kuchnia
-
Prosecco - czym jest, z czego powstaje, jak je pić?
Prosecco to włoskie białe wino musujące, które wytwarzane jest ze szczepów winogron o tej samej nazwie. Jest to wino o lekkim, intensywnie owocowym smaku. Najczęściej wyczuwalne są w nim nuty gruszki, cytrusów, jabłka, a czasami również nuty...
-
Estragon - Francuzi zwykli mówić o nim "król przypraw"
Estragon to ceniona przyprawa, znakomicie podkreślająca smak potraw. Nawet daniom, gotowanym bez użycia soli, nada lepszy smak. Dzięki olejkom eterycznym, garbnikom, solom mineralnym i innym składnikom pomaga w trawieniu, wzmaga apetyt, działa...
-
Pieprznik jadalny - gdzie szukać tych grzybów i z jakimi gatunkami łatwo jest je pomylić?
Pieprznik jadalny, czyli popularna kurka, to powszechny grzyb z rodziny pieprznikowatych. Gdzie zazwyczaj występuje ten gatunek i czy jest jadalny? Wydaje ci się, że nie można tego grzyba pomylić z żadnym innym. Niestety, są bardzo podobne gatunki...
-
Opieńka miodowa - czy jest trująca i z czym możemy ją pomylić?
Opieńka miodowa to bardzo pospolity gatunek grzyba, występujący prawie we wszystkich zakątkach świata. Gdzie najczęściej rośnie i z czym możemy ją pomylić? Czy opieńka miodowa jest trująca? Odpowiadamy.
-
Goryczak żółciowy - nie jest trujący, ale i tak nie powinniśmy go jeść. Dlaczego?
Goryczak żółciowy to powszechny gatunek grzyba potocznie nazywany "szatanem". Takie nazewnictwo jest jednak błędne, gdyż borowik szatański to zupełnie inny grzyb. Gdzie i kiedy rośnie goryczak żółciowy i po czym możemy go rozpoznać?
-
Maślak pstry - pospolity grzyb z lasu iglastego. Czy jest trujący? [Wygląd, smak, występowanie]
Maślak pstry to grzyb, którego możemy szukać w okresie jesiennym i letnim głównie w lasach iglastych. Jak go rozpoznać i jak smakuje? Czy maślak pstry jest bezpieczny dla ludzi? Podpowiadamy.
-
Huby, czyli charakterystyczne grzyby na drzewach. Jak je rozpoznać i czy są jadalne?
Huby to grzyby, które pojawiają się na drzewach i drewnie. Mimo że są bardzo powszechne, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że są one jadalne. Jak rozpoznać najsmaczniejsze gatunki huby?
-
Purchawka - pospolity, ale mało znany nam grzyb. Czy purchawki są jadalne?
Purchawka to jeden z najpowszechniejszych grzybów. Większość z nas wie, jak wygląda i gdzie może rosnąc. Często jednak zastanawiamy się, czy tego typu grzyby są jadalne. Co wiadomo na ten temat?