komórkach, ale również w komórkach zmienionych chorobowo. W naturalny sposób proces ten jest wykorzystywany do niszczenia uszkodzonych fragmentów komórek. Często jest wywoływany przez takie czynniki jak:
Autofagia to niezwykle istotny proces, ponieważ prowadzi do oczyszczania organizmu z fragmentów komórek, które objęte są jakimiś patologiami i procesami chorobowymi. Co ważne, możliwe jest usuwanie jedynie uszkodzonych części komórek, a nie ich całych, w tym zdrowych części.
Procesy autofagii dzieli się na trzy grupy:
Najważniejsza z punktu widzenia człowieka i samoleczenia organizmu jest makroautofagia. Polega ona na niszczeniu fragmentów uszkodzonych komórek za pomocą lizosomów oraz autofagosomów zawierających enzymy trawienne. Niesprawne elementy komórek są w takim procesie rozkładane na prostsze związki, dzięki czemu mogą być ponownie wykorzystane. Proces ten jest niezwykle istotny w trakcie zwalczania infekcji oraz poważniejszych chorób.
W przypadku, gdy procesy wewnętrznego rozkładu części komórek nie działają w prawidłowy sposób, dochodzi do nadmiernego obciążenia komórek organizmu toksynami, co prowadzi do stopniowego obumierania komórek. Zaburzenia w procesie autofagii mogą przyczyniać się również do rozwoju takich chorób jak otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia oraz choroby nowotworowe.
Na szczęście istnieją metody naturalnego wspierania procesów autofagii i pobudzania organizmu do odnowy komórkowej. Najbardziej popularne metody to aktywność fizyczna, głodówka oraz dieta. Do autofagii stymuluje również przyjmowanie określonych substancji, takich jak między innymi aminokwas glutamina, kofeina, teanina, kurkumina, sylimaryna oraz lit.
Aby zatrzymać intensywny proces autofagii zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w białko, które stymuluje inhibitory autofagii. W zależności od masy ciała dziennie należy spożywać od 40 do 70 gramów białka.