Pieprznik jadalny - gdzie szukać tych grzybów i z jakimi gatunkami łatwo jest je pomylić?

Pieprznik jadalny, czyli popularna kurka, to powszechny grzyb z rodziny pieprznikowatych. Gdzie zazwyczaj występuje ten gatunek i czy jest jadalny? Wydaje ci się, że nie można tego grzyba pomylić z żadnym innym. Niestety, są bardzo podobne gatunki niejadalne.

Pieprznik jadalny - co to jest?

Pieprznik jadalny to inna nazwa popularnej kurki. Jest to chyba jeden z najpowszechniejszych gatunków grzybów w naszym kraju, który chętnie dodajemy do różnych potraw. Zdaniem smakoszy kurka najlepiej wypada w marynatach i w wersji duszonej. Jest niestety dosyć ciężkostrawna, przez co nie każdy może sobie pozwolić na częste uczty z dodatkiem tego gatunku.

Warto wspomnieć, że grzyb ten występuje na całym świecie. Wyjątkiem jest jedynie Antarktyda, na której pieprzników jadalnych z całą pewnością nie znajdziemy.

Występowanie pieprznika jadalnego

Gdzie powinniśmy szukać kurek? Gatunek ten rośnie zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Najczęściej znajdziemy je pod świerkami i sosnami. Jeśli zależy nam na udanych zbiorach, powinniśmy szukać tych grzybów głównie w okresie od czerwca do listopada, gdyż wtedy rośnie ich zdecydowanie najwięcej.

Tarta z kurkami i kurczakiem. Poznaj przepis >>

Pieprzniki jadalne - systematyka

Oto szczegółowa systematyka tego gatunku.

  • Gatunek: pieprznik jadalny
  • Rodzaj: pieprznik
  • Rodzina: pieprznikowate
  • Rząd: pipeprznikowce
  • Klasa: pieczarniaki
  • Typ: podstawczaki
  • Królestwo: grzyby
  • Domena: eukarionty
Zobacz wideo

Opis pieprznika jadalnego

Jak wygląda ten gatunek grzyba? Oto krótki opis pieprznika jadalnego:

  • Średnica kapelusza osiąga od 1 do 12 centymetrów.
  • Kapelusz ma charakterystyczną pomarańczową barwę.
  • Powierzchnia kapelusza ma gładką i matową powierzchnię.
  • Trzon osiąga od 3 do 6 centymetrów.
  • Średnica trzonu ma zazwyczaj około 2,5 centymetra.
  • Trzon jest zazwyczaj lekko jaśniejszy od kapelusza.
  • Z kolei miąższ jest z reguły biały lub bladożółty.

Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >>

Inna nazwa pieprznika jadalnego

Polska nazwa "pieprznik jadalny" została podana jeszcze na początku XIX wieku. Grzyb ten jednak bardziej znany jest jako kurka. Z jakim nazewnictwem możemy jeszcze się spotkać? To m.in.:

  • kurka żółta
  • stagiewka jadalna
  • lisiec
  • pieprznik jadalny lisicia
  • kurek
  • pieprznik pospolity
  • lisiczka
  • pieprznik gąska 

Z jakimi grzybami łatwo jest je pomylić?

Pieprznik jadalny to gatunek często mylony z innymi grzybami. Na jakie grzyby powinniśmy więc uważać? Najczęściej wśród gatunków najbardziej podobnych wymienia się:

  • Lisówka pomarańczowa - ma ciemniejszą barwę owocników oraz cienkie i gęste blaszki. Zdaniem niektórych autorów jest niejadalna, a nawet trująca. Dlatego w tym przypadku powinniśmy zachować szczególną ostrożność, by nie pomylić tych dwóch gatunków.
  • Pieprznik pomarańczowy - grzyb ten rośnie tylko i wyłącznie w buczynach. Rozpoznamy go po intensywnej pomarańczowej barwie. W przeciwieństwie do lisówki jest jadalny, dlatego pomylenie go z pieprznikiem jadalnym nie wiąże się z żadnymi niepożądanymi konsekwencjami.
  • Pieprznik ametystowy - także jest jadalny i w pełni bezpieczny dla ludzi. To grzyb typowo górski. Jego cechą charakterystyczną jest kapelusz pokryty łuskami.

Ostrożnie z grzybami

Co roku możemy usłyszeć o tragicznych skutkach zatrucia grzybami. Szczególnie często dochodzi do nich w sezonie grzybiarskim, gdy wiele osób decyduje się na swoje pierwsze zbiory.

Jeśli jednak nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, nasze zbiory najlepiej konsultować jest z osobami bardziej doświadczonymi. Dzięki temu być może uda nam się uniknąć przykrych konsekwencji.

Grzyby i dzieci

Szczególną ostrożność powinni zachować rodzice najmłodszych dzieci. Radzi się, by do 8-10 roku życia w ogóle nie jadły one grzybów. To dlatego, że ich układy pokarmowe nie są jeszcze w pełni rozwinięte i przez to nie są w stanie strawić grzybów.

Spożycie grzybów może skończyć się w takich przypadkach ciężkimi zatruciami, które objawiają się m.in. silnymi bólami brzucha, wymiotami, biegunkami i problemami ze spaniem. 

Zobacz także:

Więcej o: