Dobry cholesterol. Czy cholesterol 215 to dużo? Te liczby powinny cię zaniepokoić

Dobry cholesterol, czyli HDL jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi niezwykle ważny element syntezy wielu hormonów. Bierze także udział w produkcji kwasów żółciowych, dzięki czemu wspomaga trawienie. Jednak jakie powinny być jego normy? Warto przeanalizować tę kwestię.
Zobacz wideo Cholesterol jest niezbędny do życia, ale co za dużo, to niezdrowo

Mówiąc o cholesterolu, należy wyodrębnić jego rodzaje. Najczęściej mówimy o cholesterolu całkowitym, jednak jego frakcje to LDL oraz HDL. Czym się różnią? LDL to tzw. zły cholesterol, natomiast HDL jest "dobrym cholesterolem". Jakie normy w przypadku tej drugiej frakcji są właściwe?

Dobry cholesterol, co to takiego?

HDL to skrót od angielskiego określenia High Density Lipoprotein, czyli lipoproteina o wysokiej gęstości. Potocznie określany jest mianem dobrego cholesterolu. Wątroba odpowiada za wytwarzanie cholesterolu całkowitego, który krąży w krwiobiegu. Dlatego oprócz HDL, w organizmie znajduje się także LDL, który jest określany jako zły cholesterol. Przekroczenie jego norm jest szkodliwe dla zdrowia. 

W przypadku HDL także obowiązują pewne normy. Zachowanie odpowiedniej wartości chroni nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi i udarem mózgu. Cholesterol HDL zawiera dużo białka a niewiele tłuszczy, jest bardzo gęsty stąd jego nazwa. Lipoproteiny o wysokiej gęstości transportują tłuszcze w całym organizmie.

Normy cholesterolu. Czy cholesterol 215 to dużo?

Analizując normy, należy wziąć pod uwagę wskaźniki dotyczące poszczególnych rodzajów cholesterolu. Poniższe wartości wskazują, które liczby mogą być niepokojące. Poniżej przedstawiamy normy cholesterolu, których nie powinno się przekraczać, aby zachować zdrowie:

  • cholesterol całkowity: norma 138-200 mg/dl; wartości nieprawidłowe - powyżej 250 mg/dl
  • cholesterol LDL: norma poniżej 135 mg/dl; wartości nieprawidłowe - powyżej 155 mg/dl (4,0 mmol/l)
  • cholesterol HDL: norma dla mężczyzn: 35-70 mg/dl, dla kobiet: 40-80 mg/dl.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak obniżyć cholesterol? Dieta jest kluczowa

Jeżeli wyniki badań wykażą, że cholesterol całkowity jest ponad normę, należy w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem. Tylko specjalista będzie w stanie ocenić, czy należy zmienić wyłącznie nawyki żywieniowe, czy pacjent powinien rozpocząć farmakoterapię.

W przypadku, gdy przekroczenia normy były niewielkie i zalecona została specjalna dieta do codziennego jadłospisu, należy włączyć poniższe produkty:

  • jabłka,
  • truskawki,
  • jagody, 
  • ziemniaki,
  • zielone warzywa,
  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • płatki owsiane,
  • kasze,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy,
  • ryby morskie,
  • siemię lniane,
  • awokado.

Produkty, które należy wyeliminować to:

  • tłuste kiełbasy,
  • boczek,
  • pasztety, 
  • podroby,
  • mleko, 
  • sery topione,
  • tłusta śmietana,
  • żywność przetworzona,
  • żywność typu fast-food,
  • dania instant,
  • słodycze.
Więcej o: