Złote mleko (napój z kurkumy): co to jest? Właściwości zdrowotne

Złote mleko to rozgrzewający napój z kurkumy, z dodatkiem mleka, miodu i innych składników. W medycynie ajurwedyjskiej złote mleko polecane jest na schorzenia, szczególnie te związane z sezonem jesienno-zimowym. Czyli przeziębienia i inne infekcje. Uważa się także, że wspomaga układ trawienny, a nawet że poprawia nastrój. Kurkuma należy do potężnych antyoksydantów.

Kurkuma - podstawowy składnik złotego mleka

Kurkuma (Curcuma L.), zwana też ostryżem, szafranicą, żółcieniem to bylina z rodziny imbirowatych. Wyróżniono aż 93 gatunki kurkumy. Kurkuma, której używa się w kuchni to ekstrakt kłączy ostryżu. Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, w tym curry, któremu nadaje żółty kolor. Za ten złocistożółty kolor odpowiada barwnik o nazwie kurkumina.

W medycynie ludowej kurkuma służy do leczenia schorzeń żołądka, nerek, pęcherzyka żółciowego, a także zewnętrznie znalazła zastosowanie przy trudno gojących się ranach. Kurkumą zainteresował się także przemysł farmaceutyczny, gdy udowodniono działanie antybakteryjne i antywirusowe oraz antygrzybiczne rośliny. Uważa się, że może poprawiać nastrój i chronić przed demencją, w tym przed chorobą Alzheimera.

Złote mleko - z czego składa się ten napój?

Do zrobienia złotego mleka potrzebujemy:

  • szklankę mleka niepasteryzowanego krowiego, koziego lub roślinnego, na przykład migdałowego
  • łyżeczkę pasty z kurkumy
  • łyżeczkę tłuszczu w postaci masła klarowanego lub oleju migdałowego
  • miód
  • dodatki do wyboru, według uznania i smaku - imbir, cynamon, goździki, kardamon, czarny pieprz, chili, gałka muszkatołowa

Do gorącego mleka dodajemy tłuszcz i kurkumę i dokładnie mieszamy. W zależności od upodobań, słodzimy miodem i dodajemy resztę przypraw. Nie należy takiego napoju gotować, ale pić gorące. W przypadku, gdy mamy kurkumę w proszku, zróbmy z niej najpierw pastę. Kurkumę dodaje się do pół szklanki wody i gotuje niecałe 10 minut, aż powstanie dość gęsta pasta.

Złote mleko można urozmaicać dodatkami w rodzaju syrop z agawy, stewia zamiast miodu, olej sezamowy, z wiesiołka, ostropestu.

Zobacz wideo

Złote mleko - właściwości zdrowotne

Dzięki kurkumie złote mleko ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Uważa się, że wspiera odporność organizmu. Ma także działanie przeciwzapalne, pomaga przy bólach gardła, chrypce, łagodzi objawy przeziębienia i zmniejsza uczucie drapania w gardle. Jeżeli do złotego mleka dodamy miodu, będzie działało łagodząco w przypadku kaszlu i kłopotach z przełykaniem. A dodatek imbiru zwiększy działanie bakteriobójcze, rozgrzeje i pomoże przy przeziębieniu.

Uważa się również, że złote mleko ma dobry wpływ na żołądek, trawienie oraz na wątrobę. Działa osłaniająco, poprawia pracę żołądka i wątroby. Sprawniej wtedy trawimy pokarmy, lepiej pracują jelita, nie mamy kłopotów z zaparciami czy biegunkami. Złote mleko zapobiega wzdęciom i odbijaniu się, a dzięki lepszemu trawieniu będziemy mieć gładszą cerę i mniej kłopotów z ewentualnymi wypryskami. Do tego lepsza praca jelit to także oczyszczanie organizmu z toksyn i niepotrzebnych produktów przemiany materii.

Jakby tego jeszcze było mało, złote mleko polecane jest dla poprawy nastroju, działa bowiem antydepresyjnie, wycisza, ułatwia zasypianie. Z ostrymi dodatkami, na przykład z papryczkami chili,  pomaga w odzyskiwaniu energii, działa pobudzająco.

Więcej o: