Miód jest lepszy od cukru przetworzonego? [NaZdrowie]
Miód samo zdrowie? 100 g cukru to ponad 380 kcal, a miodu - 320 kcal, więc to za mało, by uznać go za zdrowszy zamiennik. Miód ma jednak sporo innych zalet. Działa bakteriobójczo,jest pożywny i wzmacniający, a także zawiera cenne minerały: magnez, cynk, żelazo, wapń i potas.
A jak cukier jak wpływa na organizm? Obniża płodność i odporność, prowadzi do otyłości, jest rakotwórczy i przyspiesza proces starzenia.
Trudno zjeść dużo miodu, bo ma mdły smak. To zarazem jego zaleta i wada. Miodu nie powinny jeść małe dzieci, bo zawarte w nim bakterie powodują botulizm dziecięcy. Ryzyko jest minimalne, bo to rzadkie schorzenie, ale bardzo poważne, zagrażające życiu, więc lepiej nie ryzykować.
NaZdrowie to cykl wideo poruszający kontrowersyjne tematy związane ze światem medycyny. Opisujemy aktualne trendy i staramy się rozstrzygnąć, z czym mamy do czynienia - faktem czy mitem.
Inne odcinki NaZdrowie zobaczysz tutaj
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Zdecydowanie więcej na ten temat: Lecz się miodem!
-
Izrael: Pojedyncza dawka szczepionki na COVID-19 okaza³a siê mniej skuteczna ni¿ my¶leli¶my - twierdz± specjali¶ci
-
Pani Magda: Jestem po szczepieniu pierwsz± dawk±. Nie rozumiem do koñca, dlaczego za³apa³am siê do grupy zero
-
COVID-19: Dlaczego w pierwszej kolejno¶ci nale¿y szczepiæ starszych
-
Je¶li siê wahasz, czy szczepiæ siê przeciw COVID-19: fakty, które warto poznaæ
-
Kiedy mam szansê siê zaszczepiæ? Coraz trudniej o optymizm (stan na 22.01.2021)
- Dzieci s± mniej podatne na COVID-19, ale zaka¿aj± czê¶ciej ni¿ doro¶li - potwierdzaj± du¿e badania
- Koronawirus wykryty w Afryce Po³udniowej. Mutacja, która niepokoi. Obawy co do skuteczno¶ci szczepionki
- COVID-19: Lek na zapalenie stawów tocilizumab - to by³y przedwczesne nadzieje
- 5G nie wywo³uje COVID-19, ale plotka rozprzestrzenia siê jak wirus
- Witamina E - wiêcej ni¿ witamina m³odo¶ci. W³a¶ciwo¶ci i skutki niedoboru witamy E