Indyk cieszy się sławą najchudszego i najmniej kalorycznego mięsa drobiowego. Z tej przyczyny sięgamy po niego coraz chętniej. Jego zaletą jest także fakt, że da się go przyrządzić na różne sposoby, a każda jego część smakuje inaczej.
Wielu osobom indyk kojarzy się głównie z amerykańskim Świętem Dziękczynienia. Ale w polskiej kuchni największy ptak domowy obecny jest już od kilku wieków. Wiele źródeł podaje, że został przetransportowany z Ameryki Północnej do Europy w XV wieku. Mniej więcej 200 lat później po raz pierwszy trafił na polskie stoły. I cieszy się sporą popularnością do czasów dzisiejszych.
Spis treści
Mięso indycze jest zalecane między innymi osobom odchudzającym się, kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Kolejną grupę, w której jadłospisie powinien znaleźć się indyk, są osoby, które nie mogą uporać się z trądzikiem. Zawarte w mięsie witaminy oraz cynk skutecznie wzmacniają w takich przypadkach terapię.
Indyk w sosie czekoladowym. Zobacz PRZEPIS >>
Co zawiera mięso z indyka? To m.in. liczne witaminy z grupy B - B6, B12, B3. Ostatnia z wymienionych znana jest bardziej jako niacyna lub witamina PP. Mimo że nasz organizm wytwarza ją samodzielnie, nie są to odpowiednie ilości. Dlatego musimy przyjmować ją wraz z jedzeniem.
Niacyna jest niezbędnym składnikiem dla dobrego funkcjonowania obwodowego układu nerwowego oraz mózgu. Niedobór witaminy może prowadzić do pelagry - choroby, która najczęściej dotyka osoby nadużywające alkoholu.
Indyk jest źródłem niacyny, czyli witaminy PP. Dowiedz się więcej na temat jej temat >>
Mięso z indyka wyróżnia przede wszystkim wysoka zawartość białka przy jednoczesnym małej ilości tłuszczu. To jego przewaga nad gęsiną i kaczką, które są bardzo tłuste. Indyk zawiera także niski poziom cholesterolu.
Nie możemy także zapominać o licznych minerałach, w które jest bogate indycze mięso. Oprócz wspomnianego już cynku to także:
Ciekawostka: ciemne udko indycze zawiera większe ilości żelaza i cynku niż jasne mięso z piersi.
Chude indycze mięso jest często polecane przez dietetyków osobom, które dbają o linię lub chcą schudnąć. To przede wszystkim ze względu na jego niską kaloryczność. Przykładowo, 200 gram piersi z indyka to jedynie 160 kcal. Taki sam kawałek mięsa wieprzowego to aż 260 kcal.
Indyk wyróżnia się pod tym względem także na tle innych mięs drobiowych. Jest znacznie mnie kaloryczny niż kurczak, gęś czy kaczka.
Często możemy spotkać się z opinią, że najlepsza z wątróbek to ta z indyka. Cechuje ją bardzo delikatny smak. Warto jednak wiedzieć, że w przeciwieństwie do pozostałych części ciała indyka, jest ona bardziej kaloryczna niż wątróbka z kurczaka. Wynika to z faktu, że niektóre organy wewnętrzne indyków są znacznie bardziej otłuszczone.
Jak w tych dwóch przypadkach rozkładają się kalorie?
Chcesz przyrządzić pyszne danie z indykiem w roli głównej? Może skusi cię pieczeń z indyka ze śliwkami i morelami? A może szparagi z indykiem? Opcji jest wiele. I co ważne, są tu też receptury, które nie wymagają od ciebie ani dużych umiejętności kulinarnych ani czasu (np. słodko-pikantny indyk z ryżem i warzywami).
Poznaj nasze inspirujące przepisy na dania z indykiem:
Co zawiera mięso z indyka? To m.in. liczne witaminy z grupy B - B6, B12, B3. To także źródło minerałów (m.in. żelaza, cynku i fosforu), a także białka. Cechuje je niski poziom cholesterolu.
O czym jeszcze warto pamiętać?