Przepis na syrop cebulowy - komu przyda się latem?

Trudno byłoby uznać syrop z cebuli, niewątpliwy przebój medycyny naturalnej, za smaczny. Wiele osób jednak po niego sięga, twierdząc, że nie zna niczego lepszego sposobu na kaszel. Podrażnienie dróg oddechowych może nas dopaść o każdej porze roku, więc warto znać cebulowy przepis (a nawet dwa) także teraz.

Więcej o medycynie naturalnej na Gazeta.pl

Syrop z cebuli to cenione lekarstwo, polecane nawet przez lekarzy. Jak go zrobić? Przepis na syrop jest banalnie prosty, a mikstura przyda się o każdej porze roku, bo nie znasz dnia ani godziny, gdy może cię dopaść kaszel lub inne dolegliwości, które syrop z cebuli pokona. Poniżej proponujemy dwie wersje, jedną zdrowszą, bo bez cukru. Można spotkać wiele wersji przepisu na syrop z cebuli. Przypominamy najpopularniejsze.

Syrop cebulowy - wsparcie nie tylko w sezonie infekcji

Pierwszy przepis:

Wersja zdrowsza, bo nie zawiera białego cukru i pewniejsza, bo wzbogacona sokiem z cytryny, kolejnym uznanym wrogiem infekcji.

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • cytryna
  • miód (10 łyżek)

Przygotowanie syropu z cebuli:

Posiekaj drobno dwie duże, obrane cebule i włóż do sporego naczynia (potrzebne będzie miejsce na zalewę i puszczający sok).

  • Wyciśnij sok z jednej cytryny i zmieszaj z 10 łyżkami miodu.
  • Powstałą mieszanką zalej pokrojoną cebulę.
  • Zostaw na dobę w naczyniu z przykryciem, w ciepłym miejscu.
  • Gotową miksturę przelej przez sitko.

Stosowanie syropu z cebuli:

Syrop z cebuli można pić 2-4 razy dziennie. Jednorazowo wypijamy łyżkę syropu.

Zobacz wideo

Drugi przepis

Wersja słodsza. Nie zawiera cytryny choćby dlatego, że syrop powstaje "na gorąco", a to mijałoby się z celem. Cenne składniki cytryny, a zwłaszcza witamina C, giną w wysokiej temperaturze. Z drugiej strony: gotowanie miodu także pozbawia go mocy. Polecamy zatem pierwszy przepis. Drugi, popularny, przypominamy dla porządku.

Składniki syropu z cebuli:

  • 1/4 kilograma obranej cebuli
  • szklanka cukru
  • szklanka miodu
  • litr wody

Przygotowanie syropu z cebuli:

  • Obraną i drobno pokrojoną cebulę wrzuć do garnka.
  • Dodaj cukier i miód.
  • Zalej wodą.
  • Gotuj na małym ogniu aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Syrop z cebuli - jak stosować?

Syrop z cebuli można pić 2-4 razy dziennie, po łyżeczce do herbaty.

Jak przechowywać syrop z cebuli?

Domowy syrop z cebuli należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Idealna jest lodówka. Zimą można rozważyć balkon. Czas przechowywania - 2 tygodnie.

Syrop z cebuli - na jaki kaszel ci pomoże?

Syrop z cebuli łagodzi zarówno kaszel suchy, jak i mokry. Ułatwia bowiem odkrztuszanie i oczyszczanie dróg oddechowych. Działa także bakteriobójczo, głównie dzięki olejkom lotnym. Dookoła, zaskakująco, przeziębieni, zakatarzeni pokasłujący ludzie? Jeśli to nie alergia, śmiało mogą ratować się syropem cebulowym.

Cebulowy syrop - na co jeszcze pomaga i dlaczego?

Syrop z cebuli działa wykrztuśnie i wspiera odporność organizmu. Cebula, podobnie jak czosnek, ma silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu potrafi działać jak naturalny antybiotyk, wspiera nawet walkę z groźnym gronkowcem złocistym.

Cebula zawiera witaminę C, a także witaminy z grupy B, E, PP i K. Ma w sobie cynk, potas, magnez, fosfor, wapń i sód. Siarczki, czyli olejki eteryczne cebuli, nadają jej charakterystyczny zapach. Witamina C wzmacnia nasz układ odpornościowy, jest też antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który walczy z nadmiarem wolnych rodników powodującym starzenie się i powstawanie nowotworów.

Syrop (a jeszcze lepiej świeżą cebulę, jako np. dodatek do kanapki, sałatki), warto spożywać cały rok. Oto dowiedzione naukowo zalety cebuli:

  • dzięki zawartości flawonoidów (cennych przeciwutleniaczy), a zwłaszcza aromatycznej kwercetyny, cebula zapobiega arteriosklerozie (miażdżycy). Obniża ryzyko wystąpienia zawału serca, poprawiając szczelność i elastyczność naczyń krwionośnych, regulując ciśnienie krwi,
  • spora dawka cebuli sprzyja redukcji poziomu cukru we krwi, ale - uwaga - u diabetyków. U osób zdrowych związek między poziomem cukru we krwi, a cebulą w diecie, nie jest wyraźny,
  • siarczek allilu obecny w cebuli obniża poziom "złego" cholesterolu LDL. Badania przeprowadzone na Japonkach wykazały, że najniższy poziom złego cholesterolu mają te kobiety, które jedzą najwięcej cebuli,
  • dzięki sporej zawartości siarki cebula wpływa korzystnie na stan skóry i włosów.

Nie tylko cebula ma znaczenie

Nie bez znaczenia dla zdrowia są też pozostałe składniki syropu z cebuli. Miód przede wszystkim działa wzmacniająco, a sok z cytryny to kolejny zastrzyk witaminy C.

Węglowodany proste, zawarte w miodzie, są łatwe do przyswojenia, więc w krótkim czasie odżywiają organizm: są znakomitym źródłem energii dla osłabionych chorobą. Inhibina zawarta w miodzie działa bakteriobójczo. Obfitują w nią przede wszystkim miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe.

Działanie przeciwbakteryjne miodu wykorzystywane jest w dermatologii, szczególnie do zwalczania pryszczy i innych skaz. Nieprzypadkowo zawiera go wiele kosmetyków.

Miód to nie tylko wsparcie odporności. Zawarta w miodzie acetylocholina poprawia ogólną kondycję, gdyż wspiera układ krążenia, wzmacniając wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas wspiera skutecznie ludzkie serce.

Wspomniana wcześniej cytryna ma sporo witaminy C (ok. 50 mg/100 g). Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu, a także łagodzi przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych. Warto zadbać o jej obecność w diecie szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Teraz mamy truskawki i wielu innych cennych wspomagaczy odporności.

Więcej o: