Kwas cytrynowy jest związkiem, który syntezowany jest w naturalnym środowisku. Spotkać go można nawet w organizmach żywych, gdyż pełni wiele funkcji - między innymi bierze udział w metabolizmie węglowodanów. Kwas cytrynowy występuje także w większych ilościach (około 0.65% świeżego owocu) w cytrynach. W skali przemysłowej substancję tą pozyskuje się na drodze fermentacji cytrynowej z udziałem pożywki z oczyszczonego cukru, ale spotkać się można również z syntezą całkowicie syntetyczną.
Po procesie produkcyjnym przybiera on formę bezwonnej, krystalicznej substancji o mocno kwaśnym smaku. Kwas cytrynowy jest na szeroką skalę wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako przeciwutleniacz oraz regulator kwasowości. W gospodarstwie domowym i przemyśle farmaceutycznym występuje pod nazwą kwasek cytrynowy, który można wykorzystać jako środek czyszczący. Cytryniany będące pochodnymi kwasu cytrynowego są wykorzystywane jako leki zwiększające wchłanialność niektórych minerałów.
Kwas cytrynowy od wielu lat wzbudza wiele kontrowersji. Duża grupa osób widząc na etykiecie, że jest on oznaczony symbolem E od razu rezygnuje z zakupu takiego produktu. Jednak czy, aby na pewno ma on aż tak negatywny wpływ na organizm ludzki? Największym problemem w tym przypadku jest to, że brak jest jednoznacznych badań naukowych, które mogłyby rozwiać wszystkie wątpliwości. Spotkać się można zarówno z opiniami dobitnie świadczącymi o jego szkodliwości, jak i tymi, które zapewniają o braku jakichkolwiek skutków ubocznych związanych ze spożywaniem produktów zawierających tę substancję.
Z obserwacji wynika, że nadmierne spożycie kwasu cytrynowego może zaburzać gospodarkę wapniową organizmu, a także uszkadzać oczy po bezpośrednim kontakcie. Zbyt często dodawanie kwasku do herbaty może przyspieszać procesy związane z powstawaniem próchnicy. Warto również dodać, że doniesienia o silnych właściwościach rakotwórczych kwasku cytrynowego są całkowicie bezpodstawne.
Zastosowań kwasku cytrynowego jest obecnie bardzo dużo. Stosuje się go między innymi w:
Kwasek cytrynowy w ostatnich latach jest chętnie wykorzystywanym produktem w wielu dziedzinach codziennego życia. Między innymi za jego pomocą można efektywnie usuwać kamień z niemal wszystkich miejsc narażonych na jego osadzanie. Jest to sposób bardzo szybki, tani i prosty. Potrzebne będą:
Kwasek cytrynowy zmieszać należy z wodą, tak aby powstała gęsta mikstura w swojej strukturze przypominająca pastę. W dalszej kolejności mieszaninę tą można nałożyć na kawałek czystej ściereczki i owinąć nią zakamienione miejsce (np. kurek od kranu). Po kilku minutach szmatkę można usunąć, a czyszczone miejsce dokładnie spłukać bieżącą wodą.
Za pomocą kwasku cytrynowego można również odkamieniać czajnik. W tym celu do gotującej się wody należy wsypać 4 łyżeczki kwasku i pozostawić na kilka minut w temperaturze wrzenia wody. Po wylaniu zagotowanej mieszaniny i dokładnym wypłukaniu można cieszyć się czystym i odkamienionym czajnikiem.