Koźlarz czerwony - smaczny i bogaty w białko. Gdzie powinniśmy go szukać i jak rozpoznać ten gatunek?

Koźlarz czerwony to powszechny grzyb z rodziny borowikowatych. Wyróżnia go przede wszystkim charakterystyczna czerwona barwa kapelusza. Jednak koźlarz czerwony ma także różne cenne właściwości, które warto poznać.

Grzyb koźlarz czerwony - grzyb z rodziny borowikowatych

Koźlarz czerwony to chyba najbardziej znany przedstawiciel rodzaju koźlarzy. Jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Nie dziwi więc fakt, że co roku w okresie grzybiarskim wiele osób poszukuje tych okazów. Polska nazwa tego gatunku nawiązuje do charakterystycznej czerwonej barwy tego grzyba. Podał ją w drugiej połowie XIX wieku znany botanik Feliks Berdau. 

Co ciekawe, mimo że w naszym kraju gatunek ten jest dosyć powszechny, w Niemczech i Holandii znalazł się na liście gatunków zagrożonych wyginięciem. 

Przed zbiorami warto poznać cenne właściwości tego grzyba i dowiedzieć się, w jakich miejscach powinniśmy ich szukać. Jak możemy go wykorzystać i o czym pamiętać w trakcie gotowania? Czy w każdym przypadku gatunek ten jest w pełni bezpieczny? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu. 

Koźlarz w kuchni - smaczny i zdrowy

W kuchni koźlarz czerwony wykorzystywany jest głównie do suszenia, marynowania i duszenia. Musimy jednak pamiętać, że w trakcie gotowania ten grzyb czarnieje. Radzi się więc, by w trakcie gotowania wody dodawać do niej octu.

Warto także wiedzieć, że koźlarz czerwony bogaty jest w białko, błonnik i węglowodany. A nie jest to przecież reguła dotycząca wszystkich gatunków grzybów.

Koźlarz - opis gatunków, występowanie, czy są jadalne? >>

Koźlarze czerwone - systematyka gatunku

Oto szczegółowa systematyka tego gatunku:

  • Gatunek: koźlarz czerwony
  • Rodzaj: koźlarz
  • Rodzina: borowikowate
  • Rząd: borowikowce
  • Klasa: pieczarniaki
  • Typ: podsatwczaki
  • Królestwo: grzyby
  • Domena: eukarionty

Inne nazwy koźlarza czerwonego

Warto dodać, że w zależności od regionu Polski możemy spotkać się także z wieloma innymi nazwami tego grzyba. To m.in.:

  • trzepietak
  • panek
  • podosowik
  • podosinnik
  • podosiniak
  • osiniak
  • osiczak
  • osowiak
  • osak
  • kraśniak
  • czerwony grzyb
  • czerwonogłówka
  • czerwony łebiec

Gdzie i kiedy go szukać? Kilka wskazówek

Koźlarz czerwony pojawia się w określonym czasie i konkretnych miejscach. Warto więc mieć wiedzę na ten temat, zanim wybierzemy się na zbiory. To pozwoli nam na zaoszczędzenie czasu.

Gatunek ten pojawia się z reguły w okresie od czerwca do listopada. Rośnie na polanach i obrzeżach lasów liściastych. Co ważne, jego ulubione gatunki drzew, pod którymi zazwyczaj rośnie, to osika i topola.

Koźlarz czerwony wygląd [OPIS]

Jak rozpoznać koźlarza czerwonego? Oto krótki opis, który pomoże nam w trakcie zbiorów:

  • grzyb ten ma charakterystyczną ceglastoczerwoną barwę
  • jego powierzchnia jest matowa i aksamitna
  • owocnik osiąga od 5 do 25 centymetrów
  • wysokość trzonu ma od 5 do 18 centymetrów

Gatunek ten bywa mylony często z koźlarzem pomarańczowym. W trakcie zbiorów warto więc pamiętać, że ten drugi grzyb ma czarne łuski. Z kolei w przypadku koźlarza czerwonego łuski są białe (z czasem stają się bordowe). Różni się także nieco barwa ich kapeluszy. Koźlarz czerwony wyróżnia się znacznie bardziej intensywną czerwienią. 

Te dwa gatunki są jednak bezpieczne dla ludzi, więc pomylenie ich nie grozi niepożądanymi konsekwencjami. 

Czy koźlarze czerwone są jadalne?

Jest to gatunek jak najbardziej jadalny i bezpieczny dla ludzi. Nie powinniśmy częstować nim jednak małych dzieci. Ta zasada dotyczy wszystkich gatunków grzybów.

Układy pokarmowe najmłodszych nie są jeszcze w pełni wykształcone. Z tej przyczyny nie są w stanie strawić grzybów. Taki posiłek może skończyć się ostrym zatruciem, które objawia się m.in. wymiotami, bólami brzucha, biegunkami i problemami ze snem.

Co więcej, w przypadku zatruć gatunkami trującymi, dzieci znacznie trudniej jest uratować niż osoby dorosłe. Dlatego radzi się, by na wszelki wypadek nie podawać swoim pociechom grzybów aż do 8-10 roku życia.

Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >>

Zobacz także:

Więcej o: