Cholesterol HDL za niski. Jaka dieta poprawi poziom "dobrego cholesterolu"?

Cholesterol HDL za niski to wbrew pozorom nie jest dobra informacja. Cholesterol jest bowiem substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pod warunkiem, że jest to tzw. "dobry cholesterol".

Cholesterol nie HDL, czyli dlaczego cholesterol jest szkodliwy?

Za niski cholesterol HDL to niezbyt dobra informacja. Ogólnie przyjęło się sądzić, że im niższy poziom cholesterolu, tym lepiej. Dotyczy to jednak poziomu cholesterolu całkowitego, a w szczególności frakcji LDL, która uznawana jest za szkodliwą. Cholesterol nie HDL to właśnie negatywna odmiana tej substancji, którą powinniśmy zawsze mieć pod kontrolą i ograniczać jej przyrost ze względu na duże ryzyko chorób układu krążenia z nim związanych. 

Normy cholesterolu, których nie powinno się przekraczać, w celu zachowania dobrostanu organizmu prezentują się następująco:

  • cholesterol całkowity: norma 138-200 mg/dl; wartości nieprawidłowe - powyżej 250 mg/dl 
  • cholesterol LDL: norma poniżej 135 mg/dl; wartości nieprawidłowe - powyżej 155 mg/dl (4,0 mmol/l)
  • cholesterol HDL: norma dla mężczyzn: 35-70 mg/dl, dla kobiet: 40-80 mg/dl.

Dobry cholesterol, czyli cholesterol HDL

Dobry cholesterol, czyli lipoproteina to substancja, której obecność w ludzkim organizmie jest niezbędna. Dzieje się tak, ponieważ współuczestniczy ona w wielu niezwykle ważnych procesach. Jest także budulcem błon komórkowych i bierze udział w produkcji hormonów. Jego obecność jest konieczna do wytwarzania i przyswajania witaminy D.

Naukowcy udowodnili ponadto, że dobry cholesterol ma udział w oczyszczaniu osocza krwi z cholesterolu, poprzez aktywne wiązanie wolnego cholesterolu. W ten sposób przyczynia się on do ochrony organizmu przed rozwojem niebezpiecznych chorób układu krążenia z zawałem serca na czele.

Zobacz wideo 5 zabójców cholesterolu z kuchni - jedz i obniżaj!

Dieta na wysoki cholesterol. Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Dieta na wysoki cholesterol to jeden ze sposobów na to, aby obniżyć poziom szkodliwej substancji. Jej głównym wyznacznikiem jest obniżenie ilości tłuszczy i zastąpienie ich produktami bogatymi w błonnik - warzywami i owocami. Aby obniżyć poziom cholesterolu, nie wystarczy jedynie ograniczyć się do zmiany diety. Konieczna jest także zmiana trybu życia - przede wszystkim zwiększenie aktywności fizycznej, rezygnacja z używek, unikanie stresu. 

W przypadku, gdy poziom cholesterolu jest podniesiony nieznacznie, takie działania powinny być wystarczające. Jednak w przypadku dużych różnic między wynikami a normą należy skonsultować się z lekarzem, który dobierze odpowiednią terapię farmakologiczną.

Zobacz też: Na czym polega dieta Engine 2? Historia i zalety diety

Cholesterol HDL podwyższony. Czy to powód do obaw?

Jeśli zastanawiasz się, czy podwyższony cholesterol HDL jest powodem do obaw, to na szczęście tak nie jest. Jeśli wyniki badań wskazują, że całkowity poziom cholesterolu jest podwyższony, a dzieje się to za sprawą wysokiego poziomu HDL, w takim wypadku nie ma powodów do niepokoju. Pacjent taki nie jest zagrożony ryzykiem wystąpienia chorób układu krwionośnego. Podwyższony poziom HDL może wynikać z uwarunkowań genetycznych, ale także z prowadzonego zdrowego i stabilnego trybu życia. Regularna aktywność fizyczna oraz rezygnacja z używek mogą pozytywnie oddziaływać na poziom HDL. Wskazuje się też, że kobiety mają predyspozycje do posiadania wyższego poziomu dobrego cholesterolu, co powiązane jest z obecnością estrogenów. 

Zobacz też: Podwyższony cholesterol. Jaki powinien być prawidłowy poziom HDL i LDL?

Więcej o: