Więcej o medycynie naturalnej na Gazeta.pl
Syrop z cebuli to cenione lekarstwo, polecane nawet przez lekarzy. Jak go zrobić? Przepis na syrop jest banalnie prosty, a mikstura przyda się o każdej porze roku, bo nie znasz dnia ani godziny, gdy może cię dopaść kaszel lub inne dolegliwości, które syrop z cebuli pokona. Poniżej proponujemy dwie wersje, jedną zdrowszą, bo bez cukru. Można spotkać wiele wersji przepisu na syrop z cebuli. Przypominamy najpopularniejsze.
Wersja zdrowsza, bo nie zawiera białego cukru i pewniejsza, bo wzbogacona sokiem z cytryny, kolejnym uznanym wrogiem infekcji.
Składniki:
Przygotowanie syropu z cebuli:
Posiekaj drobno dwie duże, obrane cebule i włóż do sporego naczynia (potrzebne będzie miejsce na zalewę i puszczający sok).
Stosowanie syropu z cebuli:
Syrop z cebuli można pić 2-4 razy dziennie. Jednorazowo wypijamy łyżkę syropu.
Wersja słodsza. Nie zawiera cytryny choćby dlatego, że syrop powstaje "na gorąco", a to mijałoby się z celem. Cenne składniki cytryny, a zwłaszcza witamina C, giną w wysokiej temperaturze. Z drugiej strony: gotowanie miodu także pozbawia go mocy. Polecamy zatem pierwszy przepis. Drugi, popularny, przypominamy dla porządku.
Składniki syropu z cebuli:
Przygotowanie syropu z cebuli:
Syrop z cebuli - jak stosować?
Syrop z cebuli można pić 2-4 razy dziennie, po łyżeczce do herbaty.
Domowy syrop z cebuli należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Idealna jest lodówka. Zimą można rozważyć balkon. Czas przechowywania - 2 tygodnie.
Syrop z cebuli łagodzi zarówno kaszel suchy, jak i mokry. Ułatwia bowiem odkrztuszanie i oczyszczanie dróg oddechowych. Działa także bakteriobójczo, głównie dzięki olejkom lotnym. Dookoła, zaskakująco, przeziębieni, zakatarzeni pokasłujący ludzie? Jeśli to nie alergia, śmiało mogą ratować się syropem cebulowym.
Syrop z cebuli działa wykrztuśnie i wspiera odporność organizmu. Cebula, podobnie jak czosnek, ma silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu potrafi działać jak naturalny antybiotyk, wspiera nawet walkę z groźnym gronkowcem złocistym.
Cebula zawiera witaminę C, a także witaminy z grupy B, E, PP i K. Ma w sobie cynk, potas, magnez, fosfor, wapń i sód. Siarczki, czyli olejki eteryczne cebuli, nadają jej charakterystyczny zapach. Witamina C wzmacnia nasz układ odpornościowy, jest też antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który walczy z nadmiarem wolnych rodników powodującym starzenie się i powstawanie nowotworów.
Syrop (a jeszcze lepiej świeżą cebulę, jako np. dodatek do kanapki, sałatki), warto spożywać cały rok. Oto dowiedzione naukowo zalety cebuli:
Nie bez znaczenia dla zdrowia są też pozostałe składniki syropu z cebuli. Miód przede wszystkim działa wzmacniająco, a sok z cytryny to kolejny zastrzyk witaminy C.
Węglowodany proste, zawarte w miodzie, są łatwe do przyswojenia, więc w krótkim czasie odżywiają organizm: są znakomitym źródłem energii dla osłabionych chorobą. Inhibina zawarta w miodzie działa bakteriobójczo. Obfitują w nią przede wszystkim miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe.
Działanie przeciwbakteryjne miodu wykorzystywane jest w dermatologii, szczególnie do zwalczania pryszczy i innych skaz. Nieprzypadkowo zawiera go wiele kosmetyków.
Miód to nie tylko wsparcie odporności. Zawarta w miodzie acetylocholina poprawia ogólną kondycję, gdyż wspiera układ krążenia, wzmacniając wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas wspiera skutecznie ludzkie serce.
Wspomniana wcześniej cytryna ma sporo witaminy C (ok. 50 mg/100 g). Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu, a także łagodzi przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych. Warto zadbać o jej obecność w diecie szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Teraz mamy truskawki i wielu innych cennych wspomagaczy odporności.