Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl
Olejek oregano (Lebiodka pospolita, łac. Origanum vulgare) jest to ekstrakt z byliny występującej w Europie, Azji Mniejszej, ale również na Syberii. Nazwa rośliny pochodzi od greckich słów: oros – góra i ganos – radość. Starożytni Grecy uważali oregano za symbol radości i szczęścia.
Olejek oregano zawiera olejki lotne bogate m.in. w witaminy A i C, fenole, flawonoidy, fitosterole i sole mineralne. Dzięki temu korzystnie wpływa na układ odpornościowy i prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, pomaga zachować gładką, zdrową skórę i poprawia stan błon śluzowych, wspomaga przyswajanie pokarmów, a także pobudza wydzielanie soków trawiennych.
Oregano to silniejszy antyoksydant niż aloes,cytrusy, czy owoce goi, toteż jest sprzymierzeńcem naszych komórek w walce z wolnymi rodnikami.
Ze względu na swoje właściwości smakowe oregano doceniane jest przez kucharzy włoskich, hiszpańskich i meksykańskich, którzy przyprawiają nim sery, ryby, mięso, sosy, zupy, ale też warzywa: pomidory, groch, fasolę, sałatę. Pizza lub spaghetti nie obejdą się bez oregano.
Aromatoterapia – nie można pominąć także wpływu zapachu oregano na organizm ludzki, a jest on nie do przecenienia, bowiem wdychany sprawia, że czujemy się bezpieczni i ukojeni.
Olejek z oregano nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące, oraz dzieci. Nie jest polecany osobom skarżącym się na dolegliwości układu pokarmowego. Należy pamiętać, że olejek może wywołać reakcje alergiczne. W czystej postaci jest bardzo mocny - dużo za mocny, żeby go przyjmować takiej postaci. Może poważnie podrażnić błony śluzowe. W smaku jest mocno palący, dlatego konieczne jest jego rozcieńczanie.
Może cię też zainteresować:
Arnika: właściwości i zastosowanie. Zmniejszy obrzęki, złagodzi bóle i zlikwiduje wypryski