Olej kokosowy, granola - czy zawsze zdrowe? Dietetyk podpowiada, czym się kierować podczas zakupów

Starasz się jeść zdrowo? Niestety jogurt jogurtowi nierówny, tak samo jak olej kokosowy czy granola. Wybraliśmy 7 popularnych produktów i wraz z dietetykiem podpowiadamy, jak wybrać najzdrowszą opcję.
Kupując produkty przetworzone, powinniśmy zawsze czytać etykiety Kupując produkty przetworzone, powinniśmy zawsze czytać etykiety pixabay.com

Olej kokosowy, granola - czy zawsze zdrowe? Dietetyk podpowiada, czym się kierować podczas zakupów

Starasz się jeść zdrowo? Niestety jogurt jogurtowi nierówny, tak samo jak olej kokosowy czy granola. Wybraliśmy 7 popularnych produktów i wraz z dietetykiem podpowiadamy, jak wybrać najzdrowszą opcję.

Olej kokosowy

Popularne opinie o oleju kokosowym: Internet wręcz "huczy" od entuzjastycznych opinii na temat oleju kokosowego. M.in. mówi się, że zawiera wiele składników odżywczych, antyoksydanty, pomaga w odchudzaniu.

Jeszcze do niedawna olej kokosowy był dostępny głównie w sklepach ze zdrową żywnością, obecnie można go kupić prawie w każdym dyskoncie. Chętnie wkładamy go do koszyka, bo jest przecież wychwalany przez ekspertów. Ponadto cena, za jaką oferują go markety, jest naprawdę konkurencyjna.

Zdaniem dietetyka: Nierafinowany olej kokosowy zawiera pewną ilość związków odżywczych, ale jest ona mała w porównaniu do innych produktów takich jak owoce, warzywa czy oliwa z oliwek. Dodatkowo olej kokosowy zawdzięcza swoją stałą konsystencję głównie kwasowi laurynowemu, który ma silne zdolności do podnoszenia cholesterolu. Nie u każdego będzie to problem, ale jeśli jak większość Polaków borykasz się z wysokim poziomem cholesterolu LDL to musisz uważać na olej kokosowy.

Wybieramy najzdrowszą opcję: Niestety przystępna kwota powinna wzmóc naszą czujność. Otóż tani olej kokosowy jest zazwyczaj olejem rafinowanym, który stanowi nikłe źródło witamin i składników mineralnych. Za to stosowany z umiarem dobrze sprawdza się podczas smażenia.

Jeśli zdecydujesz się na zakup oleju kokosowego nierafinowanego - świetnie. Pamiętaj jednak, że jedzenie go w dużych ilościach nie jest zalecane.

Dietetyk: Damian Parol - z wykształcenia magister dietetyk i psychodietetyk. Autor publikacji naukowych i popularnonaukowych na temat diety, sportu i zdrowego stylu życia. Więcej o Damianie możesz przeczytać na jego stronie internetowej: damianparol.com

Domowa granola Domowa granola Fot. Shutterstock

Granola i musli

Popularne opinie dotyczące granoli i musli: Reklamowane jako idealne dla każdego, kto dba o figurę i zdrowie. Naturalne, wyprodukowane ze zbóż. Źródło wielu składników odżywczych m.in.: żelaza, wapnia

Zdaniem dietetyka: Pod etykietą z napisem fintess, fit, light i im podobne kryją się często produkty głęboko przetworzone i kaloryczne. Producent chętnie się pochwali wysoką zawartością błonnika, ale nie wspomni, że równie dużo jest w produkcie cukru. Jedynie niewielka część produktów tego typu rzeczywiście jest zdrowa.

Wybieramy najzdrowszą opcję: Wzięliśmy pod lupę kilka produktów popularnych firm. W składzie granoli oprócz płatków owsianych i różnego rodzaju mąk, znaleźliśmy m.in. tłuszcz palmowy, cukier, olej słonecznikowy. Musli wypada nieco lepiej, jednak zawarte w nim suszone owoce są zazwyczaj wręcz naszpikowane białym lub trzcinowym cukrem.

Zamiast zatem kupować gotowe produkty, przygotowuj musli w domu. Jeśli lubisz śniadania na słodko, przyszykuj sobie różnego rodzaju płatki (np. żytnie, owsiane, orkiszowe), orzechy, suszone owoce (sprawdzaj jednak ich etykiety, czy nie zawierają dodatkowego cukru), ziarna i pestki.

Chleb razowy Chleb razowy istock

Ciemne pieczywo

Popularne opinie dotyczące ciemnego pieczywa: pomaga w odchudzaniu, sycące, o niskim indeksie glikemicznym. Zdecydowanie lepsze od pieczywa jasnego, pozbawionego składników odżywczych.

Zdaniem dietetyka: Ciemne pieczywo jest wartościowym produktem w naszej diecie. Pod warunkiem, że naprawdę jest ciemne, a nie jedynie zabarwione na ciemny kolor.

Wybieramy najzdrowszą opcję: Ciemne, nie znaczy razowe. Niektórzy producenci pieczywa chętnie wykorzystują naszą niewiedzę i do chleba z białej mąki dodają barwniki np. karmel (oznaczony jako E-150), słód. Dzięki temu staje się on ciemniejszy i nieco przypomina razowy.

Chcąc kupić zdrowe pieczywo, czytaj etykiety:

- dobry chleb powinien mieć w składzie tylko mąkę, sól, wodę i drożdże (w przypadku chleba pszennego) lub zakwas (w przypadku żytniego). Oprócz tego oczywiście mogą pojawić się ziarna i/lub suszone owoce np. śliwka

- chleb razowy wypiekany jest z mąki razowej, zatem ten składnik musi być umieszczony na początku listy

- z etykiety dowiesz się również, czy np. to, że producent nazwał chleb "żytnim", rzeczywiście takim jest, czy może stanowi jedynie mieszankę pszenno-żytnią

Zwróć uwagę również na wagę i konsystencję ciasta. Chleb, który warto kupić, powinien być ciężki i mieć zbitą konsystencję.

jogurt jogurt pixabay.com

Jogurty

Popularne opinie dotyczące jogurtów: źródło wapnia i białka, pomagają w odchudzaniu z racji na niską kaloryczność.

Zdaniem dietetyka: Jogurt naturalny może stanowić zdrową przekąskę lub dodatek do posiłku. Jednak smakowe jogurty niemal zawsze zawierają dodatek cukru. Często również odtłuszczone jogurty oznaczone jako fit lub light zawierają więcej cukru niż ich odpowiedniki.

Wybieramy najzdrowszą opcję: jogurty smakowe oraz z dodatkiem musli nie powinny być w ogóle przez nas brane pod uwagę podczas robienia zakupów. Ta sama zasada dotyczy produktów "light", "bez tłuszczu" itp. Taki produkt jest nie tylko wyjałowiony z tłuszczu, ale również przyczynia się do hamowania wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Bywa czasem nośnikiem sztucznych dodatków, które mają spowodować, że taki jogurt jest smaczniejszy. Jednak nie zawsze tak jest, dlatego warto sprawdzić czy w składzie tłuszcz nie został zastąpiony czymś innym.

Również nie każdy jogurt naturalny jest w pełni zdrowy. Dobry jakościowo jogurt składa się wyłącznie z mleka i bakterii, dlatego zanim kupisz tego typu produkt, przyjrzyj się, co jest napisane na jego etykiecie.

Batony musli Batony musli fot. Shutterstock

Batony zbożowe

Popularne opinie dotyczące batonów zbożowych: Zdrowsza alternatywa dla batoników czekoladowych. Zawierają naturalne zboża, witaminy, składniki mineralne.

Zdaniem dietetyka: Batoniki zbożowe mimo, że zawierają w składzie całe zbożna to w celu nadania im stałej formy i odpowiedniego smaku zawierają szereg dodatków takich jak syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, tłuszcze i inne. Są również bardzo skoncentrowanym źródłem kalorii. Jeśli jesteś aktywny fizycznie i czasem sięgniesz po taki batonik, nic złego się nie stanie, ale jeśli się odchudzasz to podjadanie takich batoników może być problem.

Wybieramy najzdrowszą opcję: Domowe batony zbożowe to świetne źródło energii i składników odżywczych. Niestety większość tych, które możemy kupić w sklepie, nie można zaliczyć do puli produktów korzystnych dla naszego zdrowia. Co można tam zazwyczaj znaleźć? M.in tłuszcz palmowy, syrop glukozowy, sorbitol (E 420 - syntetyczna substancja słodząca). Nie ma to nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.

Wafle ryżowe

Popularne opinie dotyczące wafli ryżowych: Niskokaloryczna przekąska dla osób, które się odchudzają lub pragną utrzymać szczupłą sylwetkę.

Zdaniem dietetyka: Wafle ryżowe, choć są zazwyczaj zrobione z brązowego ryżu, mają wysoki Indeks Glikemiczny i zawierają sporo kalorii w jednej porcji. Warto o tym pamiętać, kiedy sięgasz po kolejny wafelek.

Wybieramy najzdrowszą opcję: Ryżowe wafle to wygodna i łatwo dostępna przekąska. Świetnie się sprawdza jako szybkie źródło energii przed treningiem lub sporadycznie między posiłkami. Jeśli w składzie znajduje się jedynie ryż (ewentualnie takie dodatki jak ziarna lub pestki), możesz raz na jakiś czas sięgnąć po tego typu produkt.

Miej jednak świadomość, że wafle ryżowe nie są szczególnie odżywcze. A już w szczególności nie kupuj wafli smakowych np. paprykowych, serowych czy czekoladowych.

kanapka kanapka pixabay.com

Roślinne pasty do kanapek

Popularne opinie dotyczące roślinnych past: naturalne, wyprodukowane z warzyw i warzyw strączkowych, zdrowsze od mięsnych odpowiedników do kanapek.

Zdaniem dietetyka: Roślinne pasztety i pasty często są zrobione ze zdrowych warzyw strączkowych, ale zawierają też dużo tłuszczów, soli i substancji konserwujących. Takie produkty mogą być zdrowe, ale - jak zawsze, trzeba uważać na skład.

Wybieramy najzdrowszą opcję: nie będzie zaskoczeniem, że najlepsze pasty kanapkowe, to te wykonane w domu. Szczególnie, że robi się je naprawdę prosto! Zwykle wystarczy ugotować ulubione warzywa i/lub warzywa strączkowe, zmielić je na gładką masę, przyprawić. A już wyprodukowanie pasty słonecznikowej lub z pestek dyni jest banalnie łatwe. Ziarna lub pestki trzeba namoczyć, zmielić blenderem, doprawić. Gotowe!

Z pastami sklepowymi jest różnie. Jak zwykle warto czytać etykiety. I tu zasada jest równie prosta: im więcej obcobrzmiących nazw w składzie, tym gorzej.

Więcej o: