zbilansowana dieta

Więcej o:

zbilansowana dieta

  • Tradycyjny olej sekretnym składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety

    Ludzki organizm potrzebuje wielu składników odżywczych, by prawidłowo funkcjonować. Najważniejsze to białka, tłuszcze i węglowodany oraz witaminy i minerały. Według podstaw fizjologii w codziennej diecie tłuszcze (lipidy) powinny pokrywać 25-30 proc. zapotrzebowania energetycznego. W praktyce niemal

  • Dieta w chorobie nowotworowej - sposób na wsparcie leczenia

    Dieta w chorobie nowotworowej - dlaczego jest tak ważna? Lekarze coraz częściej zgadzają się, że odpowiednio skomponowana i zbilansowana dieta powinna iść w parze z konwencjonalnym leczeniem. Nowoczesne badania potwierdzają również, że wiele składników występujących w żywności aktywnie wspiera

  • Stan przedcukrzycowy: jakie są jego objawy oraz na czym polega leczenie?

    tego stanu, niezbędna jest prawidłowa, zbilansowana dieta. Podstawowe zasady żywienia osób, które walczą ze stanem przedcukrzycowym to: spożywanie produktów zawierających błonnik (najlepiej, jeśli pochodzi z warzyw) - spowalnia on przyswajanie cukru z pożywienia i działa oczyszczająco na jelita, wybieranie

  • Kasze: bogactwo właściwości

    Kasza gryczana zawiera przede wszystkim dużą ilość błonnika, pobudzającego perystaltykę jelit i pomocnego zwłaszcza przy zaparciach. Z drugiej strony znaczna zawartość skrobi, powoli rozkładanej w naszym organizmie na glukozę, zapewni nam sytość na długi czas i pomoże powstrzymać nagłe napady głodu.

  • Sok z selera: jak działa, jak często można pić sok z selera

    Więcej tekstów o zdrowiu znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl. Sok z selera z pewnością jest zdrową przekąską. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów, antyoksydantów, czyli naturalnych związków chroniących organizm przed stanem zapalnym i nowotworami. Ale nie jest to żadna magiczna substancja

  • Hipofosfatemia - niedobór fosforanów. Jakie są objawy hipofosfatemii?

    opiera się na wyeliminowaniu konkretnego schorzenia. Naturalne źródła fosforu Zdrowa, zbilansowana dieta może zapobiec powstawaniu hipofosfatemii. Aby dostarczać fosforanów do organizmu należy jeść określone produkty. Największa ilość tego pierwiastka znajduje się w: parmezanie oraz serach żółtych