Droga, która prowadzi do ładnej sylwetki wcale nie jest prosta i przyjemna. Wymaga wielu wyrzeczeń oraz sporej ilości godzin spędzonych na ćwiczeniach. Jednak istnieją tzw. spalacze tłuszczu, które efektywnie wspomagają odchudzanie. Czym są, jak działają oraz jakie produkty posiadają właściwość spalania tkanki tłuszczowej?
Problem otyłości i nadwagi dotyka obecnie prawie połowy Polaków. Z tego też względu znaczna część osób decyduje się na wybór różnorodnych suplementów wspomagających spalanie tłuszczu. Mechanizm działania takich środków jest dwojaki:
Spalacze tłuszczu od długiego czasu budzą kontrowersje, a wiele osób po prostu nie wierzy w ich działanie. Jednak badania naukowe nad tymi środkami potwierdzają ich odchudzające właściwości. Jednorazowe przyjęcie termogenika może zwiększyć wydatek energetyczny nawet o 4%. Inaczej sprawa wygląda w przypadku regularnego przyjmowania spalacza tłuszczu, gdyż wzrost wydatku energetycznego może osiągnąć nawet 11%. Widać zatem, że wpływ fat burnerów na spalanie tkanki tłuszczowej może nie jest aż tak spektakularny jak twierdzą producenci, ale stwierdzenie zaprzeczające ich działaniu jest nieuzasadnione.
Naturalne spalacze tłuszczu z pewnością stanowią bardzo dobrą alternatywę dla znacznie droższych specyfików wypuszczanych przez koncerny farmaceutyczne. Dodatkowo, produkty wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej są bogatym źródłem wielu cennych witamin oraz minerałów, które wspierają prawidłową pracę organizmu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że wybór naturalnych produktów wykazujących właściwości termogeniczne często okazać się może efektywniejszym sposobem na spalanie tkanki tłuszczowej niż ma to miejsce w przypadku syntezowanych fat burnerów. Do najczęściej wybieranych produktów wykazujących właściwości termogeniczne zalicza się:
Lecznicze właściwości tej rośliny znane są już od tysięcy lat. Imbir włączony do codziennej diety z pewnością przyczyni się do redukcji tkanki tłuszczowej, gdyż wykazuje działanie rozgrzewające. Roślinę tę wykorzystywać można zarówno w formie przyprawy, jak i surowego korzenia. Napoje na bazie wody, cytryny i imbiru są zdrowe, orzeźwiające i efektywnie przyspieszają metabolizm.
Głównym składnikiem tej rośliny mogącym chronić organizm przed nadmiernym magazynowaniem się tkanki tłuszczowej jest kurkumina. Kurkuma redukuje nadwrażliwość komórek na leptynę, co przyczynia się do szybszego odczuwania sytości po spożytych posiłkach.
Głównym zadaniem octu jabłkowego jest ograniczenie wchłanialności tłuszczów z różnych pokarmów. Związki zawarte w tym produkcie wykazują również działanie polegające na usuwaniu złogów tłuszczowych. Warto jednak pamiętać, że ocet jabłkowy spożywać należy z rozwagą, gdyż zbyt duża jego ilość może przyczynić się do zredukowania wchłanialności wielu ważnych witamin.
Badania wykazały, że czarna kawa bez dodatku cukru i mleka efektywnie przyspiesza metabolizm i sprzyja aktywności psychofizycznej. Wypita więc przed treningiem, z pewnością pobudzi organizm do lepszego spalania tkanki tłuszczowej.
Warto jednak zaznaczyć, że nawet najlepszy spalacz tłuszczu - zarówno naturalny, jak i w postaci tabletek - nie pomoże osiągnąć zadowalających rezultatów bez odpowiedniej i zbilansowanej diety. Zadbać należy o to, aby w diecie znalazło się dużo warzyw i owoców, produktów bogatych w błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz pełnowartościowe białko.
To również może cię zainteresować: