Mówiąc o cholesterolu, należy wyodrębnić jego rodzaje. Najczęściej mówimy o cholesterolu całkowitym, jednak jego frakcje to LDL oraz HDL. Czym się różnią? LDL to tzw. zły cholesterol, natomiast HDL jest "dobrym cholesterolem". Jakie normy w przypadku tej drugiej frakcji są właściwe?
HDL to skrót od angielskiego określenia High Density Lipoprotein, czyli lipoproteina o wysokiej gęstości. Potocznie określany jest mianem dobrego cholesterolu. Wątroba odpowiada za wytwarzanie cholesterolu całkowitego, który krąży w krwiobiegu. Dlatego oprócz HDL, w organizmie znajduje się także LDL, który jest określany jako zły cholesterol. Przekroczenie jego norm jest szkodliwe dla zdrowia.
W przypadku HDL także obowiązują pewne normy. Zachowanie odpowiedniej wartości chroni nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi i udarem mózgu. Cholesterol HDL zawiera dużo białka a niewiele tłuszczy, jest bardzo gęsty stąd jego nazwa. Lipoproteiny o wysokiej gęstości transportują tłuszcze w całym organizmie.
Analizując normy, należy wziąć pod uwagę wskaźniki dotyczące poszczególnych rodzajów cholesterolu. Poniższe wartości wskazują, które liczby mogą być niepokojące. Poniżej przedstawiamy normy cholesterolu, których nie powinno się przekraczać, aby zachować zdrowie:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeżeli wyniki badań wykażą, że cholesterol całkowity jest ponad normę, należy w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem. Tylko specjalista będzie w stanie ocenić, czy należy zmienić wyłącznie nawyki żywieniowe, czy pacjent powinien rozpocząć farmakoterapię.
W przypadku, gdy przekroczenia normy były niewielkie i zalecona została specjalna dieta do codziennego jadłospisu, należy włączyć poniższe produkty:
Produkty, które należy wyeliminować to: