Berberys zwyczajny: ozdoba i lekarstwo

Berberys zwyczajny (berberys vulgaris) to bardzo piękna roślina zdobiąca nasze parki i ogrody. Zachwyca urodą, a dzięki cennym składnikom znalazła uznanie jako roślina lecznicza. Na co stosujemy berberys pospolity?

Berberys zwyczajny rośnie dziko głównie w Środkowej i Południowej Europie, w Azji Mniejszej i na Kaukazie. Naturalnie porasta nasłonecznione obrzeża lasów, pól i łąk. W Polsce, ze względu na dużą zawartość witaminy C w owocach zwany jest kwaśnicą lub polską cytryną.

Berberys ma wybarwione liście, żółte kwiaty i jaskrawe, czerwone owoce pozostające na gałęziach nawet zimą. Dzięki swojej urodzie berberys uważany jest za najpopularniejszą roślinę ozdobną w parkach i ogrodach.

Właściwości lecznicze berberysu

Już w starożytnej Mezopotamii wykorzystywano lecznicze właściwości berberysu. Wprawdzie tylko owoce berberysu są jadalne, ale również suszone liście, kora, a nawet korzenie są wykorzystywane w ziołolecznictwie.

Owoce berberysu zawierają duże ilości witaminy C, kwasy organiczne, flawonoidy (w tym rutynę), karotenoidy, pektyny, cukry i sole mineralne.

Liście, korzenie i kora mają w swoim składzie garbniki i alkaloidy.

Obecne w całej roślinie berberyna i berbamina - to związki o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych.

Berberys na poprawę odporności i przy walce z infekcjami

Berberys w medycynie naturalnej stosuje się do wspierania układu odpornościowego oraz wzmacniania organizmu. Jest to bowiem istna „bomba witaminowa”. Berberys przyspiesza też rekonwalescencję, leczy stany grypowe i zwykłe przeziębienia. Jego właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne pozwalają skutecznie zwalczać infekcje.

Melasa, ksylitol, syrop z agawy? Który z zamienników cukru jest najzdrowszy? Na pewno nie cukier brązowy!

Berberys na dolegliwości przewodu pokarmowego

Zawarte w berberysie substancje są żółciopędne, wzmagają wydzielanie soku żołądkowego, poprawiają pracę żołądka, regulują przemianę materii. Preparaty z rośliny używane są w stanach zapalnych wątroby, przy zaburzeniach trawienia, w kamicy żółciowej i na pobudzenie apetytu.

Berberys polecany jest również na obniżenie ciśnienia krwi, w stanach zapalnych narządów płciowych, do płukania jamy ustnej i gardła, jako środek moczopędny i odkażający, do obniżenia temperatury.

Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania berberysu

Wszystkie części berberysu, poza owocami, zawierają substancje toksyczne, więc preparatów z berberysem należy używać rozsądnie, najlepiej w porozumieniu z lekarzem. Dodatkowo preparatów z tej rośliny nie powinny stosować kobiety w ciąży. Spożywanie berberysu zbyt długo może spowodować skutki uboczne w postaci nadmiaru odkładającej się w organizmie berberyny.

Berberys w kuchni i nie tylko

Suszone owoce berberysu dodawać można do owsianki, a ze świeżych jagód robi się soki, konfitury, dżemy, galaretki i wino.

Żółtego barwnika zawartego w korze i drewnie berberysu, używano do koloryzowania tkanin i skór.

Więcej o: