grzyby
-
Goryczak żółciowy - nie jest trujący, ale i tak nie powinniśmy go jeść. Dlaczego?
Goryczak żółciowy to powszechny gatunek grzyba potocznie nazywany "szatanem". Takie nazewnictwo jest jednak błędne, gdyż borowik szatański to zupełnie inny grzyb. Gdzie i kiedy rośnie goryczak żółciowy i po czym możemy go rozpoznać?
-
Mleczaj rydz - jak rozpoznać ten gatunek i gdzie go szukać? [opis, budowa]
Mleczaj rydz to bardzo powszechny w naszym kraju gatunek grzyba. Jak go rozpoznać i gdzie go szukać? Czy mleczaj rydz jest jadalny? Z jakimi gatunkami łatwo go pomylić? Podpowiadamy.
-
Maślak pstry - pospolity grzyb z lasu iglastego. Czy jest trujący? [Wygląd, smak, występowanie]
Maślak pstry to grzyb, którego możemy szukać w okresie jesiennym i letnim głównie w lasach iglastych. Jak go rozpoznać i jak smakuje? Czy maślak pstry jest bezpieczny dla ludzi? Podpowiadamy.
-
Huby, czyli charakterystyczne grzyby na drzewach. Jak je rozpoznać i czy są jadalne?
Huby to grzyby, które pojawiają się na drzewach i drewnie. Mimo że są bardzo powszechne, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że są one jadalne. Jak rozpoznać najsmaczniejsze gatunki huby?
-
Muchomor - jak rozpoznać i który z tych grzybów jest najbardziej niebezpieczny? [opis, budowa, zatrucie]
Muchomor to grzyb należący do rodziny muchomorowatych. Jest ona dosyć duża, więc należące do niej gatunki różnią się od siebie wyglądem i właściwościami. Jak rozpoznać trujący muchomor i co robić w przypadku zatrucia?
-
Muchomor czerwony - grzyb, którego trudno nie zauważyć [opis, budowa, zatrucie]
Muchomor czerwony to powszechnie występujący na całym świecie gatunek grzyba. Powszechnie wiadomo, że jest trujący. Mimo to co jakiś czas dochodzi do zatruć. Co powinniśmy zrobić w takiej sytuacji i jak rozpoznać, że potrzebujemy pomocy lekarskiej?
-
Purchawka - pospolity, ale mało znany nam grzyb. Czy purchawki są jadalne?
Purchawka to jeden z najpowszechniejszych grzybów. Większość z nas wie, jak wygląda i gdzie może rosnąc. Często jednak zastanawiamy się, czy tego typu grzyby są jadalne. Co wiadomo na ten temat?
-
Fakty i mity o grzybach. Czy na pewno je znasz?
By uniknąć śmiertelnego zatrucia, właściwie wystarczy nie jeść grzybów, które pod kapeluszem mają blaszki. To jednak za mało, by ich spożywanie było w pełni bezpieczne. Jak zatem jeść, żeby nie żałować? Przypominamy najważniejsze mity i fakty o...
-
Mykotoksykoza - objawy, leczenie
Za zatruciem pokarmowym stoi zazwyczaj nieprawidłowo przygotowane lub oczyszczone pożywienie. W przypadku mykotoksykozy, nazywanej także mikotoksykozą, za pojawienie się nieprzyjemnych dolegliwości odpowiadają grzyby.
-
Lakownica lśniąca (Ganoderma lucidum, grzyby Reishi): działanie i zastosowanie
Grzyb lakownica lśniąca (ganoderma lucidum) znany był już od starożytności w Chinach. Został sklasyfikowany w wielu publikacjach medycznych na pierwszym miejscu spośród 120 roślin, które mają istotne znaczenie dla organizmu człowieka.
-
Co pić wieczorem, aby szybciej zgubić tłuszcz z brzucha i przyspieszyć metabolizm
-
Prawidłowy poziom cukru. Czy cukier 100 to dużo? Te liczby powinny cię zaniepokoić
-
Kąpiel to nie tylko świetna zabawa! W wannie maluch może też nauczyć się wielu umiejęt-ności! Oto kilka propozycji, jak połączyć radosną zabawę z pożyteczną nauką.MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Co jeść na śniadanie, żeby mieć niski cukier? Zacznij od prostego nawyku
-
Co jeść na kolację, aby mieć niski cukier rano. Zacznij od jednej zmiany
- Flegma w gardle - jaki syrop rano, a jaki wieczorem?
- Nie przesadź w Tłusty Czwartek. Cukier da się przedawkować
- Mama Ginekolog powraca. Przyjmuje znajomych po godzinach w gabinecie NFZ
- Jak cukrzyca wpływa na nogi? Dlaczego czujemy ból i mrowienie?
- Ta kobieta ma ogromne oczy. Jest porównywana do Jasia Fasoli i Golluma