Czy twój poziom insuliny mieści się w normie?

Insulina to hormon, który jest wytwarzany przez trzustkę. Odpowiada za prawidłowe regulowanie poziomu cukru w organizmie. Insulina pełni także ważną rolę w procesie rozkładu białek, węglowodanów i tłuszczów.

Wyższy poziom cukru we krwi (zazwyczaj po zjedzeniu wysokokalorycznego posiłku) powoduje, że trzustka rozpoczyna produkcję insuliny. Odpowiadają za to specjalne komórki beta, czyli wyspy Langerhansa. Insulina powoduje, że cukier dostarczony do organizmu rozkłada się na mniejsze, mniej skomplikowane elementy. Niestety, w sytuacji, gdy trzustka nie powoduje odpowiedniej ilości insuliny, glukoza pozostaje w swojej pierwotnej formie we krwi. Niebezpieczne dla zdrowia są obydwie sytuacje, zarówno ta, gdzie insuliny jest za mało, jak i tak, kiedy jest jej za dużo.

Sposoby wydzielania insuliny

Lekarze zazwyczaj dzielą proces wytwarzania insuliny na dwie fazy, z czego kluczową jest ta pierwsza. Podczas niej poziom hormonu we krwi nagle wzrasta po zjedzeniu posiłku bogatego w węglowodany. Druga faza wytwarzania insuliny jest zdecydowanie dłuższa. W tym czasie hormon jest produkowany wolno, cały czas w tej samej ilości. Warto zauważyć, że proces trwa tak długo, dopóki poziom glukozy we krwi nie spadnie do normalnego poziomu. W organizmach osób chorujących na cukrzycę typu I zaburzona jest najważniejsza, pierwsza faza wytwarzania insuliny. Drugi etap jest za to bardzo opóźniony.

Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Rodzaje cukrzycy

Cukrzyca to choroba wynikająca z zaburzeń produkcji insuliny w trzustce. We krwi cukrzyków można zaobserwować podwyższony poziom glukozy we krwi. Chorobę dzielimy na dwa typy, które różnią się między sobą wadliwym sposobem produkcji insuliny.

  • Cukrzyca typu I - organizm osoby, która cierpi na ten typ cukrzycy sam niszczy komórki, które w trzustce odpowiadają za produkcję hormonu. Po pewnym czasie produkcja insuliny już zupełnie nie występuje. W takiej sytuacji niezbędne jest przyjmowanie hormonu w formie zewnętrznej, czyli zastrzyków.
  • Cukrzyca typu II - w tym typie cukrzycy trzustka cukrzyka nie produkuje wystarczającej ilości insuliny, szczególnie po posiłku. Chorobę można leczyć specjalną dietą i odpowiednimi ćwiczeniami.

Rodzaje insuliny

Do organizmu można dostarczać insulinę z zewnątrz w formie zastrzyków. Uzyskuje się ją z organizmów zwierząt, w których bakterie produkują ludzkie hormony. Istnieje jednak kilka rodzajów takiej insuliny:

  • Insulina krótkodziałająca - można ją stosować na krótko przed posiłkiem (około 30 minut). Działa aż przez 8 godzin, ale jej najsilniejsze działanie występuje po około 1 - 3 godzin.
  • Insulina długodziałająca - zażywa się ją około 60 - 90 minut przed posiłkiem. Funkcjonuje przez ponad dobę, a szczyt jej działania odnotowuje się pomiędzy 4 a 12 godziną po zaaplikowaniu.

Badania poziomu insuliny

Badania poziomu insuliny są jednym z najczęściej wykonywanych zabiegów. Jest kilka czynników, które są wskazaniami do śledzeniu poziomu hormonu we krwi na bieżąco. Dotyczy to głównie osób, u których stwierdzono lub podejrzewa się cukrzycę. Badanie jest także konieczne w przypadku osób cierpiących za choroby wątroby. Od pacjenta pobiera się krew, najczęściej z żyły łokciowej. Podczas wykonywania podstawowej morfologii określa się poziom hormonu.

Normy insuliny we krwi

Aby prawidłowo zinterpretować wyniki badań należy zapoznać się z właściwymi normami insuliny. Należy pamiętać, że każdy pacjent jest indywidualnym przypadkiem, a odpowiedni poziom hormonu we krwi jest kwestią osobistą. Normy insuliny zależą od czynników takich jak płci, wieku czy czasu od ostatniego posiłku. Podwyższony poziom hormonu we krwi może świadczyć o wielu zaburzeniach, między innymi cukrzycy, chorobie Cushinga, wyspiaku czy akromegalii.

To również może cię zainteresować:

Insulinooporność - kiedy organizm nie dogaduje się z insuliną. Objawy, diagnostyka i leczenie insulinooporności

Glukagon, antagonista insuliny. Jak działa glukagon i kiedy trzeba wykonać badanie stężenia glukagonu?

Dieta cukrzycowa - o czym musisz pamiętać?

Metformina - lek na cukrzycę typu 2. Działanie, zastosowanie i skutki uboczne metforminy

Więcej o: