Czerwona herbata to produkt, którego wytwarzaniem trudzą się głównie Chińczycy oraz Tajwańczycy. Jej produkcja to szereg różnych procesów, które sprawiają, że ten rodzaj herbaty wykazuje tak unikalny smak i aromat. Pierwszą fazą produkcji czerwonej herbaty (zwanej też przez Chińczyków smoczą herbatą) jest zbiór starannie wyselekcjonowanych liści roślin Camellia sinensis i Camellia assamica, rosnących na żyznych i wilgotnych glebach. Zaraz po zbiorach, liście poddawane są krótkiej fermentacji, która nadaje im czerwone zabarwienie. Proces ten powoduje również, że herbata ta ma lekko korzenny i ziemisty smak oraz zapach. Fermentacja w przypadku tego rodzaju herbat jest przerywana po dosyć krótkim czasie, a susz zostaje w dalszej kolejności namoczony i leżakuje od 3 do nawet 60 lat.
W zależności od sposobu przetwarzania liści herbaty rozróżnić można kilka odmian herbaty czerwonej:
Puszong jest jedną z popularniejszych odmian herbaty czerwonej. Od pozostałych odmian herbaty odróżnia się ona znacznie krótszym i lżejszym procesem fermentacji. Taki sposób jej przetwarzania nadaje późniejszemu naparowi bursztynowej lub jasnożółtej barwy. Cechuje się ona także delikatniejszym smakiem, który opisywany jest jako połączenie smaku herbaty zielonej z oolongiem. Herbatę puszong zaparza się w temperaturze około 95ºC przez około 5-7 minut.
Ta odmiana czerwonej herbaty, w porównaniu z innymi odmianami, poddawana jest stosunkowo długiej fermentacji, co powoduje, że napar z jej suszu jest brązowy lub pomarańczowobrązowy. Jego smak jest delikatny z wyczuwalnymi nutami korzennymi. Parzenie odbywa się w takiej samej temperaturze jak w przypadku herbaty puszong, a sam czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut. Oolong może być parzony wielokrotnie.
Pu-erh to chyba najbardziej rozpoznawalny w Polsce gatunek herbaty czerwonej. Bardzo długi czas leżakowania, dochodzący często do nawet 50 lat sprawia, że napar wykazuje licznie właściwości prozdrowotne. Pu-erh nazywany jest często "pogromcą tłuszczu", gdyż przyspiesza metabolizm, co bezpośrednio przekłada się na spadek wagi. Tak długie leżakowanie sprawia również, że herbata ma intensywnie ziemisty smak i aromat. Zaparzanie z użyciem wrzącej wody przez czas około 3 minut.
Napar z liści czerwonej herbaty to źródło wielu cennych związków polifenolowych, witamin, a także mikroelementów. Szczególne prozdrowotne działanie wykazują flawonoidy (np. katechiny), które określane są mianem silnych antyoksydantów. Procentowy udział różnych związków w naparze z czerwonej herbaty przedstawia się następująco:
Odchudzające właściwości czerwonej herbaty znane są już od setek lat. Wszystko za sprawą specyficznego procesu fermentacji, który sprawia, że w liściach herbaty powstają polifenole oraz różne dobroczynne enzymy. To właśnie te pierwsze odgrywają największą rolę w redukcji tkanki tłuszczowej, gdyż regulują pracę woreczka żółciowego, a tym samym ułatwiają trawienie. W diecie redukcyjnej zaleca się picie około 5 filiżanek czerwonej herbaty dziennie - najlepiej 30 minut po posiłkach.
Badania wykazały, że regularne picie naparu z czerwonej herbaty wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, co bezpośrednio przekłada się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca.
Napar z czerwonej herbaty zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, które skutecznie neutralizują działanie wolnych rodników, wychwytują aktywne metabolity i kancerogeny.
Głównym skutkiem ubocznym picia dużej ilości czerwonej herbaty jest osłabienie kości wynikające z wypłukiwana wapna przez kofeinę. Duże jednorazowe dawki naparu mogą także wywoływać zawroty głowy, nudności i biegunkę. Picie czerwonej herbaty nie jest także zalecane w przypadku kobiet w ciąży oraz anemików.