Czy kwas cytrynowy jest bezpieczny dla zdrowia?

Kwas cytrynowy, który spotkać można również pod nazwą E330, wchodzi w skład wielu produktów spożywczych. Substancja ta zaliczana jest do związków organicznych i otrzymywana jest najczęściej w sposób całkowicie naturalny. W przemyśle spożywczym na dużą skalę kwas cytrynowy pozyskuje się z w procesie fermentacji cytrynowej w obecności kultur pleśni Aspergillus Niger. Czym dokładnie jest kwas cytrynowy i czy jest szkodliwy dla zdrowia? Jak wykorzystać można kwasek cytrynowy w gospodarstwie domowym?

Kwas cytrynowy E330 - charakterystyka

Kwas cytrynowy jest związkiem, który syntezowany jest w naturalnym środowisku. Spotkać go można nawet w organizmach żywych, gdyż pełni wiele funkcji - między innymi bierze udział w metabolizmie węglowodanów. Kwas cytrynowy występuje także w większych ilościach (około 0.65% świeżego owocu) w cytrynach. W skali przemysłowej substancję tą pozyskuje się na drodze fermentacji cytrynowej z udziałem pożywki z oczyszczonego cukru, ale spotkać się można również z syntezą całkowicie syntetyczną.

Po procesie produkcyjnym przybiera on formę bezwonnej, krystalicznej substancji o mocno kwaśnym smaku. Kwas cytrynowy jest na szeroką skalę wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako przeciwutleniacz oraz regulator kwasowości. W gospodarstwie domowym i przemyśle farmaceutycznym występuje pod nazwą kwasek cytrynowy, który można wykorzystać jako środek czyszczący. Cytryniany będące pochodnymi kwasu cytrynowego są wykorzystywane jako leki zwiększające wchłanialność niektórych minerałów.

Kwas cytrynowy - wpływ na zdrowie

Kwas cytrynowy od wielu lat wzbudza wiele kontrowersji. Duża grupa osób widząc na etykiecie, że jest on oznaczony symbolem E od razu rezygnuje z zakupu takiego produktu. Jednak czy, aby na pewno ma on aż tak negatywny wpływ na organizm ludzki? Największym problemem w tym przypadku jest to, że brak jest jednoznacznych badań naukowych, które mogłyby rozwiać wszystkie wątpliwości. Spotkać się można zarówno z opiniami dobitnie świadczącymi o jego szkodliwości, jak i tymi, które zapewniają o braku jakichkolwiek skutków ubocznych związanych ze spożywaniem produktów zawierających tę substancję.

Z obserwacji wynika, że nadmierne spożycie kwasu cytrynowego może zaburzać gospodarkę wapniową organizmu, a także uszkadzać oczy po bezpośrednim kontakcie. Zbyt często dodawanie kwasku do herbaty może przyspieszać procesy związane z powstawaniem próchnicy. Warto również dodać, że doniesienia o silnych właściwościach rakotwórczych kwasku cytrynowego są całkowicie bezpodstawne.

Kwasek cytrynowy - zastosowanie

Zastosowań kwasku cytrynowego jest obecnie bardzo dużo. Stosuje się go między innymi w:

  1. W przemyśle spożywczym do obniżania pH różnych produktów. Efektem tego jest polepszenie smaku i zapachu, a także wydłużenie czasu przydatności do spożycia. Kwasek cytrynowy podany w niedużych ilościach może także pobudzać apetyt.
  2. W przemyśle kosmetycznym do produkcji musujących środków kąpielowych, szamponów, toników, płukanek do włosów, a także do regulacji pH kosmetyków i wydłużania czasu ich trwałości.
  3. W gospodarstwie domowym do odkamieniania urządzeń sanitarnych, czajników, starych monet, a także do usuwania z filiżanek i kubków nieestetycznie wyglądających przebarwień po kawie i herbacie. Kwasek cytrynowy wsypany do wazonu sprawia, że kwiaty dłużej zachowują swoją świeżość. Środek ten można również bez obaw stosować jako zakwaszający i konserwujący dodatek do dżemów, galaretek, zup, sosów i sałatek.

Wiadomo, że cytrusy są zdrowe, ale które najlepsze dla ciebie? Sprawdź!

Odkamienianie kwaskiem cytrynowym

Kwasek cytrynowy w ostatnich latach jest chętnie wykorzystywanym produktem w wielu dziedzinach codziennego życia. Między innymi za jego pomocą można efektywnie usuwać kamień z niemal wszystkich miejsc narażonych na jego osadzanie. Jest to sposób bardzo szybki, tani i prosty. Potrzebne będą:

  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 2 łyżeczki wody,
  • kawałek czystej ściereczki.

Kwasek cytrynowy zmieszać należy z wodą, tak aby powstała gęsta mikstura w swojej strukturze przypominająca pastę. W dalszej kolejności mieszaninę tą można nałożyć na kawałek czystej ściereczki i owinąć nią zakamienione miejsce (np. kurek od kranu). Po kilku minutach szmatkę można usunąć, a czyszczone miejsce dokładnie spłukać bieżącą wodą.

Za pomocą kwasku cytrynowego można również odkamieniać czajnik. W tym celu do gotującej się wody należy wsypać 4 łyżeczki kwasku i pozostawić na kilka minut w temperaturze wrzenia wody. Po wylaniu zagotowanej mieszaniny i dokładnym wypłukaniu można cieszyć się czystym i odkamienionym czajnikiem.

Więcej o: