Wyższy poziom cukru we krwi (zazwyczaj po zjedzeniu wysokokalorycznego posiłku) powoduje, że trzustka rozpoczyna produkcję insuliny. Odpowiadają za to specjalne komórki beta, czyli wyspy Langerhansa. Insulina powoduje, że cukier dostarczony do organizmu rozkłada się na mniejsze, mniej skomplikowane elementy. Niestety, w sytuacji, gdy trzustka nie powoduje odpowiedniej ilości insuliny, glukoza pozostaje w swojej pierwotnej formie we krwi. Niebezpieczne dla zdrowia są obydwie sytuacje, zarówno ta, gdzie insuliny jest za mało, jak i tak, kiedy jest jej za dużo.
Lekarze zazwyczaj dzielą proces wytwarzania insuliny na dwie fazy, z czego kluczową jest ta pierwsza. Podczas niej poziom hormonu we krwi nagle wzrasta po zjedzeniu posiłku bogatego w węglowodany. Druga faza wytwarzania insuliny jest zdecydowanie dłuższa. W tym czasie hormon jest produkowany wolno, cały czas w tej samej ilości. Warto zauważyć, że proces trwa tak długo, dopóki poziom glukozy we krwi nie spadnie do normalnego poziomu. W organizmach osób chorujących na cukrzycę typu I zaburzona jest najważniejsza, pierwsza faza wytwarzania insuliny. Drugi etap jest za to bardzo opóźniony.
Cukrzyca to choroba wynikająca z zaburzeń produkcji insuliny w trzustce. We krwi cukrzyków można zaobserwować podwyższony poziom glukozy we krwi. Chorobę dzielimy na dwa typy, które różnią się między sobą wadliwym sposobem produkcji insuliny.
Do organizmu można dostarczać insulinę z zewnątrz w formie zastrzyków. Uzyskuje się ją z organizmów zwierząt, w których bakterie produkują ludzkie hormony. Istnieje jednak kilka rodzajów takiej insuliny:
Badania poziomu insuliny są jednym z najczęściej wykonywanych zabiegów. Jest kilka czynników, które są wskazaniami do śledzeniu poziomu hormonu we krwi na bieżąco. Dotyczy to głównie osób, u których stwierdzono lub podejrzewa się cukrzycę. Badanie jest także konieczne w przypadku osób cierpiących za choroby wątroby. Od pacjenta pobiera się krew, najczęściej z żyły łokciowej. Podczas wykonywania podstawowej morfologii określa się poziom hormonu.
Aby prawidłowo zinterpretować wyniki badań należy zapoznać się z właściwymi normami insuliny. Należy pamiętać, że każdy pacjent jest indywidualnym przypadkiem, a odpowiedni poziom hormonu we krwi jest kwestią osobistą. Normy insuliny zależą od czynników takich jak płci, wieku czy czasu od ostatniego posiłku. Podwyższony poziom hormonu we krwi może świadczyć o wielu zaburzeniach, między innymi cukrzycy, chorobie Cushinga, wyspiaku czy akromegalii.
To również może cię zainteresować:
Dieta cukrzycowa - o czym musisz pamiętać?
Metformina - lek na cukrzycę typu 2. Działanie, zastosowanie i skutki uboczne metforminy