Pieprznik jadalny to inna nazwa popularnej kurki. Jest to chyba jeden z najpowszechniejszych gatunków grzybów w naszym kraju, który chętnie dodajemy do różnych potraw. Zdaniem smakoszy kurka najlepiej wypada w marynatach i w wersji duszonej. Jest niestety dosyć ciężkostrawna, przez co nie każdy może sobie pozwolić na częste uczty z dodatkiem tego gatunku.
Warto wspomnieć, że grzyb ten występuje na całym świecie. Wyjątkiem jest jedynie Antarktyda, na której pieprzników jadalnych z całą pewnością nie znajdziemy.
Gdzie powinniśmy szukać kurek? Gatunek ten rośnie zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Najczęściej znajdziemy je pod świerkami i sosnami. Jeśli zależy nam na udanych zbiorach, powinniśmy szukać tych grzybów głównie w okresie od czerwca do listopada, gdyż wtedy rośnie ich zdecydowanie najwięcej.
Tarta z kurkami i kurczakiem. Poznaj przepis >>
Oto szczegółowa systematyka tego gatunku.
Jak wygląda ten gatunek grzyba? Oto krótki opis pieprznika jadalnego:
Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >>
Polska nazwa "pieprznik jadalny" została podana jeszcze na początku XIX wieku. Grzyb ten jednak bardziej znany jest jako kurka. Z jakim nazewnictwem możemy jeszcze się spotkać? To m.in.:
Pieprznik jadalny to gatunek często mylony z innymi grzybami. Na jakie grzyby powinniśmy więc uważać? Najczęściej wśród gatunków najbardziej podobnych wymienia się:
Co roku możemy usłyszeć o tragicznych skutkach zatrucia grzybami. Szczególnie często dochodzi do nich w sezonie grzybiarskim, gdy wiele osób decyduje się na swoje pierwsze zbiory.
Jeśli jednak nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, nasze zbiory najlepiej konsultować jest z osobami bardziej doświadczonymi. Dzięki temu być może uda nam się uniknąć przykrych konsekwencji.
Szczególną ostrożność powinni zachować rodzice najmłodszych dzieci. Radzi się, by do 8-10 roku życia w ogóle nie jadły one grzybów. To dlatego, że ich układy pokarmowe nie są jeszcze w pełni rozwinięte i przez to nie są w stanie strawić grzybów.
Spożycie grzybów może skończyć się w takich przypadkach ciężkimi zatruciami, które objawiają się m.in. silnymi bólami brzucha, wymiotami, biegunkami i problemami ze spaniem.
Zobacz także: